Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Hopensjouwer

Hopensjouwer (pseudoniem) schrijft herkenbare blogs voor PsychoseNet.

Opfrissen na corona – De juiste bril voor een vis in de oceaan

De juiste bril voor een vis in de oceaan

Van de nood een deugd maken: daar hebben veel mensen de afgelopen maanden ervaring mee kunnen opdoen. Door het gedwongen binnenblijven vanwege de coronacrisis pakten velen een oude hobby op, lazen een aantal boeken die nog op de leeslijst stonden, of werkten eindelijk een klusje in huis af dat al te lang was blijven liggen. We kunnen opfrissen na corona in het normale leven.

Versoepeld

Nu het bij ons weer de goede kant opgaat, is alles wat versoepeld. De terrasjes zijn weer open, we kunnen weer naar de kapper (waardoor mijn ‘coupe Neanderthal’ na vele maanden tot wat beschaafder proporties werd teruggebracht) en het beeldbellen maakt weer plaats voor afspraken ‘in real life’. Onlangs sprak ik een vriendin die ik al vijf maanden niet meer had gezien.

Normale leven

Kortom: het normale leven is weer hervat en we kunnen weer even opgelucht ademhalen. Zij het onder voorbehoud.

De draak is weer even naar zijn hol – maar is nog lang niet verslagen

Wel lijkt er soms met twee maten gemeten te worden. Terwijl bioscopen, theaters en kerken zich nog angstvallig moesten houden aan een maximaal aantal bezoekers, mochten vliegtuigen alweer snel met volle bezetting gaan vliegen. Maar ja, voor de luchtvaart gelden nu eenmaal andere regels dan voor de rest van de samenleving. Daarover zeuren heeft geen zin.

Zeuren

Maar zeuren, daar ben ik altijd al een ster in geweest – tot vermoeiends toe. Maar hoewel ik best weet dat zeuren nergens toe dient, is het erg moeilijk om dit soort gedrag dat er in de loop der jaren is ingeslopen, ineens weer overboord te zetten. En dat terwijl zelfs in negatieve gebeurtenissen iets goeds kan zitten, al is dat voor mezelf vaak moeilijk te doorgronden (ik zie het halflege in plaats van het halfvolle glas).

Toch kan dat negatieve denken soms een duistere aantrekkingskracht hebben

Gelukkig heb ik een mooi tegengif: een set kaarten, ‘Eigenwijsjes’ genaamd, waarmee je elke dag een kaart kunt trekken met een positieve tekst. Een vriendin gaf het ooit cadeau om het positief denken te stimuleren. Vandaag trok ik de kaart ‘Ik vergeef je’. Toepasselijk, want ik kan mezelf behoorlijk afkraken om dingen die ik verkeerd doe.

Positieve energie

Verder nam ik ter inspiratie onlangs weer het boek ‘Beziel je leven’ van de onvolprezen Wayne Dyer ter hand. Daarin geeft Dyer tips om je leven meer te bezielen met positieve energie. En dat hoeft niet iets groots te zijn; alle beetjes helpen. Zo zag hij eens hoe op een strand in Florida duizenden vissen waren aangespoeld en begon hij er enkele terug te gooien in de oceaan. Een toevallige passant smaalde dat het onbegonnen werk was en dat het niets uithaalde met die duizenden vissen.

Terwijl Dyer weer een vis teruggooide in de oceaan antwoordde hij: “Nou, maar voor hem maakte het wél wat uit!”

En met de juiste bril zie je genoeg dingen waar je ondanks het sombere wereldnieuws wél positief over kunt zijn. Zo was de overvloedige regen van de afgelopen weken een weldaad voor de kurkdroge natuur, die snakte naar een plens regen. (Eind april rukte de brandweer nog met groot materieel uit voor een vermeende natuurbrand in Brabant. De ‘rookwolken’ bleken echter opstuivend stof te zijn van een boer die zijn land aan het bewerken was…)

Opfrissen na corona

Behalve de natuur lijkt ook de mensenwereld weer een beetje opgefrist na het coronanoodweer van de afgelopen maanden. We zijn althans voor even wat ‘sadder and wiser’ geworden (zoals de oude zeeman uit het gedicht van Coleridge) en richten ons wat beter op de dingen die er echt toe doen in het normale leven.

De Perzische wijze Jalaluddin Rumi schreef: “Vergeet je gepieker. Vergeet jezelf. Luister naar je Vriend [lees: de stem van je ziel, H.]. Wanneer je Hem volledig gehoorzaam bent, ben je vrij.”

Nu nog een mentaal buitje om het ook van binnen weer wat op te frissen na corona. Met de wetenschap: na regen komt zonneschijn.

Meer lezen van Hopensjouwer?


Dé PsychoseNet Shop

Betrouwbare, herstelgerichte boeken over de zorg

Met jouw aankoop steun je PsychoseNet. Een greep uit ons assortiment:

Draag bij aan PsychoseNet

Wil je ons steunen?

Steun ons!

Doneer met onze QR code

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *