Main content

Vraag

Beste Dirk,

Ik hoor tijdens een psychose ook stemmen en die zijn echt niet van mij. ik heb zelf veel spirituele ervaring als ik in een psychose je staat helemaal open dan.

Het leven na de dood bestaat. dat weten we onderhand wel. Maar waarom wordt dit bij het GGZ bijv. niet geloofd en geheimzinnig over gedaan?? Zo van: Daar willen we niks over horen want dat bestaat niet. Ammehoela! Want het bestaat wel.

Antwoord

Spirituele ervaringen en psychose liggen dicht bij elkaar en zijn soms hetzelfde. Ik vond het boek 'Spirituele crises transpersoonlijke psychologie als perspectief' van Fransje de Waard erg inzichtelijk.

Spiritualiteit en paranormale ervaringen worden vaak door elkaar gehaald. Voor leren omgaan met paranormale ervaringen verwijs ik mensen vaak naar een paranormale therapeut, vaak met goed resultaat, soms teleurstellend.

Spiritualiteit wordt vaak als levensbeschouwing gebruikt, maar ook als niveau van bewustzijn (zie het werk van Ken Wilber). Het woord spiritualiteit op zich heeft dus verschillende betekenissen. Ik zie ook dat mensen zich kunnen verschuilen achter 'spiritualiteit'. Psychose heeft in mijn ogen meestal persoonlijke betekenis. Spiritualiteit is dan min of meer hetzelfde als betekenisgeving. Veel psychiaters vatten hun werk op als het behandelen van ziekten en bewegen zich niet op het terrein van spiritualiteit. Dan moet je daar ergens anders voor terecht. Zoals je bij de bakker meestal geen groente bestelt. Maar er zijn wellicht bakkers die ook lekkere verse groeten verkopen....

Beantwoord door: Dirk Corstens op 15 juli 2017
  • Deel deze pagina: