Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Brenda Froyen

Brenda Froyen – Auteur van o.a. de boeken ‘Kortsluiting in mijn hoofd – over het beest dat psychose heet’ en ‘uitgedokterd’.

Uitgedokterd – Lezing Brenda Froyen over haar nieuwe boek

Na het schrijven van haar boek 'Kortsluiting in mijn hoofd' wilde Brenda Froyen niets meer met psychiatrie te maken hebben: 'uitgedokterd'.

Na het schrijven van haar eerste boek Kortsluiting in mijn hoofd wilde Brenda Froyen eigenlijks niets meer met de psychiatrie te maken hebben. Ze was ‘uitgedokterd’, dacht ze. Tegelijkertijd bleven bedenkingen en ideeën rondom een humanere psychiatrie haar bezighouden. Er volgde een tweede boek: Uitgedokterd. Van dwang naar veerkracht in de psychiatrie.

Op 18 oktober presenteerde Brenda Froyen haar nieuwste boek bij Astare in Utrecht. Voor dit boek legde ze haar ideeën voor aan vooraanstaande psychiaters, psychologen en ervaringsdeskundigen in Nederland en België.

‘Uitgedokterd’ is een praktisch boek met anekdotes en ideeën van o.a. Dirk De Wachter, Stijn Vanheule en Jim Van Os

Thema’s als stigma, medicatie, dwang en de vermaatschappelijking van de zorg komen aan bod. Tijdens haar boekpresentatie zong ze daarnaast ook een aantal zelf geschreven liedjes, van toen ze opgenomen was en eenzame uren in de isoleercel doorbracht. De zaal luisterde ademloos, en hier en daar rolde een traan.

Bekijk hier een samenvatting van Brenda’ Werf20 lezing

Uitgedokterd. Van dwang naar veerkracht in de psychiatrie van Brenda Froyen
photo credit: video still

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Reacties

5 reacties op “Uitgedokterd – Lezing Brenda Froyen over haar nieuwe boek”

 1. Erwin

  Beste,ik ben al verschillende malen opgenomen geweest in de psychiatrie.Psychiatrie is in de ruimere zin zowel de mens( patient) opgenomen in de psychiatrie en daarbuiten.De mobiele teams is een grote vooruitgang.Maar ik ben integendeel voorstander van een uitbreiding van het aantal bedden.Er zullen nig meer mensen opgenomen worden in deze egoistische prestatiegerichte waanwijze wereld.De opnameduur zo lang als wenselijk( geen max.bv van 2 maanden voor iedereen).Het afbouwen van medicatie kan ook beter.De dokters weten niet wat er in ons lichaam afspeelt.Zij voelen het lijden niet.Ze maken weinig tijd etc. Ook open ogen voor de neuromodulatie als ” alternatief” voor mensen die niet reageren op antidepressiva.Jammer genoeg bestaat er nog geen alternatieve behandeling voor psychosen als het gaat over neuromodulatie.En deftige tussenkomst RIZIV
  of RIVM (NL) Dank voor de lezing!

 2. Hendrikx daniel

  Bedankt Brenda voor je mooie woorden van hoop Mercikes

 3. Hendrikx daniel

  Bedankt Brenda voor je mooie woorden van hoop ,Mercikes

 4. Karel Burgs

  Ik heb dit boek onlangs gelezen en vond het indrukwekkend. Ik denk dat ze verwoordt wat veel mensen in vergelijkbare situaties voelen en denken, ik hoop dat in het verlengde van dit soort initiatieven meer mensen hersteld uit de psychiatrie komen in plaats van geen steek verder of zelfs achteruitgegaan en aangewezen op overlevingsdrift en ‘ goodwill’ uit de omgeving om overeind te blijven.

 5. Marijke Vonk

  Beste Brenda. Wat heerlijk om te lezen dat jij de psychiatrie op een andere manier benaderd. Heb ik bij mijn “psychoses” en stemmen horen en uittredingen ook gedaan geresulteerd in twee boeken Het Elfde Licht en Parels in de Hel waarin ik via de stemmen die zich Wij Die U Zijn noemen informatie doorkreeg over wat psychiatrische klachten eigenlijk zijn. Heb ik veel aan gehad. Warme groet Marijke Vonk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *