Veel gezochte termen

Psychosenet boeken

Boek - Door te vertellen zie je de richting, Leo Traas en Peter van Tuijl

Auteur:

Leo Traas en Peter van Tuijl

Uitgever:

Uitgeverij Hermans

Verschijningsdatum:

15 december 2016

Door te vertellen zie je de richting – Leo Traas en Peter van Tuijl

Door te vertellen zie je de richting toont de weg van herstel van Nikos Grapsopoulus na zijn motorongeval met langdurige nasleep van opname, operaties, revalidatie en psychologische begeleiding bij onder meer PTSS. Vaak gaat die posttraumatische periode gepaard met verwijdering van de naaste familie.

Een patiënt met een multitrauma na een ernstig ongeval gaat doorgaans tijdens een lange revalidatie door een diep dal. Naast de lichamelijke letsels die soms (gedeeltelijke) invaliditeit kunnen veroorzaken, is het psychische leed niet te onderschatten. Met soms grote gevolgen voor hemzelf, gezin, werk en sociale contacten.

In het boek wordt zowel in tekst als in beeld het proces van het herstel van Nikos Grapsopoulos uit Doetinchem beschreven; het proces van diepe dalen en beduidend minder hoge toppen. Herkenning van het verhaal kan helpen richting te geven aan herstel. Een trauma wordt vaak onderschat: het herstel vraagt kracht, een positieve instelling en vechtlust, zoals getoond in dit boek.

Lang niet ieder slachtoffer dat lichamelijk geneest, lukt het om uit het psychisch dal te klimmen

Nikos Grapsopoulos lukt het weer op te krabbelen, dankzij zijn positieve instelling, steun van zijn gezin en begeleiding van een traumachirurg en psycholoog. Auteur Leo Traas schrijft op ingetogen wijze over het ongeval, het verblijf in de ziekenhuizen, de revalidatie, de psychische gevolgen voor het gezin, de gesprekken bij de psycholoog en het herstel. Fotograaf Peter van Tuijl vult het verhaal aan met treffende foto’s. Hierdoor ontstaat een uniek en meeslepend beeld van de gevolgen en verwerking van een multitrauma.

Reviews

“Het fysieke herstel van patiënten met een multitrauma vraagt jaren. Maar psychisch vraagt het mogelijk nog meer tijd en energie van zowel de patiënt als zijn directe omgeving. Revalideren is topsport. Het is altijd zwaar en valt vaak tegen. Niet altijd komt de polytraumapatiënt als winnaar uit de strijd maar raakt hij of zij vaak lichamelijk en psychisch in een isolement.”

– uit het voorwoord van Sjoerd van der Meer

“Vlot en duidelijk geschreven met foto’s van een echt gebeurd zwaar ongeval. Wat erbij komt kijken. Vooral ook om het geestelijk te verwerken.”

– recensie op Bol.com


Leo Traas is auteur

Peter van Tuijl is fotograaf

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Verder lezen over goede zorg en GGZ?

Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.