Veel gezochte termen

Psychosenet blog

De waarheid en de waanzin – pleidooi voor een positievere inzet vanuit de GGZ

De waarheid en de waanzin is een blog van Thomas over zijn herstel na psychose. Hij pleit voor een positievere inzet vanuit de GGZ.

“De wereld is een waarheid die welvarend is door waanzin,” schrijft Thomas. Een verhaal over zijn herstel. Hij pleit hierin voor een positievere inzet vanuit de GGZ.

Waanzinnig is de wereld als het een welvarende plek wordt vol waarheden. Werelds, waanzinnig en waar is de welvaart.

Als psychoot vind ik mijn welvaart graag in waanzinnige ideeën, uitingen en belevingen

Wellicht wat meer tevree is mijn eigen beleving van mijn gedrag. Het verschil hiertussen leidt af en toe tot wat verwarring: 1) verwarring ten opzichte van de samenleving, 2) verwarring ten opzichte van de mensen in de samenleving en 3) verwarring ten opzichte van mezelf en 4) verwarring ten opzichte van het einde van de episode (dit stuk).

Zo zie je hoe ik in de afgelopen herstelperiode sinds november 2019 richting mezelf koers en langzaam weer herstel in mijn gedrag. Zo zie je ook de welvarende beleving van de waanzin. De waarheden en de wereld eromheen. Mijn eigen perspectief, dat van de ander, en dat van de wereld zelf.

Een heel proces. Een hele reis.

Een grote uitdaging voor mezelf om voor, tijdens en na een psychotische decompensatie periode weer stabiel door het leven te gaan

Veel welvaart, weinig waanzin dan. Wel veel realiteit en veel nieuwe ideeën. Minder waanzinnige uitingen en rustigere belevingen. Medicatie, deels belangrijk, deels te veel of te weinig, speelt ook een rol.

Voor mij allemaal voorspelbare aspecten van zo’n episode.

Jammer dus ook om te zien hoe weinig aandacht er is voor de mooie kant van de psychose

Hoeveel mensen die ik spreek me aanspreken op de verwardheid, de escapades en de fysieke co morbiditeit, en niet de inhoud die er van binnen heeft gespeeld. Wellicht persoonlijk, maar voor mij en de ander, dus een lastig feest.

Ik pleit voor meer positieve inzet op ontwikkeling van de geestelijke gezondheidszorg

In plaats van dit kinderachtige spelletje dat lijkt op bekvechten. In zo’n rustige fase kan ik daar (ook) gemakkelijk aan mee doen.


Thomas Vijn

Meer informatie:

Reacties

4 reacties op “De waarheid en de waanzin – pleidooi voor een positievere inzet vanuit de GGZ”

 1. Tier

  Mijn woord ‘strijd’ heb ik gebruikt omdat dit in jouw blog zo op mij overkwam; je schreef dat het bekvechten, kinderachtig spel is met de GGZ, waarmee je pleit voor een positieve inzet op de inzet van de geestelijke gezondheidszorg. Sorry dat ik dit ik dit samengevat heb als ‘strijd’. ‘Verbetering’ willen bereiken is passender.

  Ik herken de overdiagnostiek in de GGZ, financieel beweegredenen GGZ. Ik weet te weinig van je situatie om hier nader op in te gaan.

  Ik ben benieuwd wat was het doel van het plaatsen van jouw verhaal op psychosenet?
  Wilde je jouw verhaal delen. Wilde je reacties krijgen?
  Heb je iets gehad aan mijn reactie?

  1. Thomas Vijn

   Vragen: Ik ben benieuwd wat was het doel van het plaatsen van jouw verhaal op psychosenet?
   Wilde je jouw verhaal delen. Wilde je reacties krijgen?
   Heb je iets gehad aan mijn reactie?

   Antwoord: Lever graag een bijdrage aan wereldverbetering en wellicht helpt dit… dank voor de reactie!

 2. Tier

  Bij mijn ‘ontdekken van psychosenet.nl’, alweer jaren terug, heb ik het als fijn ervaren om als ‘ex-psychoot’ enkele ervaringen hiervan via een blog te delen. Net zoals jij doet, hebt gedaan.
  Het is mij, bij deze ontdekking, ondanks veelvuldig aangeven toen, nooit gelukt om in te mogen loggen op het forum. Wellicht heeft me dat een hoop informatie bespaart.
  Helaas merk ik ook dat mijn reacties, ervaringen als ‘ex-psychoot’ niet altijd meer geplaatst worden bij blogs.
  Jammer…..
  Ik wilde niets liever dan reacties op mijn blogs.
  Reacties op de reacties die ik geplaats had bij blogs.
  Helaas, dit bleef uit.
  Psycosenet is weinig interactief, ondanks zij hier wel naar streven. Een actievere inzet om lotgenoten of (ex-)psychoten te laten reageren is wat mij betreft gewenst.
  Ik wil deze reactie niet gebruiken voor mijn eigen ideeen over psychosenet.

  Jouw eerdere schrijven hier over de lucht, wal, ruimteschip / thuiswerken heb ik gelezen, als ook deze blog. De wereld is een waarheid die welvarend is door waanzin.
  Jij lijkt je bewust te zijn van je psychose. Zo zie je de welvarende beleving van de waanzin. De waarheden en de wereld eromheen. Je eigen perspectief, dat van de ander, en dat van de wereld. Dat op zich is al een hele ontdekkingsreis.
  Ik ben het met je eens dat er meer aandacht moet komen voor ‘de goede’ kant van de psychose. Zeker vanuit de GGZ.
  In mijn psychose wilde ik van betekenis zijn voor anderen, mezelf. Ik was de goedheid zelve in mijn psychose, wilde de hele wereld redden, al moest ik mezelf opleveren. Maar… wanneer ik mij bedreigd voelde, stond ik volop in alarmstand, afweer, bescherming. Iets wat de GGZ veel interessanter vond om te onderzoeken: waartoe was ik in staat?’.
  Thomas je bent je zo bewust van jezelf en zo bewust met je strijd met GGZ.
  Wat wil jee bereiken?

  1. Thomas Vijn

   Vraag 1: In mijn psychose wilde ik van betekenis zijn voor anderen, mezelf. Ik was de goedheid zelve in mijn psychose, wilde de hele wereld redden, al moest ik mezelf opleveren. Maar… wanneer ik mij bedreigd voelde, stond ik volop in alarmstand, afweer, bescherming. Iets wat de GGZ veel interessanter vond om te onderzoeken: waartoe was ik in staat?’.

   Antwoord 1: Ik denk dat ik vrij goed functioneerde, maar wel veelvuldig ben lastig gevallen door de psychiatrie. Mede vanwege financiële of professionele redenen. Dat valt me erg tegen, het heeft mijn ziekzijn verergerd… Uiteindelijk leidt dat tot veel woede en conflicten.

   Vraag 2: Thomas je bent je zo bewust van jezelf en zo bewust met je strijd met GGZ.
   Wat wil je bereiken?

   Antwoord 2: Onder andere dat men niet de misvatting maakt dat het een strijd is, maar gewoon professionele inzet ter verbetering van de wereld. De vraag is dus al fout. Heb in de loop der jaren echt een hekel gekregen aan overdiagnostiek en financiële beweegredenen voor het lastig vallen van goedwillende burgers. Het voelt voor mij alsof ik een verkoper de deur uit moet schoppen. Blijkbaar heeft hij/zij ook voldoende wettelijk draagkracht en steun van de politie om me zo lastig te vallen. Buitengewoon teleurstellend en demotiverend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *