Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Myrrhe van Spronsen

Myrrhe van Spronsen is arts, neurowetenschapper, kunstenaar en ervaringsdeskundige in psychose. Ze heeft 5 psychoses gehad waarbij 2 ontstonden na het afbouwen van antipsychotica.

Myrrhe heeft onderzoek gedaan naar transportprocessen in het brein tijdens haar promotieonderzoek. Ze schreef samen met Jim van Os het boek We zijn God niet.

Meer blogs lezen van Myrrhe?

Hier vind je een overzicht van haar blogs

Psychose of magisch avontuur? Een blog over spiritualiteit

Psychose of magisch avontuur? Sterre wist direct dat de psychose die ze doormaakte meer was dan een psychotische beleving.

Sterre wist direct dat de psychose die ze doormaakte meer was dan een psychotische beleving. Ze vertelt “Er is nou eenmaal meer tussen hemel en aarde en daarvan ben jij het levende bewijs”.

Toen ik 33 maakte ik een psychose door. Een intense ervaring die ik heb leren plaatsen. De ervaringen die ik toen had stonden haaks op de alle daagde werkelijkheid en was heel anders dan mijn omgeving op dat moment beleefde.

Vanaf dag één wist ik dat dit meer was dan een psychotische beleving

Natuurlijk alles was anders en misschien voor sommigen raar, maar ik leerde en ervaarde zoveel moois en nieuws in die tijd. Mijn dromen werden levendig ik kreeg boodschappen en beelden uit andere realiteiten. Ik WIST plotseling van alles en kwam in hoge piek en eenheidservaringen en ook diepe diepten waar bijna alles donker leek. Ik zeg bijna want er waren altijd lichtpuntjes van hoop en mogelijkheden tot zelfexpressie en ontplooiing.

Vanaf de buitenkant leek het of de tijd voor mij zowat stil stond, maar innerlijk gezien was ik een magische reis begonnen

Ik kon mijn ideeën en visioenen uitbeelden in kunst en deed verschillende projecten. Ook kon ik enorm genieten van de trancedente ervaringen en spirituele bewustzijnstoestanden zoals bijvoorbeeld in de natuur. Al die tijd had ik het gevoel geleid te worden door iets groter en omvattenders dan wie ik was. Ook kwam ik terug in mijn eigen kern en wilde van sommige dingen niets meer weten, zoals oordelen en agressieve competitie. Mijn intuïtie werkte en werkt nog steeds haarfijn. Mijn dromen geven mij dagelijks inzichten over de processen die overdag afspelen.

Van de buitenkant werd wat ik had bestempeld als ziek en zelfs gestoord

Toch heb ik de psychose altijd als iets groters gezien dan dat en wat zeker weten niet voor niks in mijn leven is gekomen. Nu kan ik steeds opener over mijn ervaringen praten en ontmoet ik andere mensen die bijvoorbeeld bipolaire stoornis als een ontwaking zien. Ik zit soms nog midden in de reis, maar nu heb ik het geluk me ook tegelijkertijd in de aardse werkelijk te kunnen bevinden op die manier hoop ik een brug te kunnen slaan tussen verschillende werelden en realiteiten.

Als ik bij de GGZ zeg dat ik aura’s kan zien noemen ze dat een visuele hallucinatie

Als ik vertel dat ik synchroniciteit ervaar noemen ze dat magisch denken. Ik zelf weet dat dat beperkende overtuigingen zijn en het gevaar dreigt om spirituele ervaringen te pathologiseren. Het is te begrijpen en dit gaat veranderen wanneer mensen zich meer gaan uitspreken en gaan openen. Het is waar, een psychose is niet altijd leuk. Soms zelfs beangstigend en overweldigend. Je wordt namelijk uitgenodigd om naar donkere stukken en angsten te kijken. Deze zijn van jezelf, maar ook van het collectief. Daar mag je je eigen licht op laten schijnen waardoor jij en de wereld transformeert.

Ik nodig iedereen uit om zijn eigen verhaal te vertellen

Er is nou eenmaal meer tussen hemel en aarde en daarvan ben jij het levende bewijs. Ik ben benieuwd wat dit magische sprookje mij verder nog brengt. Een ding weet ik zeker, er alleen voor staan en zwijgen is niet langer een optie. Voor mijn gevoel kreeg ik af en toe een luikje te zien over wat er zich energetisch afspeelt tussen mensen in de wereld met daarbij de uitnodiging daar in iets te kunnen doen. We zijn allemaal spirituele wezens en iedereen is naar de aarde gekomen om zijn of haar taak te vervullen. Sommigen van hen zijn extra gevoelig en zullen zich ondanks deze gevoeligheid zich op aarde handhaven.

Dat is niet altijd makkelijk, maar wel een mooie uitdaging. Vaak kunnen we veel leren van hun verhalen en ervaringen. Iemand daarin begeleiden is een groot geschenk. Uiteindelijk overwint liefde alles, hoe donker iets ook tijdelijk is of lijkt te zijn.

Fotocredits: Het schilderij is door Sterre gemaakt en gefotografeerd door haar broer

Reacties

5 reacties op “Psychose of magisch avontuur? Een blog over spiritualiteit”

 1. Vlinder

  Hoi Sterre, wat heb je het mooi verwoord. Jouw visie deel ik. Jouw ervaring ook. En inderdaad, er is veel meer dan we denken te weten. Als er verschijnselen of symptomen zijn beleefd die niet theoretisch of wetenschappelijk onderbouwd kunnen worden dan ben je al gauw psychotisch of is er wel een andere stempel voor te vinden.

  Ook ik ben psychotisch geweest. Als kind ervoer ik al ‘rare’ verschijnselen. Ik zag dingen, voelde, hoorde en beleefde. Mijn ouders vonden het ‘raar’ en ‘niet normaal’. Dan ga je dit zelf ook zo vinden. Ik zag letterlijk alles vanuit een andere hoek. Hoorde dingen. Mijn lijf was supergevoelig. Nu snap ik het. En alles draait erom dat je weer terug kunt naar jezelf. Ik kan hier uren over schrijven. Belangrijk dat er meer over gepraat wordt, ontzettend veel kinderen ervaren dit. Zo verdrietig dat ze de GGZ in gesleurd worden en ziek gepraat worden en aan de medicatie gebracht worden. Ze zijn kleine lichtwezens en hebben ons zoveel te vertellen. Sterre, Jij bent al heel ver en kunt prachtig verwoorden. Ga zo door!!!

  Warme groet Vlinder

  1. Vlinder

   P.s. op een gegeven moment vermoedden ze een hersentumor. Ik kreeg een scan, lumbaalpunctie en tal van andere lichamelijke onderzoeken. Ik had geen reflexen meer, maar functioneerde wel. De neuroloog vond mij eng… ik was een jaar of 9. Als je al niet aan jezelf twijfelt, ga je dat vanzelf wel doen. Hoe verdrietig

 2. May-May

  Ha Sterre,
  Mooi om jouw blog te lezen! Ja, Liefde overwint alles! Zelf heb ik in de isoleercel en in mijn kamer hele nachten “Liefde” uitgestraald. Ik hoop dat we met zijn allen de wereld verlichten. Dat is hard nodig met het hoge aantal mensen op de vlucht, de gevaren van kernwapens (2 voor 12 op de Doemdagklok van The Bulletin of the Atomic Scientists ), de klimaatopwarming en teloorgang van de natuur. Desalniettemin ben ik optimistisch, maar het is echt tijd nu voor verandering. Tijd voor wereldvrede, zorg voor elkaar en voor de natuur!
  En interessant wat je schrijft over aura’s. Inmiddels geloof ik ook in aura’s al kan ik ze zelf niet zien. Ik ben erg benieuwd wat je van mijn aura zou zeggen. En of dat in lijn is met wat andere media gezegd hebben. Of nou ja, aura’s, ik geloof ook dat iedereen een soort ”beschermlaag” om zich heen heeft en dat die bij mij heel dun is. Daarom kan ik ook niet goed tegen het TV scherm. Ik heb ook moeite met bellen, dan krijg ik pijn in mijn oren. Je schrijft dat je soms nog midden in je reis zit, dus ik wens je ook een hele mooie en liefdevolle reis toe!
  May-May

  1. May-May

   *De doemdagklok staat op 100 seconden tot middernacht. Maar goed, laten we hoop houden! Wij zijn hier om samen, met zijn allen, de wereld te doen baden in Liefde en Licht.

   1. Daniel Ramos van Vlaanderen

    Beste May May..

    Ik heb je stukje gelezen en ik wilde er daarom graag op reageren. Ik heb ook een hele periode in dezelfde angst als jij gezeten. De angst dat we met zijn allen de afgrond in keken en ook heb ik hetzelfde gevoeld m.b.t. mijn berschermlaag, zoals je dit noemt. Ik kan alleen maar zeggen dat deze dingen voor mij nu veranderd zijn door een proces van bewustwording door te maken. Alles heeft zijn reden is wat ik nu zie. Alle angsten zijn voorbereiding geweest om juist op die punten moed en kracht te creeeren voor mezelf. Ik ben nu op een punt belandt dat ik zie dat alles elkaar ondersteunt in het universum. Ook ben ik tot de ontdekking gekomen dat het geen strijd is tussen goed en kwaad maar dat het elkaar ondersteund. Het is om te kunnen groeien. De ziel heeft bepaalde aspecten nodig en creeert deze ervaring, wat het leven is, om op specefieke punten te groeien. Iedereen ervaart zijn of haar unieke ervaring omdat elke ziel unieke dingen nodig heeft. En het komt ook voor dat we raakvlakken met elkaar hebben..
    Door bewust te worden ben ik gegroeid tot het besef dat ik in bewustzijn liefde ben. En dat het mens zijn zich afspeelt in dat oneindige bewustzijn wat liefde is. Dit is een groei proces geweest en heeft zijn weg gevonden door alles wat ik in mijn leven heb ervaren.
    Hoop dat mijn verhaal iets kan bijdragen in jouw proces❤ succes en bedankt voor je verhaal..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *