flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
Zwangerschap en antipsychotica * PsychoseNet.nl

Veel gezochte termen

Zwangerschap en antipsychotica

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Zwangerschap en antipsychotica

Pagina - Zwangerschap en antipsychotica
Als je zwanger bent of van plan bent om zwanger te worden overleg dan altijd met je behandelaar over het al dan niet blijven gebruiken van je medicatie. Het beste is om je zwangerschapsplannen van te voren aan te geven bij je behandelaar, zodat er op tijd rekening gehouden kan worden met een mogelijke verandering van de medicatie.

Mag je antipsychotica gebruiken tijdens de zwangerschap?

Heb je eerder last gehad van een verergering van je klachten in de periode voor je zwangerschap? Dan wordt je geadviseerd om voor én na de zwangerschap antipsychotica te blijven gebruiken. Dit om het risico op een terugval en nieuwe psychose te voorkomen. Maar niet alle antipsychotica kunnen worden gebruikt bij de zwangerschap, dus overleg altijd eerst met je arts.

Let bij het geven van borstvoeding op het soort antipsychotica dat je gebruikt en overleg dit met je arts en verloskundige. Van sommige medicijnen is bekend dat ze via de borstvoeding aan het kind kunnen worden doorgegeven. Bij veel medicatie wordt dan ook het advies gegeven te stoppen wanneer je borstvoeding geeft. Doe dit nooit op eigen houtje, maar vraag je arts en verloskundige naar de risico’s en de juiste begeleiding.

Op poppoli.nl lees je meer over medicatie en zwangerschap.