Veel gezochte termen

Psychosenet blog

MedApp: praktische oplossing bij medicatiegebruik

Het hersteltraject na een psychose is complex en vraagt veel van je: ook komt er vaak een intensief medicatieregime aan te pas. Het is daarbij belangrijk dat je geen medicijnen vergeet in te nemen, of vergissingen maakt met innametijdstippen.

In dit blog kijken we naar MedApp, een hulpmiddel voor medicijngebruik waarmee je het makkelijker maakt om medicijnen tijdig in te nemen en waarmee je ook het verloop van de behandeling goed kunt bijhouden.

MedApp is een Nederlandse app die een totaalpakket aanbiedt voor medicatiegebruik. Vooral bij middelen zoals antipsychotica is het heel belangrijk dat ze altijd op tijd worden ingenomen: anders kunnen de bijwerkingen een stuk sterker worden en nemen de gewenste effecten mogelijk af. De basis van MedApp is een systeem met wekkers die je een seintje geven zodra het tijd is om een middel in te nemen. Je kunt dit helemaal inrichten zoals je zelf wilt. De app houdt vervolgens bij of je je medicijnen op tijd inneemt, en geeft je daar feedback op met als doel het verbeteren van het innameproces.

In MedApp kun je zelfstandig medicatie toevoegen, bijvoorbeeld door de barcode te scannen, en in dat overzicht opmerkingen, foto’s en labels toevoegen

Voeg opmerkingen, labels en foto’s toe.

MedApp medicatie
Voeg opmerkingen, labels en foto’s toe.

Voeg medicatie toe door bijvoorbeeld de barcode te scannen.

MedApp medicatie
Voeg medicatie toe door bijvoorbeeld de barcode te scannen.

Het medicijnoverzicht dat je zo genereert is de basis van een compleet medicatiedossier. Je kunt hier nog veel meer aan toevoegen: er is bijvoorbeeld een dagboek waarin je notities kunt aanmaken als je bijvoorbeeld een terugval hebt of een gesprek met je behandelaar hebt gehad. Zo heb je in een keer alles in één overzicht bij elkaar en kun je er bijvoorbeeld ook een PDF van maken die je kunt delen met je behandelaar.

Er is nog een andere functie waar je veel baat bij kunt hebben tijdens een hersteltraject: je kunt bijhouden hoe je ervaringen zijn qua psychose, bijwerkingen en hoe je je van dag tot dag voelt

Ook dit zijn weer gegevens waar je uiteindelijk makkelijk een overzicht van kunt vormen om met een zorgverlener/mantelzorger te bespreken.

Naast de PDF-overzichten die je kunt genereren is het ook mogelijk om (live) even iemand mee te laten kijken op een scherm

Zo kun je bijvoorbeeld makkelijk laten zien hoe het is gegaan de afgelopen periode. Op die manier is het tijdens het gesprek voor zowel jou als je behandelaar duidelijk waarover je praat. Na het gesprek verwijdert het systeem automatisch de gegevens weer, zodat je alles alleen op je eigen telefoon of tablet houdt en de privacy ook is gewaarborgd.

Het fijnste aan MedApp gebruiken is dat een stukje zorg wordt weggenomen: je hoeft je niet druk te maken over medicijnen en over je behandeling, zodat je al je tijd kunt stoppen in herstellen en andere dingen die voor jou belangrijk zijn.


Pit Janssen is apotheker en hoofd farmacie bij MedApp, hij ontwikkelde de app om zowel patiënten als apothekers te ondersteunen.

Download de MedApp


Meer over medicatiegebruik én afbouwen:

photo credit: MedApp.nu

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *