Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

May-May Meijer

May-May Meijer is ervaringsdeskundige bij het UMC Utrecht en oprichter van een vredesorganisatie.  Ze schreef onder andere de boeken ‘Hier ben ik‘ en ‘Missie Wereldvrede.

May-May heeft ook een website

Een nieuwe wereld – als wij ons laten leiden door Liefde

May-May: Het is 90 seconden voor middennacht op de doemdagklok. Er komt een nieuwe wereld aan als wij ons laten leiden door Liefde.

Als je psychosen jaren later ineens niet zo gek meer zijn. Het is 90 seconden voor middennacht op de doemdagklok. De doemdagklok is een symbolische klok van the Bulletin of Atomic Scientists, waarbij middennacht staat voor het einde aan het leven op aarde. Er komt een nieuwe wereld aan.

Triggerwarning: je kunt de eerste twee alinea’s van dit blog beter niet lezen als je je onveilig voelt, en/of als je slecht slaapt

De film Oppenheimer

Heb je Oppenheimer gezien? Vroeg een politicus me.
“Nee,” antwoordde ik.
“Dan ga je hem vast nog zien,” opperde hij monter.
Ik zweeg.

We vervolgden ons gesprek over de noodzaak van vrede in Oekraïne, dat er ruimte moet zijn voor gewetensbezwaarden en dat er een verbod moet komen op kernwapens.

Na het gesprek bedacht ik me dat ik die film niet wil zien

Tijdens mijn psychosen had ik meerdere keren het gevoel dat de wereld verging. Dat kwade krachten bezit van de wereld wilden nemen. Daarom dronk ik mijn urine op, om zo het enige zuivere water dat er nog was te redden.

De doemdagklok

En nu, is het ook in werkelijkheid echt 90 seconden voor middennacht op de doemdagklok. De doemdagklok is een symbolische klok van the Bulletin of Atomic Scientists, waarbij middennacht staat voor het einde aan het leven op aarde. Dat de klok dichterbij middennacht dan ooit staat komt grotendeels door de oorlog in Oekraïne en de mogelijkheid dat daarbij kernwapens ingezet worden.

En nu ik deze blog instuur is er ook oorlog tussen Israel en Hamas, waarbij veel onschuldige burgers omkomen. De wereld is in rep en roer. Een andere dreiging is klimaatverandering. Gelukkig protesteren daar wereldwijd mensen tegen, maar de wereldwijde CO2 uitstoot was in 2022 weer gestegen. Ook is er een enorm verlies aan insecten, biodiversiteit en natuur.

Hoe zou de dag des oordeels eruit kunnen zien?

Ik heb pastoor Dresmé wel eens gevraagd aan het einde van een mis of hij dacht dat de wereld zou vergaan of hoe de dag des oordeels eruit zou zien. Hij antwoordde: “God heeft beloofd dat hij ons mensen trouw zal zijn. Hij zal altijd iemand sturen om ons te redden.”

Christus heeft me gevraagd om het boek ‘’Hier ben ik’’ te schrijven. God openbaart zich onder andere soms in psychosen. Hij doet dat denk ik, om mensen bij te staan die ernstig lijden. Dus, als wij hiervoor open staan dan komen we erachter dat God niet een persoon stuurt om de wereld te redden, maar dat God zich openbaart via meerdere personen.

En niet alleen via de kerk en andere geloofshuizen en in het Westen maar in alle delen van de wereld. Ik denk dat inheemse mensen veel wijsheid hebben, in ieder geval van hoe om te gaan met de natuur. Er zijn veel personen nodig om vrede op aarde te brengen, dat is niet het werk van een persoon, zei een dame eens die sprak op een vredescongres.

God is Liefde

Ook als je niet in God gelooft, dan is het mooi als je door (naasten)liefde gedreven wordt, als er liefde in je hart is, dat is waar het om gaat. Of als je God ziet als de natuur. Als je er bent voor hen die het meest kwetsbaar zijn. Vaak bid ik ook voor het verzachten van de harten van politiek leiders, iemand uit de kerk zei tegen me dat ze dat deed en dat vond ik erg mooi en heb ik van haar overgenomen.

Ik probeer niet alleen boodschappen van God door te geven, maar het ook in de praktijk te brengen. Dat is hoe bidden werkt zei iemand me eens. Je bidt om een einde te maken aan honger, en vervolgens ga je ook daadwerkelijk eten uitdelen. Ook is vergeving belangrijk.

(Naasten)liefde in de GGZ

Jim van Os, Myrrhe van Spronsen en Dirk de Wachter pleiten voor (naasten)liefde in de GGZ.

Maar laten we vooral verpleegkundigen, schoonmakers, en psychisch kwetsbare mensen niet vergeten die ook elkaar helpen. Zo was er een verpleegkundige die heel lief een boterham voor me smeerde toen ik opgenomen was, een mede-patiënte die een ordner voor me kocht toen ik nog geen vrijheden had. De vuilnismedewerkers die onze vuilnis ophalen. Een uitkeringsgerechtigde Rotterdamse dame die een voedselbank heeft opgericht.

De bijen die zorgen voor bestuiving en ons eten, de bomen die zorgen voor onze zuurstof. Laten we echt zorgen voor de meest kwetsbaren en luisteren naar hen, dat is niet alleen wat God graag ziet, maar ook van belang voor ons voortbestaan.

Er komt een nieuwe wereld aan

Er komt een nieuwe wereld aan, als wij ons laten leiden door Liefde. Liefde voor al dat leeft, zo ziet God de wereld (uit: Hier ben ik). Laten we elkaar lief hebben. Ik hoop dat dit bericht via via ook de machtigen op aarde bereikt.

“Tenslotte zijn we allemaal mensen,” zei een ondernemer en weldoener onlangs nog tegen mij. Laten we hopen dat de machtigen der aarde hun welvaart delen met mensen die het minder hebben. Dat er een einde komt aan geweld, aan honger, dat er een wereld komt waarin alle kinderen kunnen spelen.

Je hoeft niet machtig te zijn om mensen te kunnen helpen. Op de basisschool vertelde de hoofdonderwijzer die bij ons in de klas kwam invallen het verhaal over een oude vrouw die een van haar drie spaarcentjes gaf aan iemand in nood, dat dat meer betekende dan de 100 euro van een rijke man.

En zoals Moeder Theresa zei: vrede begint met een glimlach. Misschien kun je het niet opbrengen om te glimlachen, dat kan ook, dan hoop ik dat er iemand naar jou lacht. Misschien lukt het je om een mandala te kleuren?

Een hoopvol gedicht

Graag sluit ik dit blog af met het gedicht dat een mede-patiënte voor me opdroeg tijdens onze opname in de Rembrandthof in 2009. En het mooie nieuws is, de laatste keer dat ik contact met haar had ging het goed met haar.

Ik zie dat de zon op komt achter de bergen,

met zijn felle licht verlicht hij het hele koninkrijk, zelfs het donkere gedeelte wordt verlicht.

Kuddes met dieren verzamelen zich om gezamenlijk bij het meer te gaan drinken.

Hier lijkt vrede te zijn ontstaan, vrede op aarde.

Gods koninkrijk word verlicht met uw liefde.

Van honger of armoede is geen sprake, de mensheid wordt één met de natuur,

Gods wil wordt waarheid.

Vrede op aarde.

Halleluja

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Woord van Dank

Met dank aan Jim, Timo, pastoor Dresmé en Christus voor het bemoedigen en lezen van de conceptversies van dit blog. Jim gaf na mijn eerste aanzet aan dat het wat optimistischer mocht, daaraan heb ik gehoor gegeven.

Ik heb de inhoud zelf bedacht, met hulp van Christus. Ik voelde me gesteund door de preek van pastoor Dresmé tijdens de mis van 30 september.

Meer lezen over God en de liefde?

Ken je de mini-College’s van PsychoseNet al?

Bekijk PsychoseNet college’s van Jim van Os over zorg en herstel, van depressie tot psychose.

Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie? door Jim van Os
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat betekenen de DSM-diagnoses die bij psychose gesteld worden?
Mini-college: Wat is het probleem met de diagnose schizofrenie?
Mini-college: Wat is psychisch lijden – en wat doe je er aan?
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie?
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat is psychisch lijden en wat doe je er aan?
previous arrow
next arrow

Reacties

6 reacties op “Een nieuwe wereld – als wij ons laten leiden door Liefde”

 1. C.D.

  Lieve May-May, hou je vast aan Jezus, ik sta helemaal achter je geschreven blog.
  Fantastisch, hoe je het woord van God en de kracht van Jezus beschrijft, en aan en voor allen waarvoor wij moeten Bidden, en elkaar helpen met liefde, waar je kan, in de naam v.d. Heilige Geest Amen.
  Weet dat je veilig, liefdevol en onbevooroordeeld bij Jezus ontvangen wordt en bij mag schuilen veilig in zijn armen, hij wacht met smart op ons : )
  Liefs en Warme Grt. v Carla
  Ga vooral zo door May-May

  1. Lieve Carla,
   Het gaat op dit moment wat minder goed met me. Zodanig dat ik me afvroeg of deze blog niet beter van de website gehaald kon worden. Wie ben ik om dit blog te schrijven? Ik voel me klein en nietig en angstig.
   Ik vind heel erg veel steun in jouw reactie en in de reactie van Wil!
   “Weet dat je veilig, liefdevol en onbevooroordeeld bij Jezus ontvangen wordt en bij mag schuilen veilig in zijn armen, hij wacht met smart op ons”
   Dank, dank, dank.
   Veel liefs,
   May-May

 2. wil overman

  Hai May May, in een adem heb ik je blog gelezen. Ik vond het heel mooi verwoord. Ik vind het bewonderenswaardig hoe jij je kracht uit God haalt.
  Ik volg je al een tijdje ….dit ben jij.
  Zelf ben ik niet zo heel religieus, maar ik respecteer dit . Nogmaals het is fijn om te lezen.

 3. Diana Wolsink-van Landeghem

  Amen! ❤️

  1. May-May

   Ach, wat lief Diana! 🕊️❤️🙏🏽

   1. Diana Wolsink-van Landeghem

    Ik heb een contactformulier verzonden op jouw site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *