Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Glutensensitiviteit

Blog_Glutensensitiviteit

Na twintig B-12 injecties knapt Anna in 2019 op. Ze wil graag naar de huisarts om over de oorzaak te praten, want een oom van haar heeft Coeliakie. Ze voelt zich weer de oude, als voor de eerste depressie en geniet ook van een zekere rust.

Na het succes dat ik beschreef in mijn blog over probiotica en de injecties met vitamine b12, werd het tijd voor een volgende stap: elimineren. Ik ging uit van een lekke darm en ik vond een advies om met bijna alles te stoppen: gluten, melk en suiker. Ik weet uit ervaring dat je dat niet in een week voor elkaar hebt. Daarom ben ik rustig begonnen met de gluten uit granen. Ik had alle geluk van de wereld, want met anderhalve dag voelde ik al verbetering. De suiker en de melk heb ik eerst maar gelaten voor wat het was. Dat komt nog wel een keer.

Van tarwe krijgen sommige mensen neurologische en psychiatrische problemen

Mensen die ziek zijn van tarwe hebben Coeliakie, tarweallergie of glutensensitiviteit. Dat is bekend vanwege problemen met de darmen, maar er zijn ook patiënten zonder darmproblemen, en wel met andere klachten. Coeliakie en tarwe-allergie kun je laten onderzoeken bij de huisarts, maar glutensensitiviteit nog niet, de ziekte is wel erkend.

Niet alleen gluten leiden tot problemen, er zijn ook andere schadelijke stoffen in graan. Daarom spreekt men ook wel van tarwegevoeligheid. Ik kan waarschijnlijk niet tegen de doorveredelde insecticide ATI’s. Ik heb niet veredeld een korenvolkorenmeel gekocht, dat gaat prima. Brood stond me achteraf eigenlijk tegen, maar deze oude soort is lekkerder dan ik ooit heb geproefd. Ik ben zo blij dat ik een fijn alternatief heb.

Het duurt wel een jaar voordat ATI’s helemaal uit je lijf zijn verdwenen

Je bent niet in een week klaar met herstellen. Nederlandse deskundigen op dit gebied zijn betrokken bij de Nederlandse Coeliakievereniging, van maag lever darm artsen tot diëtisten. Voor hen spreekt het vanzelf dat er een link kan zijn tussen gluten en psychische problemen, maar ze kunnen niet heel veel voor je doen. Wetenschappers zijn op zoek naar de biomarker in je bloed die aantoont dat je glutensensitiviteit hebt.

Voorlopig is het protocol voor glutensensitiviteit hetzelfde als voor Coeliakie: geen gluten en ook geen sporen van gluten. Er zijn wel wetenschappers die denken dat het minder streng kan, en daarom heb ik zelf een korenvolkorenmeel geprobeerd. Grappig vond ik dat ik bij de diëtist meteen het advies kreeg voor een mulitivitamine-preparaat om de tekorten in een dieet op te vangen. Ik verwachtte een ingewikkeld aanvullend dieet, maar zo simpel is het dus: tarwe mijden en vitamines aanvullen.

Ik raad je aan om je eerst te laten testen op Coeliakie en tarwe-allergie, voordat je op eigen houtje gluten weglaat

Op deze link naar de pagina van Wikipedia staan ziekten waarbij ze onderzoek doen naar het verband met tarwe. Het gaat onder andere om depressie, ADHD, autisme, het syndroom van Gilles de la Tourette en schizofrenie.

Deze pagina kun je zonodig aan de huisarts laten zien, want die heeft hier waarschijnlijk nog niet van gehoord. En vraag de huisarts om een verwijzing naar een diëtist die verbonden is aan de Coeliakievereniging, die zijn nog het beste op de hoogte.


Anna van Arkel (pseudoniem) heeft een een Bipolaire 2 stoornis en het syndroom van Gilles de la Tourette met trekken van autisme.

Meer informatie:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *