Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

François de Waal

François werkte als tv-maker en jurist. Hij werkte ook als ervaringsdeskundige bij de Depressie Vereniging. Dit is de website van François.

François publiceerde vijf boeken, waaronder het boek ‘Vijftig manieren waarop ik mijn leven verpestte’. Zijn nieuwste boek is getiteld: ‘Depressie, de dwangmatige denkziekte’

Je vindt een overzicht met blogs van François via deze link.

De catch­-22 van depressie

Blog Niemand houdt van Pijn - Francois de Waal

De catch­-22 van depressie is dat als je echt middenin de depres­sie zit (dus als je hulp het meeste nodig hebt), niks werkt. Pas daarna, als het iets beter gaat (dus als je hulp minder nodig hebt), dan kan hulp werken.

Midden in je depressie komen er, begrijpelijk, allerlei goedbedoe­lende deskundigen in je leven die je willen helpen. Ik heb alles geprobeerd, drie verschillende antidepressiva, een antipsychoticum, kalmeringsmiddelen, therapie en met een glazige blik geluisterd naar alle adviezen. Niks hielp. Het kan trouwens best zijn dat zónder al die hulp het nóg erger was geweest. Dat niks hielp verweet ik mezelf.

Verwijten

Depressievelingen verwijten zichzelf alles wat niet goed gaat, dat is een symptoom van depressie (in ieder geval van mijn depressie). Daarom was het lezen van Coping with Depression, From Catch-22 to Hope voor mij een kleine, maar toch, bevrijding: ah, ik ben gelukkig niet de enige waarbij niks helpt. Maar ja — catch-­22! — dat boek kon ik pas lezen toen het ietsje beter met me ging, want in een echte depressie kan je niet lezen. Bij zin drie ben je zin één al vergeten, laat staan dat je alinea’s in je kan opnemen.

YouTube player
De catch­-22 van depressie – François de Waal

Waarom?

Concentreren is onmogelijk vanwege het door alles heen tetterende lawaai van die eindeloos herhaalde negatieve gedachten. Als je mij nu goed kan volgen zonder proble­men, dan is dat een goed teken.

De catch­-22 van depressie

Juist als je totaal weerloos bent, als je om hulp smeekt en je alle hulp van buitenaf als de enige oplossing ziet, precies op dat moment kan dit je niet helpen. Je zit te diep in de put. Dus niks komt binnen. Elke positieve opmerking wordt weggehoond. Je kijkt ze aan of ze gek zijn geworden. Als je erom zou kunnen lachen, zou je lachen. Jij kan jezelf niet helpen, anderen kunnen jou niet hel­pen, niks of niemand kan jou helpen.

Konden ze je maar helpen!

Niet dus. Laat me maar. Het kan me niet meer schelen. Elke hoop is vervlogen. Basta. Afgelopen. Licht uit. Wegwezen. En uiteindelijk weet je honderd procent zeker dat die voortdurende, extreme pijn en wanhoop maar op één manier gestopt kan worden. De meest definitieve manier, de niet terug te draaien “oplossing”. Zelfmoord. Je directe omgeving zegt misschien: ‘Laten we iets leuks gaan doen!’ Iets leuks gaan doen? Het huis staat in brand! Of beter: het huis is afgebrand!

Geen ruimte voor oplossingen

Midden in een depressie gaan al je tijd en aandacht naar de pro­blemen. Er blijft geen ruimte over voor oplossingen. Net zoals wakker worden ’s nachts bij ‘normale’ mensen: dan kan je alleen denken aan problemen en niet aan oplossingen. Het geweldige boek Emotionele intelligentie beweert: ‘Bij een klinische depressie zullen zelfmedelijden, wanhoop, hope­loosheid en hulpeloosheid alle andere gedachten wegvagen.’

Alle oplossingen die ik daarna vond, zoals een dagstructuur, sporten, bibliotherapie, zinvolle doelen en mindfulness, waren bij mij al lang bekend. Maar nee, niks: ze kwamen niet binnen, de deur was dicht. Mensen die over hun depressie schreven las ik niet, die lachte ik uit. Ik dacht: pff, als jij over je depressie zelfs kan schrijven, dan gaat het veel beter met jou dan met mij. Ik ben depressief, jij niet. Komediant.

Wat ik toen niet wist en nu wel, is dat je soms maar één ding kan doen: geduldig zijn. This too shall pass.

Zoals altijd: makkelijker gezegd dan gedaan.

Heb je een vraag over depressie?

De PsychoseNet experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Meer lezen over depressie?

PsychoseNet, geen catch-22 maar nuchtere eerlijke informatie.

Bezoek eens de webshop van PsychoseNet.

Reacties

6 reacties op “De catch­-22 van depressie”

 1. Jos Raaphorst

  Mijn ervaring van mijn zware depressie is, dat er een bepaalde tijd voor staat waar je doorheen moet.
  Bewust en onbewust ben je toch tijdens een depressie aan het verwerken, al weet je niet altijd om wat voor emoties het gaat.
  Tijdens mijn zware depressie op de gesloten afdeling heeft alle prikkels van het personeel mij toch mede uit mijn depressie gehaald.

  1. Beste Jos,

   Hartelijk dank voor je reactie. In principe ben ik het met je eens over dat verwerken, maar goed, het lijkt wel of sommige mensen daar wel heel erg lang over doen.

   Mooi wat je zegt over het personeel, maar wat nog mooier is, is dat jij daar blijkbaar voor openstond.

   Depressie is complex en vol nuances en tegenstrijdigheden. Zie deze blog:
   https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/depressie-is-een-denkziekte

   Vriendelijke groet, François

 2. Caroline Fluitman

  Beste Francois,

  Bedankt voor deze bijdrage, dit is zo waar én ontzettend herkenbaar! Ik weet nog dat ik tijdens een opname vanwege een zware depressie (naast allerlei zware medicatie…) cognitieve therapie kreeg. Toen ik hier later op terugkeek zag ik dat dit eerder averechts had gewerkt. Ik voelde me destijds mogelijk een nog grotere mislukking, er kwam niets binnen en ik kon er ook helemaal niets mee… Totaal ondergedompeld in de ellende is het inderdaad ‘wachten’ tot het moment dat het minder wordt, dat je er langzaam maar zeker weer uit komt en dat terwijl je met de overtuiging kampt dat je er nooit en te nimmer meer uit zult komen en dat niets je zal helpen…

  Vriendelijke groet,

  Caroline Fluitman

  1. Beste Caroline,

   Hartelijk dank voor je reactie. We begrijpen elkaar omdat we ± hetzelfde hebben meegemaakt. Maar dat wisten we toen niet en dachten (net als alle anderen met depressie): deze gruwel overkomt alleen mij. Zoals jij het goed omschrijft: totaal ondergedompeld in de ellende.

   Het lijkt zo slap en nikserig om te wachten, maar dat is op dat moment het enige actieve en constructieve dat je kan “doen”, hoe raar dat ook klinkt voor mensen zonder depressie.

   Henri Nouwen had het als één van de weinigen door, zie https://www.psychosenet.nl/honing-depressie-en-seks-over-de-meerwaarde-van-ervaringsdeskundigen/

   Vriendelijke groet, François

 3. Beste Rudy,

  Vriendelijk dank voor je reactie. In mijn boek ‘Depressie, de dwangmatige denkziekte’ staat een hoofdstuk getiteld ‘Bibliotherapie’, dus over jezelf helpen door middel van het lezen van boeken. Maar blogs lezen op deze site helpt natuurlijk ook.

  Wat betreft die lichamelijke pijn, misschien is dit een leestip: https://www.psychosenet.nl/wat-is-je-overkomen-vaak-betere-vraag-dan-wat-is-er-mis-met-je/

  Hartelijke groet, François

 4. Rudy

  De deskundigen zoek ik nu op in hun boeken. Ik heb niemand gekend die thuis zelf een boekenkast had bijv. 2 jaar geleden pas begonnen met het zoeken in boeken.

  Nu weer ontdekt dat ik ook gewoon lichamelijke pijn had sinds mijn jeugd en dit een (psychische)invloed heeft en had. Dat gegeven registreerde nooit bij mij en kon het ook niet uitleggen aan anderen. Dit terwijl het een flinke invloed heeft en had op mijn mogelijkheden en doen.

  Ik kijk ook uit naar de nieuwe conversatie robots die steeds slimmer worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *