Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Marijn Willems

Marijn heeft gewerkt als planoloog. Op www.bipolair.jouwweb.nl zijn de door hem geschreven boeken, verhalen en sprookjes gratis te downloaden. Op www.waanzin.jouwweb.nl heeft Marijn zijn geloofsovertuiging uitgewerkt. 

Zwaar bipolair – ik geniet en ik doe er niemand kwaad mee

Marijn is 'zwaar bipolair' zoals het het zelf zegt. Zijn berichten zijn een kijkje in de bipolaire wereld zoals Marijn deze ervaart.

Marijn deelt berichten uit de tijd van zijn opname en herstel. Hij deelt 6 berichten met ons. Zijn berichten geven een kijkje in de ontregelde wereld van Marijn: Zwaar bipolair.

Triggerwarning: Vind je het lastig om te lezen over nare ervaringen qua opname in de GGZ en/of over bipolaire ontregeling? Dan kan je deze blog misschien beter overslaan.

Het verhaal zoals verteld in ‘zwaar bipolair’ is in de vertrouwde stijl zoals we deze kennen van Marijn; lekker onstuimig, eerlijk, waarderend, kritisch waar nodig en recht door zee.

Zoals Marijn het zelf zegt:

“Het verhaal is heftig, maar ik ben zo ver dat ik dit een plekje heb gegeven, en waar ik er inmiddels de lol van inzie (zie bericht 1, het verhaal over de isolatie). Het is natuurlijk wel walgelijk dat kwetsbare mensen zo behandeld worden. We hebben liefde nodig, in de vorm van een knuffel. Graag mijn naam er onderzetten. Dit hoeft niet anoniem. Liever niet.”

Berichtje 1

Wat is mijn hardste les geweest in het gekkenhuis?

Bij de eerste instelling waar ik was kregen ze me niet kapot. Ze hebben me drie maanden in een isoleercel getrapt. Niemand durfde naar binnen. Mijn celletje lag vol met mijn eigen schijt. Ze zijn met dertig man, in de iso, op me gesprongen en hebben een ranzig spuitje in mijn kont gespoten. Ik kon niet meer staan en rolde door mijn eigen shit naar mijn pisbak om mijn eigen zeik op te drinken. Mijn sigaretten drukte ik uit op mijn voetjes.

Mijn ambulant team heeft me gered en me naar een instelling in een TBS-kliniek gestuurd. Daar mocht ik tafeltennissen en N. had heerlijk gekookt voor me. Toen heb ik een traantje gelaten.

Goede GGZ bestaat! En wat kost dit geintje? 1000,- euro per dag.

Oh ja, ik had een klacht ingediend via de klachtencommissie. Kreeg ik te horen dat deze ‘behandeling’ nodig was geweest. Als reactie heb ik mijn hele kamer ondergekotst. Mijn tante heeft zelfmoord in de instelling gepleegd en tijdens mijn laatste opname heeft ook lieve X. van 24 jaar afscheid van het leven genomen. Schat, ik hoop dat je met je konijntje rust heb gevonden. Welkom in de gestoorde GGZ, waar ook toppers werken.

Berichtje 2

Straalbezopen

Wat een mafkaas ben ik. Straalbezopen de stad in. Maar een uurtje in de lapdancebar geweest. Met het personeel van de Ierse bar twee flessen droplikeur gejat.

Superleuke tijd gehad bij de koorballen. Achtervolgd door een uitsmijter van een kroeg (ik kon best wel hard rennen 🙂 ). Vijf fietsen van een junk gekocht en ze allemaal verloren. Ha ha ha. 500 euro lichter, maar wat een avond! Gelukkig ben ik nog geen 50 jaar oud.

Berichtje 3

Toppers!

Ik heb nu twee ‘surrogaatdochters’ (als dat woord in de juiste context bestaat) van 22 en 24 jaar. Superintelligent, super heftig en super sweet. Pap (ik dus) zit er als een tijger bovenop. Niemand komt aan die twee toppers! Ik heb een zus die als een leeuwin over mij waakt. Twee superbroers New Family!

Berichtje 4

Beschermengelen

Ik geloof in God, in de ondergoden (elohim), in beschermengelen, dat we leven in een Matrix. Papa en mama zitten in de hemel te genieten van mijn gestoorde leven (en zijn trots op me). ‘Normale’ mensen zijn zwaar gestoord. Planeet Aarde? Zwaar bipolair. Ik geniet in extreme mate, en ik doe er niemand kwaad mee. (Zie ook mijn blog Planeet aarde – de bipolaire wereld)

Als je in het gekkenhuis moet piesen op een potje (drugscontrole) en moet blazen op een rietje (alcoholcontrole) als je thuis geweest bent om je poesje te aaien, terwijl de hersenen van je lotgenoot P. gefrituurd worden (ECT), dan mag je je in je handen knijpen dat je de psychiatrie tot nu toe overleefd hebt. Doe ff normaal mensen!

Berichtje 5

FB-vrienden

नमस्कार भारततः प्रिय मित्राणि
Toelichting: Ik heb nu 500 Indiase fb-vrienden en nog 500 vriendschapsverzoeken uit India te gaan. Ik zeg ze maar even gedag in hun eigen taal! 🙂

Het bipolaire avontuur begon in India. Heeft dat er iets mee te maken? Ik denk er geen fuck van te begrijpen. Ha ha ha.

Berichtje 6

Enjoy pommodori!

Lieve mensen,
Ik zit te chillen in een opgeruimd huisje. Kacheltje op 7. Lekker warm! Mijn huisgenote is thuis aan het werk, dus ik moet de muziek heel zacht hebben. Zo brood met salade eten. Jullie hoeven je dus geen zorgen te maken. Poes ligt in een tasje veilig naast me. Ik lig tegen mijn tijger aan.

Mijn show must go on! Enjoy pommodori! Ze balagan.

Ik geniet met volle teugen. Ik ben zo gestoord als een deur. Vanavond mijn teennagels laten lakken. Hi hi hi … Ha ha ha. Und tjussie! Grusgott!

Hongerberichtje, oftewel de uitsmijter

Marijn

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Meer lezen over herstel?

Ken je de hoofdstukken van PsychoseNet al?

De professionals van PsychoseNet schreven deze hoofdstukken met betrouwbare, hoopgevende informatie.

 Psychose is de staat waarin iemand de wereld waarneemt door de bril van zijn eigen angstige, spirituele of andere emoties, en daar zó intens in opgaat dat andere mensen het niet meer kunnen volgen. Het is een staat waarin alles om je heen zwanger is van persoonlijke betekenis.
Is de energiehuishouding te laag afgesteld, dan ben je somber en kun je niets (depressie). Als de energiehuishouding te hoog is afgesteld barst je van de energie, dan doe je veel en voelt het alsof je alles kunt (manie of hypomanie).
Contact hebben met mensen en je verhaal vertellen helpt om weerbaarheid tegen depressie op te bouwen, om te stimuleren en om je leven (opnieuw) vorm te geven.
Hoe je de wereld en de mensen om je heen beleeft is anders. Het kan heel moeilijk voor je zijn om andere mensen te vertrouwen en veilige relaties met andere mensen te ontwikkelen. Je bekijkt de wereld door een hele andere bril dan iemand die een veilige jeugd heeft gehad.
Bij de behandeling van een psychose, manie, depressie of trauma wordt soms medicatie voorgeschreven. Het is verstandig om samen met je behandelaar door de tijd te blijven monitoren of afbouwen of verminderen van je medicatie mogelijk is.
Herstellen is lastig. Waar het om gaat is dat de persoon en zijn naasten bijgestaan worden bij een persoonlijk en vaak moeilijk proces van leren om zoveel mogelijk ‘je ding’ te kunnen doen ondanks de kwetsbaarheid.
Welke behandelingen zijn mogelijk als je te maken hebt met psychose, trauma of stemmingsklachten? En welke behandeling past het beste bij jou? Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn.
De omgeving kan veel voor iemand betekenen. Naasten hebben net zo hard ondersteuning nodig, bijvoorbeeld van een familievertrouwenspersoon of familie-organisatie.
Psychische klachten en verslaving gaan vaak hand in hand. Kan een verslaving ontstaan door psychische klachten? Kan middelengebruik psychische klachten of klachten verergeren? We vertellen je er meer over in dit hoofdstuk.
Alles over Psychose
Alles over Bipolariteit
Alles over Depressie
Alles over Trauma
Alles over Medicatie
Alles over Hulp en Herstel
Alles over Behandeling en Zorg
Alles over Naasten
Alles over verslaving
previous arrow
next arrow

Reacties

3 reacties op “Zwaar bipolair – ik geniet en ik doe er niemand kwaad mee”

 1. Danielle Borchert

  Wat een verhaal Marijn

  Wat een aangrijpend maar o zo goed verhaal Marijn ! Het raakt mij, ik moet ervan huilen……. zelf ben ik ook bipolaire en ben lang opgenomen geweest. Iedere dag een strijd vind ik. Enorme stemmingswisselingen en dat terwijl ik veel lithium plus de rest slik. Sterkte kanjer en liefs van Danielle

 2. en nu? Wat zijn de plannen? Wees welkom bij de Nicolaasbasiliek Amsterdam zondagochtend 10.30 mis, 11.45 koffie en kennismaken Marijn.

  1. Beste Angar,

   Bedankt voor de reactie en uitnodiging. Ik ontrem door stress. Daarom ga ik met een psycholoog emotie-regulatie therapie doen. Zo hoop ik een hoop ellende te besparen.

   Groet,

   Marijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *