Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Herken mezelf niet – acceptatie is het sleutelwoord tot herstel

Na meerdere psychoses en verschillende soorten medicatie heeft C.  weer een weg gevonden om een zinvol bestaan te leven. Hij deelt met PsychoseNet zijn prachtige zelfgeschreven lied “Herken mezelf niet”. En C. vertelt hoe hij daartoe is gekomen.

Realiteit via een andere dimensie

Mijn eerste psychose kreeg ik in 2014. Ik was werkzaam als audicien en speelde in diverse coverbands, en als succesje het radio 538 demo duel gewonnen met een zelfgeschreven nummer. Ook was ik verloofd en had mijn leven wel netjes op de rit. 

Het begon allemaal met veel slapeloze nachten en manisch gedrag dat steeds erger werd. Mijn verloofde had de politie en ggz ingeschakeld toen ik verward door het winkelcentrum liep. Met 3 agenten en politiebusjes werd ik afgevoerd naar de gevangenis waar ik na een slapeloze nacht terechtkwam in het crisiscentrum. Volgens de psychiater was ik psychotisch en moest ik in de gesloten afdeling blijven. Daar was ik het totaal niet mee eens en dacht dat de mensen om mij heen in de kliniek acteurs waren. 

Ik zag de realiteit via een andere dimensie, en maakte tekeningen van het Tesla 5de multiversum waarin ik dacht dat we leefden. Via haldol en lithium kwam ik weer terug op aarde, wat alleen niemand me had verteld is dat al je gevoelens worden afgevlakt daardoor.

Ik kreeg geen liedje meer uit mijn vingers

Ik zat opgesloten in mezelf. In 2019 besloot ik dat het genoeg was om zo te leven en stopte abrupt met de medicatie in te nemen, dat ging 6 maanden goed. Daarna begon ik stemmen te horen in mijn hoofd van een vermiste vrouw. Ze vroeg aan mij om haar te vinden. 

Als een soort privé detective ging ik op onderzoek uit en dacht de zaak opgelost te hebben en ging naar het politiebureau. Op het politiebureau kreeg ik de hoofdrecherche te spreken en die hadden de zaak op zelfmoord afgesloten. Omdat het stoffelijk overschot nooit gevonden was kon ik dat niet accepteren.

Ik bleef die stem maar horen waardoor ik in een nieuwe psychose terecht kwam en een valse bommelding had gedaan op het politiebureau. Dat had als gevolg dat ik 4 maanden in de gevangenis zat, 1 jaar tbs met voorwaarden heb moeten doorlopen in een forensische kliniek. Daar ben ik ingesteld op abilify. Maar ook Abilify had als uitwerking dat ik niet bij mijn gevoelens kon komen. 

Het ontstaan van ‘Herken mezelf niet’ 

Tijdens de gesloten opname had ik zonder toestemming een iPad verstopt in mijn kamer. Zonder het me te herinneren stond daar nog een liedje op wat ik tijdens een psychose had geschreven, dat ontdekte ik in 2019. Met kleine stapjes het liedje uitgewerkt en nu klaar om te delen, in de hoop dat iemand er kracht uit kan halen en dat herstel echt mogelijk is. 

Mijn song ‘Herken mezelf niet’

YouTube player

De toekomst is niet meer uitzichtloos. Mijn leven is dankzij begeleiding van Fivoor weer rustig op de rit gezet. Ik doe vrijwilligerswerk op de wijkbus, speel weer met een coverbandje en ben bijna klaar met de afbouw van abilify. Het afbouwen ging heel rustig in kleine stapjes over de periode van 1 jaar. 

Het sleutelwoord is acceptatie

Ik merkte op het einde dat de manie weer ging opspelen en heb het laatste restje besloten om nog even uit te stellen. Het sleutelwoord is acceptatie van je kunnen, niets doen is ook geen oplossing, maar te veel doen is een valkuil waardoor je kan terugvallen. Ik heb het geluk dat ik goede begeleiding heb gekregen en een tweede kans in mijn leven. 

Met kleine stapjes kan je ook iets bereiken, wees daar trots op. Al is het de afwas die je het enige wat je doet op een dag, zie het als een overwinning. Het drukke bestaan met 4 bandjes en een fulltime baan is voorbij, mijn ambitie om professioneel songwriter te worden heb ik ook bijgeschaafd naar leuk af en toe wat schrijven. 

Mijn song ‘Herken mezelf niet’ heb ik geschreven voor iedereen die met psychoses worstelt en denkt dat het uitzicht kansloos is, zoals ik ook heb gedacht. Dat is het niet, en met de juiste begeleiding kan je er weer bovenop komen. Herken jezelf weer in een nieuwe vorm.

Meer lezen over medicatie afbouwen?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ken je de mini-College’s van PsychoseNet al?

Bekijk PsychoseNet college’s van Jim van Os over zorg en herstel, van depressie tot psychose.

Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie? door Jim van Os
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat betekenen de DSM-diagnoses die bij psychose gesteld worden?
Mini-college: Wat is het probleem met de diagnose schizofrenie?
Mini-college: Wat is psychisch lijden – en wat doe je er aan?
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie?
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat is psychisch lijden en wat doe je er aan?
previous arrow
next arrow

Reacties

Eén reactie op “Herken mezelf niet – acceptatie is het sleutelwoord tot herstel”

  1. Dirk Van Eeckhout

    Dank voor deze openhartige tekst die ik als heel inspirerend ervaar. Schuld, schaamte en stigma voorbij!

    Deze tekst is een onbetaalbaar en genereus cadeau voor alle ervaringsgenoten en hun familie en vrienden.

    Ik deel hem verder met mijn Belgische UpsenDowns maatjes…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *