Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Het krankzinnige verhaal van mijn psychose – Imke Gilsing

Blog Het krankzinnige verhaal van mijn psychose

Hoe is het om met een dwangopname op de psychiatrie te worden opgenomen? Of om tien dagen opgesloten te zijn in een isoleercel? Waarom wordt iemand eigenlijk psychotisch? Imke Gilsing schrijft in deze blog over haar boek Een dag uit het leven van Tinkerbel, waarin ze haar hartverscheurende verhaal vertelt.

In de zomer van 2010 waande ik me, uit het niets, het elfje Tinkerbel met Jelle Brandt Corstius als mijn Peter Pan. Dit gebeurde tijdens een retraite, waar ik dacht wat rust te vinden na een roerige periode in mijn leven. Ik was pas gescheiden van de man met wie ik dacht oud te worden en recent ontslagen bij een reorganisatie, terwijl ik net een mooi project in de wacht had gesleept.

Ik was kwetsbaar en toen ging het mis

Ik werd onder dwang opgenomen op de psychiatrie, waar ik tien dagen lang werd opgesloten in een isoleercel en dwangmedicatie kreeg. Het was een mensonterende en traumatische ervaring, die me zieker heeft gemaakt in plaats van beter. Daarom vertel ik mijn zeer persoonlijke verhaal, in de hoop dat het een bijdrage levert aan menswaardige zorg en begrip voor mensen met psychische problemen. Zodat niemand meer hoeft mee te maken wat ik heb meegemaakt.

Achteraf gezien kwam mijn psychose niet uit de lucht vallen en was vol betekenis. In het boek vertel ik daarom ook hoe het zover gekomen is. Hoe ik mezelf zó ben kwijtgeraakt dat ik psychotisch werd.

Een dag uit het leven van Tinkerbel is het eerste deel van de Tinkerbel Trilogie, waarin ik mijn waanzinnige reis van hel naar heling deel. In het tweede deel van de trilogie krijg ik de diagnose schizofrenie en raak ik alles kwijt wat me lief is: mijn gezondheid, mijn droombaan, de toekomst waarvan ik dacht dat die de mijne zou zijn. In het derde deel neem ik de lezer mee in mijn zoektocht naar herstel en hoe ik uiteindelijk herrijs. Ik ben ervan overtuigd dat een psychose dé ingang naar een geheeld leven kan zijn.

 Dit zeggen anderen over Een dag uit het leven van Tinkerbel:

Een bij vlagen hilarisch en absurd boek, schrijnend en indringend, helder en gevoelig, moedig en kwetsbaar. Haar levensverhaal raakt.

Tako Engelfriet, voorzitter van Stichting Het Verdwenen Zelf.

Als in een wervelwind neemt ze je mee in haar vier weken durende psychose. Het is knap hoe Gilsing haar schreeuw om een liefdevollere psychiatrische gezondheidszorg met veel vaart en humor weet te verwoorden.

Recensie in Psychologie Magazine


Imke Gilsing (1976, Nederlands en Belgisch) is schrijfster van Een dag uit het leven van Tinkerbel en oprichtster van de Tinkerbell Family, dé online community en stichting voor menswaardige zorg in de psychiatrie. Doe mee met onze online acties op www.tinkerbellfamily.org!

Meer lezen?

 Fotocredits:  Michael Keijzer

Reacties

Eén reactie op “Het krankzinnige verhaal van mijn psychose – Imke Gilsing”

  1. Mabel

    Dit is een heel goed boek. Het is behalve – het onderwerp- ook gewoon boeiend en spannend om te lezen. Als een avonturenroman met een heel bizarre wending maar niet minder avontuurlijk.

    Het neemt je mee in de aanloop naar de ontregeling die psychose heet. Of wat overleefstress met een mens kan doen. ( Zowel positief als negatief) .

    Ik ben heel erg benieuwd naar het vervolg.

    Blijf schrijven Imke!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *