Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

May-May Meijer

May-May Meijer is ervaringsdeskundige bij het UMC Utrecht en oprichter van een vredesorganisatie.  Ze schreef onder andere de boeken ‘Hier ben ik‘ en ‘Missie Wereldvrede.

May-May heeft ook een website

Vind jij het moeilijk om eigen beslissingen te maken als je psychotisch bent geweest?

May-May: "Ik leerde tijdens mijn psychose dat ik mijn eigen beslissingen niet altijd kon vertrouwen. Herken je dat?"

May-May: “Toen ik opgenomen was leerde ik op den duur open te zijn over wat ik dacht. Ik leerde ook dat ik mijn eigen waarnemingen niet altijd kon vertrouwen en dat ik die soms diende te toetsen bij anderen. Dit geldt ook voor het maken van eigen beslissingen. Ik ben immers psychosegevoelig”.

De autoriteit van behandelaren

Tijdens mijn opname in 2009 verhuisde ik naar een nieuw huis. Ik kocht daar ook nieuwe inrichting voor. De spulletjes die ik kocht bestond meer uit de smaak van mijn lieve familie en vriendin die ik meegevraagd had om spullen uit te zoeken dan uit mijn eigen smaak. Ik was simpelweg te ziek om iets uit te zoeken en was mijn eigen smaak ‘kwijt’. Na verloop van tijd herstelde ik en richtte ik het huis van mijn zoon en mij wel in naar mijn eigen smaak.

Een tweede gedwongen opname in 2013. Mijn psychiater adviseerde me ontslag te nemen van mijn werk omdat dat te stressvol voor me zou zijn. Ik negeerde haar advies en bleef echter werken waar ik werkte. Het werk gaf me voldoening, ik had het gevoel bij te dragen aan het geven van een stem aan Iraanse vrouwen in de media. En het contact met mijn aardige collega’s gaf mij enige afleiding.

Het kostte me echter heel veel moeite om het advies van mijn psychiater naast me neer te leggen. Als je in psychische crisis bent, leg je je lot al gauw in handen van je psychiater. Dat is tenslotte je arts en die heeft ervoor gestudeerd, dus die zal het wel weten. Ik denk dan ook dat psychiaters en ook verpleegkundigen zich ervan bewust moeten zijn dat ze die autoriteit hebben. En beter voorzichtig kunnen zijn in het geven van adviezen. Wellicht had ze beter kunnen zeggen: “Je bent erg gevoelig voor stress. Bedenk of je werk niet te stressvol voor je is.

Psychiaters zouden soms wat terughoudender moeten zijn met het geven van adviezen

Wat mij betreft mogen psychiaters soms ook best wat terughoudender zijn met het geven van adviezen om zo de patiënt te empoweren. Door bijvoorbeeld te zeggen. “May-May, als je het echt wilt kan ik je vraag beantwoorden, maar volg je hart dan kom je er waarschijnlijk zelf wel uit.

Overigens, heeft Jim dit een keer gedaan. Ik vroeg of hij weer een briefwisseling wilde schrijven met mij over dat ik zie dat mijn psychosen steeds meer uit komen nu. Hij hoorde aan waar het over ging, en zei: ‘Ik denk dat je dat ook prima zonder mij kan.’ Alhoewel ik op dat moment teleurgesteld was, is het toch ook een soort van empowerment.

Bij mijn kliniek heeft een sociaal psychiatrisch verpleegkundige dat ook een keer tegen me gezegd. Ik vroeg me af hoe de enquêtes bij de kliniek verbeterd konden worden. En hij zei: “de wereld is groter dan de Rembrandthof, op een gegeven moment ga je de wereld weer in.” Natuurlijk dien ik zelf ook mezelf te empoweren door toch mijn eigen koers te varen.

En laatst is het me gelukt

Ik bid elke dag onder andere meerdere malen voor een Palestijnse familie. Zoals je misschien weet is daar nu een oorlog gaande. Op een gegeven moment lieten ze me weten dat ze kunnen vluchten naar Egypte, maar dat dat flink veel geld kost. God vroeg me om hen te helpen. Mijn familie en goede vriendin vonden het geen goed idee. Ik heb hen echter toch financieel geholpen. En ik bid en hoop dat ze veilig naar Egypte kunnen vluchten. Al bid ik natuurlijk helemaal voor vrede tussen de mensen in Gaza en Israel. Voor wereldvrede. Een wereld waarin alle kinderen kunnen spelen.

Vind jij het moeilijk om je eigen beslissingen te maken?

Enfin, maar ik vraag me af, herken je dat, dat het moeilijk is om je eigen beslissingen te maken als je psychotisch bent geweest? Dat je misschien te snel mensen om raad vraagt en/of dat mensen zich willen bemoeien met de beslissingen die je neemt?

Terwijl het soms ook wel weer goed is om te luisteren naar adviezen van je dierbaren. Zo heb ik een keer vanuit mijn psychose een heel groot bed besteld, wat ik helemaal niet nodig had. Toen was ik erg dankbaar dat ik dat nog kon afzeggen. Maar goed, ik hoop dat als ik niet psychotisch ben, dat ik dan meer op God en mijn hart durf te vertrouwen.

Lieve groeten,

May-May

Meer lezen over beslissingen en psychose?

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Verder lezen over goede zorg en GGZ?

Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.

Reacties

13 reacties op “Vind jij het moeilijk om eigen beslissingen te maken als je psychotisch bent geweest?”

 1. Lotje

  Wat ik bedoel is dat ik vind dat bijna alle hulpverleners de neiging hebben om jou je leven uit te gaan leggen, op een moment dat je het zelf allemaal niet meer weet. Dan neem je het vaak maar aan inderdaad.

 2. Lotje

  Hoi May-May,

  Herkenbaar blog.

  Ik moet soms luisteren naar mijn man. Dan weet ik dat hij gelijk heeft, maar dat vind ik altijd verschrikkelijk. Dat hij soms beter weet dan ikzelf hoe het met me gaat.

  Ik heb maar matig vertrouwen in hulpverleners. Ik geloof wel in hun goede intenties, maar psychiatrie is geen harde wetenschap en vaak zeggen ze maar wat, en dat is lang niet altijd empowering. Ze zijn niet scheutig met hun vertrouwen in mijn (onze) capaciteiten en zien toch vaker dan ikzelf mijn beperkingen. Daarom maak ik zelf zo weinig mogelijk gebruik van hulpverleners.

  Ciao!

  1. Hey Lotje,

   Lief dat je man je helpt, maar ik kan me heel goed voorstellen dat het soms irritant is. Heb ik soms ook met de sussende geluiden van mijn lieve familie.

   Ik ben vandaag, ben ik niet vaak, een beetje opstandig. En dan heb ik moeite met de ”tut-tut ho-ho zorg”, zoals ik de GGZ soms gekscherend noem. Maar goed, iedereen die mij een beetje kent weet dat ik vooral erg dankbaar ben voor de GGZ zorg die ik heb gehad, anders/waarschijnlijk was ik nu niet meer in leven.

   Maar ja, precies wat je zegt ja. Het is lastig als er alleen vanuit je beperkingen naar je wordt gekeken en niet naar wat wel goed gaat.

   Goed idee om zo min mogelijk contact te hebben met hulpverleners. Dat willen mijn hulpverleners ook en ik ook. Dus daar gaan we weer naar toe werken.

   Bedankt dat ik even mijn hart kon luchten en bedankt voor je inspiratie Lotje! Het is fijn om met mensen contact te hebben die in dezelfde situatie zitten.

   Een heel erg fijn weekend!
   May-May

   1. PS o ja, de psychiater die ik nu heb (zij is nu met verlof), begrijpt wel heel goed de drive waarmee ik mijn/Christus zijn vredeswerk verricht. En gelukkig begrijpt ze ook dat dat bij mij hoort. Met haar heb ik al jarenlang een hele goede samenwerking.

 3. Karin van Duuren

  Hallo May May,

  hallo Hoe gaat het vandaag de dag?

  ben in herstellende fase na verschillende terugvallen in mijn leven.
  een paar jaren na laatste terug val van Slapeloosheid en somberheid en angsten enz voel ik mij eindelijk wat beter in mijn vel. probeer balans te krijgen en van mijn slapeloosheid af te komen.
  Herkenbaar wat u beschijft en de anderen ook beschrijven. heeft u nog advies over mijn dag en nacht ritme ? zodat ik beter leer slapen en overdag de activiteiten en werk weer aankan. Liefs van Karin van Duuren

  1. Hey Karin,

   Ah, dat is vervelend, slapeloosheid en angsten en somberheid. Ik las op deze website een keer een aantal tips wat je daar tegen kan doen. Misschien kun je zoeken op deze website op “slapeloosheid”?
   Wat bij mij helpt is overdag genoeg ontspanning, genoeg in de natuur zijn, mijn medicatie nemen. En als ik niet kan slapen van de computer vandaan, wandelen met een goede vriendin. En sowieso kijk ik s avonds geen TV, dus doe ik s avonds erg rustig aan. Soms verveel ik me ook een beetje s avonds, maar in ieder geval bouw ik dan de prikkels van de dag goed af.

   Veel liefs en sterkte,
   May-May

 4. Marianne

  Hallo May-May,
  Toen ik herstelde van mijn kraambedpsychose, vond ik het moeilijkst
  dat ik niet meer kon vertrouwen op mijn eigen waarnemingen.
  Ik heb me heel lang schuldig gevoeld, terwijl dat eigenlijk niet nodig is.
  Eens terug geland, kon ik terug mijn eigen beslissingen nemen.
  Ik hoop dat je Palestijnse vrienden ondertussen veilig zijn.
  Lieve groeten,
  Marianne

  1. Hey Marianne,

   Ja, precies, dat, dat je niet meer kan vertrouwen op je eigen waarnemingen. Dat geeft daarna, bij mij althans, een groot gevoel van onzekerheid. Waardoor ik vaak mijn gedachten toch maar even toets bij de ander.

   Lieve groeten,
   May-May
   PS de situatie in Gaza is nog steeds te erg voor woorden helaas….. Ik bid dat er gauw een staakt-het-vuren komt en humanitaire hulp voor de mensen in Gaza en vrijlating van de gijzelaars.

 5. Jos Raaphorst

  Hallo May-May,

  psychoses kunnen je behoorlijk uit evenwicht halen en onzeker maken.
  Nu ik heel lang psychosevrij ben, heb ik geleerd om bij beslissingen mijn gevoel te volgen. Heel belangrijk bij mijn beslissingen is het volgen van mijn karma die ik in dit leven van God gekregen heb.

  Bedankt voor de blog.

  1. Erg bedankt Jos!

   May-May

 6. Roelof

  Hoi May May,
  Mijn ervaring is dat herstel en je eigen beslissingen nemen hand in hand gaan. Mijn vrouw en ik zijn beiden psychosegevoelig en we hebben zelf het besluit genomen samen op vakantie te gaan, aan het werk te gaan, te trouwen, een huis te kopen enz. Enz. Bij iedere beslissing zijn er mensen geweest, vnl ouders, die geprobeerd hebben ons bij te sturen, maar wij maken zelf wel uit wat we doen. En het is altijd goed afgelopen. Daarnaast zijn we al 30 jaar niet meer psychotisch geweest,

  1. Ha Roelof,

   Wauw, wat een enorm hoopvol verhaal! Geweldig dat het zo goed gaat met je vrouw en jou! Mooi dat jullie zoveel dingen samen ondernomen hebben en wat fijn dat jullie al 30 jaar niet meer psychotisch zijn geweest.
   Erg bedankt voor het delen van jullie ervaring.

   Alle goeds nog voor je vrouw en jou.
   May-May

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *