Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Herstelverhaal – verder gaan na ontregeling en crisissen

blog-herstelverhaal 1

Hoe ontwikkelt een psychose zich? Stress? (Kinderlijk) trauma? Wat is er gebeurd? Kan een psychose ook “zomaar” uit het niets ontstaan? Hoe ga je ermee om? MB deelt haar levens- en herstelverhaal met ons. Een terugblik maar ook een blik op de toekomst. En mooi: Herstel in de hoofdrol. “Ik hield niet van stappen.”

In 1975 ben ik geboren in een gezin met vader moeder en een 3 jaar oudere broer.

Ik ken een gelukkige vroege jeugd. Zo had ik veel vriendjes en speelde daarmee veel en graag buiten. In mijn lagere schooltijd was ik een zogeheten populaire leerling. Ik haalde ook graag kattenkwaad uit en was een beetje de pester op school. Het leren ging me makkelijk af en vond ik leuk om te doen, ik ging graag naar school. Op mijn 11e startte ik met korfballen. Dat deed ik ook erg graag en ik was er goed in, ook daarbij had ik veel vrienden en vriendinnen. Ik kreeg een havo vwo advies mee vanuit de cito toets en samen met mijn ouders besloot ik om het zekere voor het onzekere te nemen en de havo te gaan doen, vwo kon altijd nog.

De middelbare schooltijd begon goed

Ik ging puberen en in die tijd had ik een wat stroevere band met mijn vader. Hij wilde me op een of andere manier ‘harder maken, waarom precies weet ik niet. Toen ik 15 was kreeg ik mijn eerste serieuze relatie, mijn eerste echte grote liefde. Rond die tijd kreeg ik ook de ziekte van pfeiffer. Ik was daarvan lange tijd erg moe. Voor mijn gevoel wel jaren. Ook kreeg ik toen mijn eerste epileptische aanval en de corresponderende diagnose. Dit maakte me erg onzeker en ik kon niet meer op mijn eigen lichaam vertrouwen.

Ik zag mijn droom om politieagent te worden in duigen vallen en ik wist niet wat ik anders wilde gaan doen. Door de epilepsie had ik veel behoefte aan regelmaat en ik mocht geen alcohol drinken. Ik hield niet van stappen kon niet tegen laat naar bed gaan en niet tegen discolampen. Het ging uit met mijn toenmalige vriend en daar had ik het erg moeilijk mee. In die periode heb ik ook bij het Riagg gelopen maar ik weet niet meer waarom, ik zat in ieder geval niet lekker in mijn vel die tijd. Op dat punt heb ik voor mezelf besloten het allemaal wel alleen te gaan doen.

Na de MBO ging ik naar het HBO

leren bleef leuk voor mij en ik koos voor de richting Personeel en Arbeid. Ik ging korfballen bij een studentenvereniging en deed nieuwe vrienden op die nu nog steeds vrienden zijn. We kwamen in binnen- en buitenland voor korfbaltoernooien en maakten leuke vakanties naar het buitenland mee. Toen ik ging werken was en bleef ik lange tijd onzeker. Ik ging op mezelf wonen. In mijn werk was ik ambitieus maar dus tegelijkertijd onzeker. Ik groeide door van personeelsassitent tot P&O adviseur. In 2003 kreeg ik na een burn-out mijn eerste psychose, ik had achtervolgings wanen en dit was een enge ervaring. Ik werd opgenomen op de PAAZ en heb daar in de separeercel gezeten wat ook een vervelende ervaring was.

Het voelde alsof ik geen enkele rol meer had in de maatschappij

dit was vreemd voor mij maar later gaf het ook veel rust. Ik had een behoorlijk groot gevoel van schaamte voor mijn 1e psychose. Langzaam krabbelde ik weer op, ging re-integreren en startte vervolgens in een nieuwe tijdelijke baan. Ik leerde toen in 2007 mijn man kennen en na samengewoond te hebben wilde ik trouwen en heel graag kinderen. In die periode solliciteerde ik op een nieuwe baan als Personeels- en ontwikkelingsconsulent en startte daar fulltime. Ik was wederom erg ambitieus en nog steeds een beetje een perfectionist.

Eind 2009 kreeg ik na een conflict op het werk wederom een psychose. Ik werd opnieuw opgenomen op de PAAZ, mijn sterke kinderwens was mede een onderwerp wat speelde toen ik de psychose kreeg. Mijn opname duurde 6 weken, daarna werd ik nog lange tijd behandeld door een creatief therapeut, ik ben toen gaan schilderen en dat heeft me erg goed gedaan, ik vond het leuk om dingen te maken.

Volgende week het tweede deel van het levens- en herstelverhaal van MB.


MB is een 47 jarige getrouwde vrouw, 2 kinderen van 8 en 11 jaar. Zij is sinds 2007 bekend met psychosegevoeligheid. Verder is zij ervaringsdeskundige en herstelwerker o.a. op het gebied van psychosegevoeligheid, opnames, herstel, afbouw medicatie, stoppen met medicatie.

Meer lezen over Psychose en herstel?

Foto is van MB zelf

Reacties

2 reacties op “Herstelverhaal – verder gaan na ontregeling en crisissen”

  1. Linda

    Beste MB,
    Ik las dat je twee kinderen hebt, ik ben benieuwd of je een miskraam gehad hebt. Leed achter de voordeur noem ik dat, onzichtbaar waar een taboe op ligt. Als miskraambegeleider ben ik hier benieuwd naar.

  2. Roelof

    Beste mb, dit is een duidelijk verhaal. Ik ben benieuwd wat je volgende week te vertellen hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *