flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Op dit moment wil ik niet meer dood - over de doodswens

Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Op dit moment wil ik niet meer dood – over de doodswens

Blog- op did moment wil ik niet dood
Met interesse heb ik het mini college van Jim van Os over depressie gevolgd. Het ging eigenlijk over wat psychisch lijden is, hoe een juiste diagnose zonder labels kan worden gesteld en wat er moet gebeuren om het psychisch lijden te stoppen. Zelf ben ik in 2009 gaan lijden onder m’n psyche, wat resulteerde in een klassieke behandeling bij de GGZ.

Ik vertrouwde de behandeling voor geen meter en heb me er meerdere malen aan onttrokken. Maar m’n voormalige vrouw stuurde me telkens weer terug. Ik zou me moeten laten behandelen. Ik was volgens de ggz immers psychotisch geworden en moest daarom medicijnen slikken. Ik wilde dat op een gegeven moment niet meer. Maar men luisterde niet.

Na zo’n 2 maanden heb ik me definitief aan de behandeling onttrokken

En omdat mijn voormalige vrouw me niet thuis wilde hebben trok ik naar m’n ouders in het noorden. Maar ik ging daar zwaar psychisch lijden aan een depressie die in ongeveer een maand zou leiden tot een zelfmoordpoging door vanaf 7 meter hoogte naar beneden te springen. Dit was dus een doodswens en een vorm van zelfbeschikking. Maar ik heb het overleefd. Wel met veel letsel.

Nu zijn we 13 jaar verder en een tijdje geleden had ik euthanasie aangevraagd. Weer zelfbeschikking dus. Maar dat ging zomaar niet. Je moet dan alle vormen van mogelijke behandelingen ondergaan. Voor mij was het uiteindelijk rTMS met Magnetische Spoelen. Tegelijkertijd heb ik me in de vreemde stad waarin ik terecht was gekomen gericht op integratie door plekken op de zoeken waar ik mensen kon ontmoeten. Dit werden de wijkcentra, het Huis van Compassie, de kerk, Vereniging Vincentius en Praktijkhuis Ixta Noa. Op deze locaties kon ik samen eten, drinken en praten.

Wil op dit moment niet meer dood

Maar had het ook niet erg gevonden als ik er niet meer was geweest. Ben nu weer wat nieuwsgierig geworden hoe het allemaal loopt in de wereld en met andere mensen. Verder heb ik veel last van de gedwongen antipsychotica die ik als depot krijg. Maar we zijn nu aan het afbouwen richting de nul als het goed gaat. Tot slot luister ik naar muziek en merk dat onder andere de vrolijke nummers me helpen.

Bijvoorbeeld:  Urabanus met zijn liedje over hulp bij zelfmoord.

Of dit vrolijke liedje:

Met vriendelijke groet,

Piet


Piet (pseudoniem) wilde een tijdje dood zijn maar nu niet meer.

foto creative commons (Piqsels)

Meer lezen over dood willen zijn?

Reacties

4 reacties op “Op dit moment wil ik niet meer dood – over de doodswens”

 1. Ha Piet,

  Jee, wat heftig wat je allemaal meegemaakt hebt!

  Goed om te lezen dat je de antipsychotica mag afbouwen, dat scheelde bij mij althans een heleboel.

  Het allermooist is natuurlijk dat je het Leven weer koestert. Wat fijn! Geniet van de mooie momenten.

  Hartelijke groeten,
  May-May

 2. zadkia

  Waarde Piet ken je niet maar herken wel van (veel) langer terug het e.e.a.
  muziek van Bach, Beatles, Arvo Pärt is dat wat ?
  bedenk o.a. Enjoy life, there is plenty of time to be dead….
  klinkt TE simpel I Know is wel waar… Geef niet op okay ? en lees bijv
  Vertroostingen/Dirk de Wachter
  en fluister ik probeer eens [bescherm]engelen aan te roepen
  zij willen iedereen steunen echt waar en oordelen NOOIT
  Namasté zadkia

 3. Ellen

  Hoi,
   ik heb ook erg last ( gehad) van suïcidaliteit. Jaren en jaren dacht ik dat mijn gezin, en de wereld, beter af zouden zijn van mij. Wel getriggerd door trauma’s maar die waren níet de aanleiding bij mij.
  Natuurlijk dacht ik continu aan de toekomstige nabestaanden. Alleen had mijn gezin intussen geen sociaal netwerk meer, dus aan vrienden en familie hoefde ik niet te denken.

  Maar wat dan met mijn gezin, wat met de hond? Heel erg lang heb ik gedacht dat ik dan maar beter iedereen mee kon nemen. Dan zouden zij geen pijn hebben door mijn zelfmoord. En geen trauma’s meer over wat ik in psychoses had gedaan. De mogelijke psychiatrische problemen in hun genen zouden niet tot uiting kunnen komen.

  Het leek mij echt een daad van mededogen, van liefde

 4. Vlinder

  Hoi Piet,

  Heftig!!! En erg naar voor je.

  Ik herken het deels, maar realiseer me ook dat we altijd een keuze hebben. Soms is het negatieve erg groot, en maken we het in ons hoofd alleen maar groter. Een gevoel kan erg zwaar zijn, maar ons hoofd maakt het groter en ondragelijker. Als je je dat kunt realiseren wordt het misschien makkelijker te dealen met alles.

  Verder petje af dat je zo bent opgekrabbeld.

  Warme groet Vlinder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *