Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Jerry Allon

Jerry Allon is ervaringsdeskundige en initiatiefnemer van de Veerkrachtfabriek.

Extra pittige mosselen – gezien worden door een naaste helpt

mosselen

Twijfels werden spijt toen de mail van haar vriendin binnenrolde. Mayo is zacht gezegd niet zuinig met goede bedoelingen, en gelijk had ze ook toen ze erop aandrong dat ik vooral vooruit moest kijken.

Maar de honderd redenen die ze tegen kon bedenken hadden niet voorkomen dat ik amper negentien uur later toch die reactie kreeg. Bij IJssalon Dam weten ze nog steeds niet waarom ik een sprong maakte toen ze mijn espresso op de counter zetten. Voor twee euro kreeg ik ook nog een croissant mee. Zij, mijn ex-vriendin, die me voor het laatst zag toen het even flink goed misging en ik in psychose raakte, had mijn nummer via de KvK opgesnort.

Zeven lange jaren heb ik me vurig geschaamd, naar haar, het elftachtige modemeisje, dat nogal wat opgegeven had en lang volhardde om iets van onze relatie te maken.

Aan de telefoon vroeg ze hoe het met mij ging, en in haar stem hoorde ik affectie. Wat een schril contrast met het gevoel dat je niet gezien wordt

Soms had ik over haar gedroomd, dat ik haar zag, op een festival. Boven de menigte uit zag niemand dat ik een been miste. Vol opwinding keek ik naar haar, maar ze leek niets te beleven, en bovendien zag ze me dus niet. Op één been kon ik haar onmogelijk achterna hollen.

Die pijn, dat ijzige juk, dat ik altijd vredig droeg, begon te smelten

Terwijl we praatten besefte ik me dat ik heel vaak heel vrolijk was die dagen. Het leek zowaar alsof ik de schaakklok weer indrukte zodra we ophingen. Want de tijd leek zeven jaar te hebben stil gestaan, en ik voelde dat ik nog immer vrolijk was. Gelukkig ook, en opgelucht.
Voldaan zelfs. ’s Avonds, na een wijntje of wat, met mijn van rechts-radicale gedachten betichtte vriend, zat ik rechtop in bed. In Lelystad weten ze wat het betekent als gemaal Wortman aan gaat en de sluizen open.

Zeven jaar gerijpt verdriet, het kwam er allemaal in één uur uit

Af en toe een pauze van een seconde of dertig, en hop, daarna weer verder. Tot de dankbaarheid arriveerde, en ik terstond in gedachten op vakantie ging naar Texel. Flashback, acht jaar geleden. Samen met haar lieve familie waren we in De Koog. Wim Kok was er die zomerse dag ook, maar Femke trok alle aandacht.

Femke, een schattige krullekop van vier, dreef namelijk tamelijk vaardig drommen schuwe toeristen, Duits of niet, vriendelijk bijéén om ze op een prachtige dansdemonstratie te trakteren. Haar nogal nieuwsgierige broertje Stan was geboren in 2006, althans, dat stond op z’n shirt, en zat naast me bij de Mexicaan. Hij riep “Die!”, gulzig wijzend naar mijn extra pittige mosselen. Van zijn moeder mocht het, maar die gemene pepers brandden toch nog best wel in z’n keeltje, dus moest Stan steeds eerst even een beetje huilen, alvorens hij de volgende mossel aanwees. Volhardende kerel, die Stan. Precies zijn tante eigenlijk, van wie ik zoveel gehouden heb.

Schaamteloos zal ik voortaan aan haar terugdenken, als ik vier dat ik leef

Vooruit kijkend. Zonder heimwee.

Bekijk het interview met Jerry over zijn psychose en herstel.
photo credit: NwongPR 2016, Wk 7 Bouillabaisse via photopin (license)

Reacties

Eén reactie op “Extra pittige mosselen – gezien worden door een naaste helpt”

  1. Guy

    Jerry,

    Ik heb jouw volledig interview gelezen. Het is voor mij heel herkenbaar, bij de ene werkgever mocht je niks zeggen over wat er gebeurd was en bij de andere mocht je hulpverlener samen met je baas komen babbelen. Zelf een zestal keren een psychose gehad, vijftal keren tussen 17j en 22 jaar. Vorige zomer toen ik 45 jaar was terug een psychose. Vroeger babbelde ik er niet over, maar je kunt dit niet verborgen houden. Nu heb ik een webiste gemaakt waarbij ik mijn verhaal vertel en hoe ik ermee omgaan nu.
    (www.ervaringpsychose.be). Dit was makkelijk als collega’s vragen hadden kon ik zeggen lees de website maar. Ondertussen opleiding ervaringsdeskundige gestart met de bedoeling van mensen in hun herstelproces te helpen. Jerry, het was een toffe getuigenis en veel succes in je job.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *