Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Leven met schizofrenie of PSS

Blog Leven met schizofrenie of PSS

Els was ambulant in de psychiatrie van 1989 tot 2004 nadat ze in die periode twee psychoses kreeg. In deze blog vertelt Els hoe ze zich weer wat meer mens ging voelen nadat ze haar haar dagelijkse routine aanpaste.

De tweede psychose ontstond na het stoppen van de medicatie door de arts. In de periode van 1989 tot 2004 werd een actief gevuld leven gestimuleerd in de psychiatrie.

Met voldoende medicatie was dat volgens hen mogelijk

Door een actief gevuld leven kreeg ik een drukker hoofd en meer hallucinaties [beeld/geluid]. Ik kreeg dan meer medicatie, gevolg minder karakter, minder gevoel, moeizamer dingen onthouden. Bij verhoging dosering medicatie, wel minder druk hoofd, maar hallucinaties bleven, maar wel minder.

Ik ervoer deze visie vaak als mishandeling en ondraaglijk

In 2004 heb ik de psychiatrie (ambulant) in overleg verlaten. De einddiagnose was schizofrenie en levenslang orap. De huisarts nam de zorg over. Door orap sterk vertraagd en moeilijk denken. Inprenten moeizaam. Hoe hoger de dosering, hoe moeizamer alles ging. Ook minder gevoel en minder karakter. Ik kon dingen moeilijker onthouden. Dit gaf problemen in het dagelijks leven. Ik voelde mij soms een zombie. Een actief gevuld leven voor mij totaal niet haalbaar. Ik kreeg dan weer een drukker hoofd en meer hallucinaties [beeld/geluid].

Ik kreeg in de gaten dat een rustige stressarme routine beter bij mijn leven paste

Met dit leven had ik geen druk hoofd en nauwelijks hallucinaties. Dit nieuwe leven gaf heel veel problemen met mijn familie en vrienden, zij verlangden veel meer van mij. Begrepen er niets van. Dit gaf heel veel conflicten. Dit was heel slecht voor mijn hoofd, Ik kreeg dan een drukker hoofd en meer hallucinaties.

Gelukkig werd ik gesteund door mijn echtgenoot, door dik en dun

De afgelopen jaren de orap heel langzaam verminderd, in overleg met de huisarts. Ik gebruik nu 1 mgr. orap per dag. Ik heb nu meer karakter en meer gevoel. De dingen onthouden gaat veel beter. Ik geef nu mijn grenzen aan. Niet alles voor mij haalbaar. Sociaal leven beperkt mogelijk, snel te druk voor mijn hoofd. Eén op één contact is – kortdurend – mogelijk. Sociale media zijn niet haalbaar.

Ik voel mij nu meer mens

De lage dosering orap is levenslang. Ik wil niet meer gek worden. Mijn psychoses waren een hel op aarde. Ik maakte van mijn ziekte nooit een geheim! Dit geeft alleen maar stress.


Els is huisvrouw, getrouwd en heeft geen kinderen. Ze is geboren in 1956.

Meer informatie:

Reacties

Eén reactie op “Leven met schizofrenie of PSS”

  1. Fleur

    Dit bovenstaande verhaal is zooo herkenbaar! Ook ik deed altijd maar druk, ging over mijn grenzen, want iedereen was druk.
    Maar met psychosegevoeligheid en psychische klachten is dat echt niet te doen. Ik bouwde, net als bovenstaande, mijn medicatie af, al had ik minimaal qua dosering, dat heeft wel zes pogingen geduurd. Ik ging rustiger leven, nu nog, en ben veel stabieler. Plan mijn afspraken zo ruim mogelijk en geef grenzen aan waar nodig. Vermijd stress, geniet van voornamelijk 1 op 1 contact met vrienden en ga ook niet onnodig naar grote groepen. Veel fietsen en wandelen en vooral heel veel rust en tijd thuis doorbrengen. Soms is dat wat alleen maar wel beter voor het koppie :). En geen hulp meer nodig van de ggz, maar wel een coach die paar keer per week bij mij thuiskomt. Dat is wat werkt, dus erg herkenbaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *