Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Omgaan met enge situaties – 5 tips voor mensen met psychoses

blog- 5 tips voor mensen met psychoses

Stijn heeft wel eens een psychose. Hij heeft 5 tips voor mensen met psychoses. “Onthoud dat je er niet alleen voor staat.”

Deze tips zijn voor mensen met psychoses. Zelf heb ik ook wel eens een psychose. Ik wil je helpen begrijpen hoe je kunt reageren op enge situaties. Het is soms eng om je bedreigd te voelen. Vijf tips om hiermee om te gaan.

1. Alertheid

Als je je bedreigd voelt, ben je extra alert. Je merkt dingen om je heen beter op. Het kan helpen als je een plek zoekt waar je je veilig voelt.

2. Lichamelijke reacties

In enge situaties kan je lichaam anders reageren. Je gaat bijvoorbeeld sneller ademen, je hart klopt sneller en je spieren spannen zich aan. Adem rustig in en uit, probeer te ontspannen en blijf rustig. Zo kun je beter met je lichaam omgaan. Soms helpt het om een stuk fruit te eten, zoals een banaan.

3. Je bang en gestrest voelen

Enge situaties kunnen ervoor zorgen dat je bang en gestrest bent. Dat is heel normaal in zulke situaties. Praat erover met mensen die je vertrouwt, zoals je familie, je vrienden of andere mensen die je kunnen helpen. Zij kunnen je steun geven met je angst en stress.

4. Heel erg gefocust zijn

Als er iets engs gebeurt, kun je je daar heel erg op concentreren. Het kan dan helpen om je aandacht op andere dingen te richten. Zoals rustige muziek luisteren, iets doen waar je van houdt of naar een rustige plek gaan. Zo kun je even aan iets anders denken.

5. Moeite met denken

Als je psychoses hebt, kan het moeilijk zijn om goed na te denken. In enge situaties is het soms lastig om te begrijpen wat er echt aan de hand is en goede beslissingen te nemen. Blijf rustig, probeer je gedachten op een rijtje te zetten en vraag hulp aan iemand die je zorg geeft. Zij weten wat er aan de hand is en kunnen je helpen.
Onthoud dat je er niet alleen voor staat. Er zijn mensen die je kunnen helpen om te gaan met enge situaties. Praat erover en vraag hulp als je dat nodig hebt. Samen kunnen we werken aan manieren om je beter te voelen.


Stijn (pseudoniem) is psychosegevoelig en deelt 5 tips om met psychoses om te gaan.

Foto creative commons (Piqsels)

Meer lezen over enge situaties?

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *