Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Overdenken en voelen – vertrouwen houden in de toekomst

Dora is psychosegevoelig. Ze schrijft over vertrouwen houden in de toekomst: "Mijn leven is niet zinloos geworden, ook al voelt dat soms zo."

Dora had kortgeleden een korte psychose die haar leven flink door elkaar schudde. Ze kiest bewust voor het woord ‘over-denken’. “Mijn leven is niet zinloos geworden omdat ik ziek was, ook al voelt dat tijdens mijn herstel soms zo.” Blog over vertrouwen houden in de toekomst.

Er wordt weleens gezegd ‘Zo boven, zo beneden’. Deze gedachte was heel sterk in mijn recente, korte psychose die zowel een bijzondere, spirituele ervaring was als een zware nachtmerrie. Nu, met (hopelijk tijdelijke) medicatie, denk ik weer wat nuchterder. Ik realiseer me dat het onbegrip van mijn naasten op mijn gedrag logisch is. Toch voelt het voor mij heel tegenstrijdig. Het was voor mij juist volstrekt logisch wat ik deed. Gelukkig wordt ‘verward gedrag’ steeds vaker ‘onbegrepen gedrag’ genoemd.

Wanneer je ‘bovenkamer’ denkt dat het oorlog is en je gedachtes je ‘beneden in de stof’ onbegrijpelijke dingen laten doen

Je handelen is ‘raar’ voor buitenstaanders maar je bent zelf niet raar. Je doet alleen iets wat raar is in de werkelijkheid van anderen. Doordat je ‘ziek’ bent creëer je een werkelijkheid vanuit (onderbewuste) angsten. Ik noem het een verkeerde dosering stofjes’ in een ‘gebroken hoofd’: je ‘droomt’ terwijl je wakker bent en je niet meer kunt functioneren. Dat noem ik toch maar gewoon ziek.

Gelukkig weet ik nu dat ik vertrouwen kan houden in de toekomst

Mijn leven is niet zinloos geworden omdat ik ziek was, ook al voelt dat tijdens mijn herstel soms zo. Het steunt me dat ik mensen kan informeren via de Tedtalk van J. Van Os over dat psychosen niet voor iedereen een levenslange ziekte hoeven te betekenen. Ik ben bekend met herstel en ik word enthousiast van de nieuwe definitie van gezondheid die Machtelt Huber beschrijft: Gezondheid als het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.

Zelf zou ik daar economische uitdaging aan toe willen voegen, maar als ik kijk naar andere landen hebben we het nog niet zo slecht

Ook relativeer ik graag eerst even de psychiatrie in deze tijd. Als je de historische context via deze podcast beluistert, zijn we al van ver gekomen. Maar er is ook nog veel verbetering mogelijk. Daarom zet ik me graag in voor mensen met een éxtra uitdaging (want ieder mens leeft met uitdagingen en beperkingen).
Hier een eerste leuke poging om een eigen regie bij crisis document te delen voor de DIY challenge van EnableMe. Ook het artikel uit de cursus ‘Werken met eigen ervaring’ over de 4 fasen van herstel deelde ik daar.

Het helpt mij om te bedenken dat ‘shit’ die je meemaakt vruchtbaar kan worden als compost voor je tuin en als modder voor een lotus. Jarenlang heb ik me ‘raar’ gevoeld. Mijn moeder (die overigens last heeft van bipolariteit, geen medicijnen wilde en geen behandeling kreeg in haar tijd) hielp me recent door met haar ‘joie de vivre’ uit te leggen dat ‘rare’ gewoon uitzonderlijk betekent in het Engels.

Iedereen is uniek en gaat persoonlijke ontwikkelingen door met daarin ontwrichtende ervaringen. We kunnen door deze ervaringen groeien met een flexibele mind-set, want een crisis geeft ook nieuwe kansen voor ontwikkeling. Mensen in mijn omgeving die dit ook zo zien en vertrouwen in me blijven houden, zijn een enorme steun in het herstelproces. Vertrouwen bespoedigt herstel.


Dora is een vrouw (moeder van een dochter) met een psychische kwetsbaarheid. En ze is een empathische, innovatieve, ondernemende doorzetter.

Meer informatie:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *