Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Herstel middels EMDR – eindelijk licht aan het einde van de tunnel

Vier jaar geleden kreeg Jacolien de diagnose depressie. In de blog 'Herstel middels EMDR 'vertelt ze haar verhaal en haar herstel.

Vier jaar geleden kreeg Jacolien de diagnose depressie. Na een relatie met iemand die haar zowel als fysiek als mentaal mishandelde. In deze blog haar verhaal en herstel middels EMDR.

In deze relatie is er veel gebeurd, ik verzweeg vaak wat er gebeurde en deed alsof er niets aan de hand was. Maar iedere dag werd een kwelling en ik raakte geïsoleerd in mijn eigen wereld.

Ik hield iedereen op afstand en raakte vrienden kwijt

Na acht maanden heb ik het besluit genomen om de relatie te verbreken. Ik voelde me schuldig omdat ik hem alleen liet, maar ik voelde me ook verlost van alles.

Ik leerde een jongen kennen op een groot feest

Al was ik totaal niet bezig met een nieuwe relatie. Maar ik kon met hem weer een beetje plezier maken en hij liet me weer lachen.

Echter ging dat een paar maanden goed, ik had plezier, voelde me goed en dacht dat ik op de goede weg was om alles te vergeten. Ik startte weer met een opleiding en ik zocht weer sociale contacten op.

Maar al snel ging het verkeerd en stortte ik helemaal in

Ik werd somber en voelde me eenzaam. Kreeg huilbuien, angst- en paniekaanvallen. Ik verloor mezelf in mijn emoties en voelde me met de dag slechter.

Mijn zelfbeeld keerde van een zelfverzekerde spontane meid naar een sombere, geagiteerde en vooral onzekere meid. Ik werd steeds prikkelbaarder en maakte met iedereen ruzie.

Ik ging door een donkere tunnel en zag geen uitweg

Voor de buitenwereld zette ik een masker op, zodat niemand kon zien hoe ik me voelde. De jongen die ik leerde kennen werd toen mijn vriend, pakte mijn hand en zei:

“Ik beloof dat ik jou zal helpen en er voor jou zal zijn.”

Doordat er in mijn hoofd niks klopte met wat ik deed, kamde ik met flinke vermoeidheid, sliep twaalf tot veertien uur per dag en raakte steeds verder geïsoleerd in mijn eigen kamer. Alles ging aan mij voorbij.

Het voelde alsof ik alleen was tegen de grote wereld

Doordat ik me zo slecht voelde, was voor mij maar één oplossing:

“De wereld zal beter zijn zonder mij, wie mist mij nou, wat doe ik hier nog?”

Over deze gedachtes praatte ik niet, omdat ik voelde dat er taboe heerste. Mijn opleiding leed eraan, op mijn werk kon ik steeds minder goed functioneren.

In de relatie met mijn vriend stootte ik hem ook af. Ik wilde dat hij gelukkig was en met mij zou dat nooit kunnen. Ondanks ik hem afstootte bleef hij in contact met mij en wilde hij erover praten. Ik belde mijn huisarts met de schreeuw om hulp.

Mijn huisarts stuurde me zo weer terug naar huis

Ik voelde mij niet gehoord en voelde langzaam dat ik ten einde raad was. Doordat mijn huisarts mij niet wilde helpen, heb ik wel eens de huisartsenpost gebeld. Ik smeekte om hulp, ik schreeuwde zelfs:

“Neem me anders maar op in de psychiatrie”. Want ik voelde dat dit niet goed zou gaan.

Maar ik kreeg steeds als antwoord dat dit niet nodig was en dat ik maar wat rustiger aan moest doen

Op een avond zaten ik en mijn vriend in de auto, ik kreeg een angst- en paniekaanval. Ik wilde rust in mijn hoofd en in mijn lichaam. Ik wilde niet meer vechten tegen al deze emoties Ik wilde verlost worden.

Ik sloeg met mijn vuisten op het stuur en schreeuwde het uit

Ik was machteloos, hopeloos. Onderweg naar mijn eigen huis heb ik een noodnummer gebeld van een psycholoog. De psycholoog heeft mij op dat moment aan de telefoon te woord gestaan en mij weten te kalmeren.

De volgende dag kwam ik binnen in zijn praktijk: stil, verward, onrustig en mijn ogen nog rood van het huilen, grote wallen van het slechte slapen. De psycholoog maakte contact met mij waarop ik langzaam ontdooide.

Ik voelde me erg nerveus, omdat ik bang was dat ik ‘gek’ werd verklaard en ze niets voor mij konden doen.

Ik wilde maar één ding, weten wat er met me aan de hand was

Na de testen heeft de psycholoog contact gezocht met mijn huisarts en wilde samen in gesprek. De huisarts heeft lichamelijk onderzoek gedaan. Samen vertelden ze mij dat ik leidde aan een depressie. Gelukkig, ze hebben iets gevonden en ik kan hiervan herstellen.

Ik volgde EMDR behandeling bij de psycholoog

EMDR was voor mij in het begin erg onwennig. Mijn psycholoog vroeg om dingen waardoor ik me alles ging herinneren in die acht maanden. Dit was heftig, maar uiteindelijk werpte de therapie zijn vruchten af. Ik leerde omgaan met mijn emoties, gevoelens en vooral mijn zelfbeeld.

Ik durfde weer dingen te gaan doen. Wel op gepaste wijze en de relatie met mijn vriend werd ook steeds iets beter.

Na de EMDR therapie verwees mijn psycholoog mij terug naar mijn huisarts om medicatie te gaan gebruiken

Om zo het laatste stukje te weg te halen. Ik kreeg de hoogste dosering voorgeschreven, dit moest ik opbouwend innemen. Eenmaal op de hoogste dosering voelde ik me leeg, voelde geen emotie of die werden erg onderdrukt.

Ik deed veel op de automatische piloot en merkte al snel dat alles een stuk makkelijker ging. Ik durfde steeds meer en mijn angst- en paniekaanvallen werden ook steeds minder. Ik durfde me meer open te stellen.

Sinds anderhalf jaar ben ik gestopt met EMDR en dit heeft mij erg geholpen

Sinds een aantal maanden heb ik de medicatie afgebouwd.  Ik heb weer het idee dat ik leef, ik kan weer genieten, heb veel goede fijne sociale contacten. Mijn droombaan gevonden en ben ik nog steeds samen met mijn vriend.

De toekomst zie ik weer rooskleurig in met veel geluk en liefde


Jacolien is 24 jaar en momenteel werkzaam als verpleegkundige in het Gelre ziekenhuis.

Meer informatie:

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Meer over

EMDR
Herstel en (zelf)Hulp
herstelverhalen

Lees ook