Veel gezochte termen

Psychosenet blog

hoe voorkom ik ontregelingen? – een dag uit het leven van Marijke

Marijke - Vandaag

Marijke vertelt over een eenvoudige alledaagse dag. Het leven is soms een zoektocht van dag tot dag. “Ik kan moeilijk door een verrekijker het jaar in turen en zien wanneer die stress in zicht is”.

Vandaag, de eerste werkdag in het nieuwe jaar, zit ik al een tijdje verveeld achter mijn laptop. De hele wereld start op, zo goed en zo kwaad als het gaat met corona, maar ik word nergens verwacht. Ik werk niet en heb ook geen andere vaste verplichtingen. Dat is iets waar over het algemeen mee te leven valt, maar vandaag kan ik mijn draai niet vinden.

Buiten regent het gestaag en ik heb geen zin in een nat pak, dus blijf ik zitten waar ik zit

Er ligt nog een stapel tijdschriften op me te wachten, maar daar heb ik de rust niet voor. Ik google wat oud-studiegenoten, maar daar word ik niet vrolijker van. Ik vind louter succesverhalen. Waarom doe ik zoiets ook? Misschien moet ik eens over goede voornemens na gaan denken. Ik heb er eigenlijk maar één. Ik hoop dit jaar geen (beginnende) ontregelingen te krijgen. In mijn geval volgt dan vaak een medicatieophoging waardoor ik uiteindelijk zwaarder word. Dat is wel het laatste wat ik wil.

Maar hoe voorkom ik zulke ontregelingen?

Leven volgens de bekende rust, reinheid en regelmaat is natuurlijk altijd een goede basis. Maar dat voorkomt niet dat er op een dag, vaak volkomen onverwacht, een flinke portie stress op de stoep kan staan. En ik kan moeilijk door een verrekijker het jaar in turen en zien wanneer die stress in zicht is. Zo werkt het nu eenmaal niet.

Ik moet het leven dus maar gewoon nemen zoals het komt

En daar heb ik soms moeite mee, zeker op zo’n druilerige dag als deze. Tot ik me bedenk en naar mijn persoonlijke wondermiddel grijp. Ik besluit om erover te gaan schrijven. Schrijven geeft me inzicht en innerlijke rust en dat is precies waar ik nu behoefte aan heb. Dan krijgt zo’n dag ineens een fijne wending en voel ik me gaandeweg steeds beter. Zo ook vandaag, de eerste werkdag in het nieuwe jaar.


Marijke heeft door een psychose met opname veel over zichzelf geleerd. Met vallen en opstaan leert ze steeds beter hoe ze rekening houdt met zichzelf.

Meer lezen over schrijven als middel om grip op jezelf te krijgen?

De blog lezen van Marijke over gewichtstoename bij Seroquel?

Reacties

Eén reactie op “hoe voorkom ik ontregelingen? – een dag uit het leven van Marijke”

  1. Lotje

    One day at a time Marijke 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *