Veel gezochte termen

Psychosenet boeken

Hersteld! is het verhaal van Jeanne die lang heeft geleden onder de gevolgen van haar hersenschuddingen – PostCommotioneel Syndroom (PCS).

Auteur:

Jeanne Roeland

Uitgever:

Breindok

Verschijningsdatum:

13 juli 2022

Hersteld! na vier hersenschuddingen –  Jeanne Roeland

Het boek Hersteld! is het verhaal van Jeanne, die jarenlang heeft geleden onder de langdurige gevolgen van haar hersenschuddingen – ook wel genoemd PostCommotioneel Syndroom (PCS).

Zij vertelt haar ervaringen, haar klachten, haar contacten in de medische wereld en met het UWV, de gevolgen voor haar dagelijks leven en relaties en tenslotte haar weg naar herstel. Het is een heftig, pijnlijk, verdrietig verhaal, wat ze knap heeft samengevat in slechts 173 bladzijden.

Het boek raakte mij, omdat ik er veel in herken

Door een hersenschudding staat het leven van het ene op het andere moment stil. Gelukkig herstelt 75% binnen afzienbare tijd, maar voor de andere 25% begint een langdurig proces.

In de medische wereld en bij het UWV is weinig bekend over PCS en veel van ons ervaren dat er geen erkenning is en al helemaal geen eenduidig beleid m.b.t. revalidatie en begeleiding naar herstel. Door de ene medicus wordt je bestempelt als “hersenletsel, niks meer aan te doen”, door de ander “het zit tussen je oren (en zoek het maar uit)” of “je stelt je aan, ga gewoon aan het werk”.

Continue afwijzing is traumatisch

Die continue afwijzing is traumatisch op zich en maakt dat je steeds dieper in je problematiek van klachten komt vast te zitten. In mijn geval resulteerde dat in een worsteling van 7,5 jaar, volledige arbeidsongeschiktheid en niet meer mee kunnen in alle sociale activiteiten waar ik zo van hield.

Geïnspireerd door Jeanne heb ook ik de weg gevonden naar herstel

De vicieuze cirkel van klachten-, gedachten- en gedragspatronen heb ik met behulp van het Alexander Concept weten te doorbreken. Mijn klachten zijn grotendeels verdwenen en ik sta weer vol in het leven. Niemand had durven denken dat dit nog mogelijk zou zijn. Het bleek dat het inderdaad voor een deel “tussen mijn oren” zat. Deed ik dat bewust? Nee! Zijn de klachten wel écht? Ja! Is het verklaarbaar en oplosbaar? Ja dus!!

Zelf aan de slag

Jeanne eindigt haar boek met een uitermate waardevol hoofdstuk “Zelf aan de slag”, waarin ze concrete handvatten biedt voor zelfonderzoek en/of begeleiding van mensen met PostCommotioneel Syndroom. In het nawoord van haar neuroloog M. Klaver beveelt hij het boek aan voor medici en andere behandelaars van mensen met PCS. Daar sluit ik me volledig bij aan.

Stichting Hersenschudding

Tevens heeft Jeanne de Stichting Hersenschudding opgericht met het doel om meer bekendheid en eenduidigheid te bereiken t.b.v. de zorg en begeleiding voor mensen met Hersenschudding en PostCommotioneel Syndroom (PCS).

De lotgenotengroepen die zij heeft geïnitieerd op Facebook hebben inmiddels een paar duizend leden. Deze zijn enorm waardevol voor herkenning, erkenning, troost en tips gebleken. Daarvoor ben ik Jeanne en al die lotgenoten intens dankbaar. Ik wens mijn lotgenoten van harte toe dat ze dit boek kunnen lezen (of luisteren) en ook de weg naar herstel weten te vinden. Er is hoop!!

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Meer lezen over Herstel?