Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Psychosegevoelig en lekker aan het werk

Werk, studie, psychose

Elk kind heeft dromen. De een wil politieagent worden, de ander arts. Ik wilde als kind arts worden, maar dat is er nooit van gekomen. Soms bewandel je, door omstandigheden, een heel ander levenspad. Sommige mensen doen de opleiding die ze wilden doen en maken deze af, anderen maken hun opleiding niet af en weer anderen doen iets heel anders, dan ze eigenlijk van plan waren.

Ik heb mijn VWO diploma cum laude behaald, maar ben toch geen geneeskunde gaan studeren

Ik had sinds mijn elfde namelijk veel last van achterdocht en kon/wilde daarom niet meer in een groep studeren. Ik koos daarom voor een andere studie, een studie met weinig tot geen contacturen. Ik ging, vanwege mijn klachten, vrijwel nooit naar de colleges, maar toch haalde ik het ene hoge cijfer na het andere.

Uiteindelijk heb ik vier studies gedaan, en ze allemaal niet afgemaakt. Omdat ik snel moe werd, hield ik het full-time regime niet vol. Daarbij vond ik een studie al snel niet interessant meer. Ik zat alleen maar in de boeken en deed niks praktisch. Echter, vanwege mijn achterdocht klachten, voelde dat (toen) veilig. Ik had veel gesprekken met mijn decaan. Samen hebben we er alles aan gedaan om er toch nog iets van te maken, maar dit is niet gelukt.

Na mijn vierde studie was ik zo uitgeput, dat ik psychotische klachten begon te ervaren

Hier liep ik twee jaar mee rond, zonder hulp. In 2007 werd ik opgenomen met een psychose. Na mijn opname ging ik weer psychologie studeren, maar na enkele jaren een paar uur per week studeren, besloot ik definitief om met studeren te stoppen. Op dit tempo zou ik pas rond mijn 42e klaar zijn, en ik betwijfelde om die reden of ik er ooit nog een baan in zou vinden. Bovendien kostte het veel geld. En, ik wilde iets praktischer doen.

Ik besloot om websites te gaan bouwen. Ik kocht boeken over HTML en CSS en bestudeerde die. Daarna ging ik verder met Javascript en jQuery, programmeertalen om websites interactief te maken. Ik bouwde websites om te oefenen. Eind 2014 ging ik gratis websites bouwen voor klanten via Marktplaats, en vanaf begin 2015, betaald.

Sinds 1 januari 2015 heb ik mijn eigen bedrijf, Diana Designs

Ik werk echter niet full-time, want dat kan ik niet volhouden. Ondanks dat ik medicijnen gebruik, blijf ik een gevoeligheid houden en deze wordt getriggerd door stress. Ik doe ook niet aan deadlines wanneer ik een website voor een klant bouw, maar als dit toch moet, dan neem ik deze zo ruim mogelijk. Met mijn bedrijfje verdien ik bovenop mijn Wajong uitkering.

Wanneer een vreemde aan mij vraagt wat ik doe, dan zeg ik dat ik webdesigner en schrijfster ben (ik schrijf ook). Dit wordt vrijwel altijd geaccepteerd.

Ik ken veel andere mensen met een psychosegevoeligheid. Ze hebben bijna allemaal een uitkering

Toch zitten veel niet stil. Er wordt veel vrijwilligerswerk gedaan, opleidingen worden gevolgd en hobby’s uitgeoefend. Ook afgestudeerde lotgenoten doen vaak vrijwilligerswerk in plaats van betaald werk, omdat dit ze minder stress oplevert. Ik heb zeven jaar vrijwilligerswerk gedaan en dit heeft me altijd veel voldoening gegeven.

Ik voel mij verbonden met de samenleving, en ik voel me waardevol. Naast mijn webdesign bedrijfje heb ik veel artikelen voor (online) tijdschriften geschreven, en vijf boeken uitgegeven. Ik heb het idee dat ik mij ontwikkel, dat ik groei.

Omdat wij niet full-time werken, zijn we (grotendeels) afhankelijk van een uitkering

Dit is geen vetpot. Er lijkt nu ook nog veel bezuinigd te worden op de chronisch zieken. Er is nu ook een ‘eigen risico’, een financiële straf op het moeten nemen van medicijnen en het volgen van behandelingen. Dit maakt mij soms erg boos.

Maar ik ben voor de rest wel tevreden met mijn leven en ik accepteer dat ik een kwetsbaarheid heb. Arts ben ik niet geworden, maar wel webdesigner en schrijfster!

En ik heb nog steeds dromen..


Diana Wolsink-van Landeghem is Ambassadeur van het Fonds Psychische Gezondheid. Ze heeft een webdesign bedrijf ‘Diana Designs’

photo credit: pexels

Reacties

4 reacties op “Psychosegevoelig en lekker aan het werk”

 1. Monique Dimmendaal

  Sterk!!

 2. Pap

  Schrijf het van je af en ga zo door. Bewandel dit levenspad verder en verder want hierin ben je een kei. Hierin ligt je kracht. Je kent dat vast wel van die ene vogel in de hand……………….

 3. Maurice Wasserman

  En ook je boeken zijn het lezen meer dan waard, Diana. Wellicht dat psychosenet je kan helpen met wat recensies, of om ze onder de aandacht te brengen. Je mag erg trots zijn op jezelf!

 4. Wilhelmina

  Krachtig verhaal en helemaal prima dat je je zo Red en tevreden bent.
  Kan er nog van leren b.w.v.s. Momenteel ontzettend hard aan het werk met mijn mentale stuk. Houd het dan nooit op, denk ik dan wel eens!! Het gaat me vaak moeizaam af, maar Red het steeds weer opnieuw en opnieuw!! Snap soms echt niet waar ik de kracht vandaan haal!
  Dank voor je verhaal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *