Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Ik heb een droom – samenkomen met mensen in Enschede

Jort heeft een droom.

Jort heeft een droom. Hij wil zich graag voorstellen aan de lezers van PsychoseNet: “Mijn naam is Jort, ben kunstenaar en heb een aantal jaren als ervaringswerker in de GGZ gewerkt. En ik heb een droom”.

Tot voor een paar jaar geleden had ik een ernstige diagnose totdat een nieuwe psychiater deze in twijfel trok en een heel ander licht wierp op wat er bij mij aan schortte.

Dat zette alles op z’n kop

Mijn kijk op diagnoses, medicatie, de hulpverlening die ik heb genoten, alles zag er anders uit. In die tijd werkte ik inmiddels zelf als ervaringswerker in een ggz-instelling en natuurlijk veranderde langzaamaan ook mijn kijk op de patiënten waarmee ik werkte en de situatie waar zij in verkeerden.

Dit werk heeft me ontelbaar veel mooie ervaringen opgeleverd. Zo was ik onder andere één van de gespreksleiders van lotgenotengesprekken. Met dit project waren we zo succesvol dat ik dacht: dit moet je eigenlijk niet alleen hier organiseren, maar vooral ook buiten ín de maatschappij. Een plaats en tijd waar eenieder welkom is, we hebben tenslotte allemáál wel wat!

Helaas kostte het me toch ook jaren om een en ander op zn plek te laten vallen. Ik ben gestopt met het ervaringswerk en heb een paar jaren met vallen en opstaan andere dingen uitgeprobeerd. En zo komen we bij de reden dat ik me hier voorstel.

Mijn droom

Mijn droom is om als ‘kwetsbare’ mensen, met eenieder die ‘anders’ is of een moeilijker levensverhaal heeft en samen met iedereen die dat ook steunt of geïnteresseerd is, bij elkaar te komen.

Om de onderwerpen te kunnen bespreken die anderen minder makkelijk begrijpen, maar vooral ook om elkaars interesses, gezelligheid en praktische levenstips met elkaar te delen. Om door elkaar te steunen steviger onderdeel van de maatschappij te zijn.

Persoonlijk ben ik van mening dat je zoiets niet vanuit de hulpverlening moet organiseren, maar gewoon samen kan doen, om onafhankelijk te zijn.

Daarom zoek ik in eerste instantie mensen uit Enschede en omstreken die hier ook behoefte aan hebben. Met een klein groepje vinden we gemakkelijk een plek om bij elkaar te komen.

Maar ik kom ook graag in contact met anderen die elders initiatief zouden willen nemen. Ik vertel graag wat meer over onze ervaringen en achtergronden. Er is nog veel meer over te zeggen natuurlijk.

Maar eerst eens horen of er reacties komen. Ik hoor graag ik van jullie via mijn mailadres: contact@wij-in-de-wijk.nl.


J, (Pseudoniem) is ervaringswerker en kunstenaar tegelijk. Dat levert heel wat moois op.

Fotocredits: Zelf gemaakt met AI image generator

Meer lezen over lotgenotencontact?

Neem eens een kijkje in onze webshop!

We verkopen in onze shop eerlijke producten die gaan over goede zorg en GGZ.

Reacties

6 reacties op “Ik heb een droom – samenkomen met mensen in Enschede”

 1. Ben eigenlijk benieuwd wat het licht op je diagnose dan was, dat alles veranderde…

  Verder succes met je idee, ik ben ook voor n steun open groeps bijeenkomst in elke stad/dorp voor iedereen met n vraag , zodat je terecht kunt voor steun/ support waar en wie je ook bent .
  Gewoon n menselijk verbond onderling en niet vanuit ggz of overheid.
  ( De aa heeft n dergelijk structuur , je kunt er overal laagdrempelig inchecken)

  Dus zet m op.. .

  1. Hoi Mabel
   Ik heb bewust nu niet opgeschreven hoe dat precies zat met die Diagnose, want dat roept andere discussies op!

   Ik vind dat aa model ook heel interessant en vroeg me altijd af waarom ‘wij’ dat niet hebben.

   Altijd welkom om contact op te nemen!
   Groet, Jort

 2. Wat mooi jouw droom. Ook mijn droom. Ik ben organisator van het SaLuDi cafe. SaLuDi staat voor Samenkomen, Luisteren en Discussiëren. Het is bedoeld voor mensen die in aanraking zijn gekomen met de GGZ. Afgelopen woensdag was de eerste met Anita Hubner van het boek Vertel ik het wel, vertel ik het niet. Het was een mooie bijeenkomst waar de deelnemers met elkaar in gesprek gaan. Het was nu in Hilversum. Ik ben ook Regio Coordinator van PlusMinus in Overijssel en wil ook daar het SaLuDi cafe van de grond krijgen. Contact via overijssel@plusminus.nl

  1. Hoi Jeroen!
   Mooi initiatief en ook het onderwerp.
   Mocht je iets organiseren in Overijssel ben ik er graag bij. Kan ik me ergens opgeven?
   Groet

 3. Hoi Jort,
  kort en duidelijk verhaal
  Ik zeg gewoon doen!

  Ook blijven tekenen en schilderen, prachtige illustratie

  1. Haha Doreen, dank je maar ik heb de tekening door kunstmatige intelligentie laten maken. Dus geprobeerd met woorden een leuk plaatje getoverd.

   Als er meer geïnteresseerden zijn dan gaan we zeker bij elkaar komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *