Main content

Vraag

Mijn vriend-ex vriend heeft de ziekte Manisch-Depressiviteit.

Sinds begin december staat ons leven op de kop door de snelle stemmingswisselingen van hem en de bijkomende verschijnselen. Soms is hij extreem boos, dit uit zich in schelden, bedreigingen en allerlei beschuldigingen aan mijn adres. Dus ik heb na aanleiding hiervan een time-out genomen omdat het mij ook teveel werd. Wij hebben samen een uitjessite waaraan hij weinig tot niets meer doet en van de week zei hij “stop er maar mee” in een manische bui.

Maar wat mij het meeste verontrust is zijn vergeetachtigheid en het niet deelnemen aan het bedrijf, wat toch normaal zijn lust en leven is. Voor december was het een andere man, mijn beste vriend en maatje. En nu wilt hij mij niet meer zien, ik weet het ook niet meer. Maar ik heb nog nooit iemand zo zien lijden.

Nu is hij wat rustiger scheld niet meer, maar ik voel hem wegglijden, figuurlijk dan.

Ik hoop dat u mij antwoordt kan geven op de vraag, of hij zijn geheugenproblemen kan oplossen.

Want door deze vergeetachtigheid en geheugenverlies kan hij niet veel meer? We weten het allebei niet meer. En nee hij wilt geen hulp en vooral geen medicatie. Weigert ook om naar de huisarts te gaan en wordt boos als ik zeg dat hij hulp nodig heeft.

Antwoord

Beste E,

Wat je beschrijft zijn de symptomen van een bipolaire stoornis (ofwel manisch depressiviteit). De geheugen- en concentratieproblemen zijn ook symptomen daarvan. Afhankelijk van de fase van de kwetsbaarheid/ stoornis waarin iemand zich bevindt heb je bepaalde klachten. De geheugen en concentratieproblemen zijn niet iets onherroepelijks.

Wat wel erg belangrijk is, is dat iemand open staat voor de suggestie dat er íets aan de hand is. Medicamenteuze behandeling (stemmingstabilisatie) is wat mij betreft de hoeksteen van de behandeling in de fase van je vriend, maar in ieder geval moet je het er over kunnen hebben. In manische fases is de ontkenning van een probleem groter dan in depressieve fases. Als je hem voelt wegglijden (depressie) heb je kans dat je hem kan motiveren voor een bezoek aan de huisarts en ggz. Probeer aanwezig te zijn bij de gesprekken en vertel aan behandelaren dat hij net een manische fase achter de rug heeft (anders heb je kans dat men antidepressiva voor gaat schrijven en dan is hij verder van huis).

Meestal gaan dit soort fases niet over zonder aanzienlijke schade (verlies van vrienden, werk, bedrijf etc). Met behandeling kan je de tijd in deze fase behoorlijk verkorten en zo meer grip krijgen op je situatie.

Voor nu moet je bepalen of het je lukt je vriend in zorg te krijgen (inschakelen huisarts en ggz bemoeizorg). En anders de schade voor jezelf beperken en wachten tot het over is.

Sterkte,

Laura van Goor

Psychiater


Meer informatie voor naasten:

Meer informatie over de bipolaire stoornis / bipolariteit:

 

Beantwoord door: Laura van Goor op 15 juli 2017
  • Deel deze pagina: