Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Myrrhe van Spronsen

Myrrhe van Spronsen is arts, neurowetenschapper, kunstenaar en ervaringsdeskundige in psychose. Ze heeft 5 psychoses gehad waarbij 2 ontstonden na het afbouwen van antipsychotica.

Myrrhe heeft onderzoek gedaan naar transportprocessen in het brein tijdens haar promotieonderzoek. Ze schreef samen met Jim van Os het boek We zijn God niet.

Meer blogs lezen van Myrrhe?

Hier vind je een overzicht van haar blogs

Stoppen met strijden – rouw, depressie, verlies

Soms is het leven zwaar. Somberheid die maar aanhoudt of spanning die niet weggaat. Gedachten aan de dood. Stoppen met strijden.

Myrrhe: “Soms is het even of al langere tijd erg zwaar. Somberheid die maar aanhoudt of spanning die niet weggaat. Soms is het echt ondragelijk en komen er gedachten aan de dood of in ieder geval een wens dat het lijden een keer mag stoppen. Om te mogen stoppen met strijden. Dit zijn de meest pittige tijden”.

Het leven lijkt wel een beproeving

Wat kun je nog aan? Wat kun je nog dragen? Is dit wel dragelijk? Ik heb dit meerdere keren meegemaakt en wat ik nu kan zeggen is: het gaat een keer voorbij, het gaat een keer over. Op het moment zelf als je er midden inzit is het lastiger om dit te beseffen en om te relativeren. Vandaag heb ik twee keer de crisisdienst gebeld omdat ik het niet trok. Ik had suïcidale gedachten en voelde me radeloos. Ik ben veilig genoeg dus er is geen opname indicatie, want ik zou mezelf nu niets aan doen. Het zijn slechts gedachten. Maar thuis alleen is ook vrij pittig. Toch gaat het steeds net wel, maar ik balanceer op een randje.

Ik denk veel na over verlies

Ik ben zoveel verloren door die psychoses, vrienden, werk, carrière, maar ook mezelf ben ik verloren. Verder zit ik heel erg met de negatieve symptomen. Neerslachtigheid, somberheid, afgevlakt zijn, minder zin hebben in dingen die ik normaal heel leuk vind. Een echte remedie is er niet.

Er zijn wel dingen die helpen zoals zwemmen, hardlopen, yoga en mensen zien. Vanmorgen ben ik weer voor het eerst sinds lange tijd gaan hardlopen. Dat was echt fijn. Ook heb ik me opgegeven voor een aantal proeflessen om te gaan dansen. Spannend, maar wel leuk!

De somberheid gaat niet zomaar weg

Soms is het ook een kwestie van stoppen met strijden tegen de somberheid. Je kunt hem niet wegstrijden. Wel kun je hem aanvaarden en vrede hebben dat het zo’n dag is. Ik belde vandaag dus twee keer met de crisisdienst en die gaf als advies om niet te strijden en steeds een half uurtje iets te doen zoals tekenen en breien en liefst ook met muziek aan zodat je afgeleid werd. Ik heb het advies opgevolgd en ook een Lorazepam genomen (dat mocht) en ben gaan breien en nu ben ik gaan schrijven.

Het is echt blijven zoeken steeds. Op het ene moment ben ik aan het piekeren, op het andere moment ben ik aan het verwerken. Gisteren heb ik een leuke middag gehad met de huiswerkbegeleiding. Jezelf overwinnen en toch dingen doen die je spannend vindt loont wel. Het is echt een zoektocht wat werkt er wel en wat werkt er niet in welke fase. Dat verschilt dus ook. Het is dus je eigen handleiding schrijven en deze continu aanpassen.

Perspectief behouden

Ik probeer een plan te maken voor mijn leven met korte termijn doelen en lange termijndoelen. Dit in het kader van perspectief. Zo heb ik een vakantie naar Parijs met mijn vader geboekt. Dat is leuk om naar toe te leven. Ook liggen er plannen om te gaan werken op een biologische boerderij tegen kost en inwoning. Verder plan ik yoga, zwemmen, hardlopen en dansen in. En natuurlijk is schrijven belangrijk. Dat zijn de korte termijndoelen. Om uiteindelijk drie boeken af te hebben is ook een lange termijndoel.

Verder kreeg ik als tip van een behandelaar om jezelf te leren focussen op dingen die goed gaan. Het is dus een switch die je moet maken in je waarneming. Dat ben ik nu aan het trainen. Er komen twee nieuwe boeken van mij aan een over de afbouw van antipsychotica en één over herstel na psychose.

Denk je aan zelfmoord?

Denk je aan zelfmoord? Bel of chat met 113 Zelfmoordpreventie.
Dat kan 24 uur per dag. Bel 113 of ga naar www.113.nl.

Meer lezen over psychose en herstel?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Verder lezen over goede zorg en GGZ?

Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.

Reacties

11 reacties op “Stoppen met strijden – rouw, depressie, verlies”

 1. Ko Lamers

  Volgens mij ben je heel goed bezig!! 👍👍

 2. Ing

  Wat lijkt het me heerlijk om het licht aan het einde van de tunnel te mogen zien, ik zou er huppelend naar toe gaan. Maar ik heb momenteel al maanden en pittige depressie en ben daardoor verstoten uit de familie van mijn broertje. Want nichtje staat op punt van bevallen en daar zie je liever geen depressive mensen bij in de buurt. Dus geen babyshower voor tante en ook de baby niet mogen zien. En ze begrijpen allemaal zo goed wat een depressie in houd(zeggen ze). Tot overmaat van ramp overlijdt onverwacht onze trouwe viervoeter. Hoe veel kan een mens hebben. En waar haal je dan die lichtpuntjes vandaan. De keerzijde van een depressie is dat je hier nog meer verdriet van hebt dan als je in ” gewone” doen bent. Dus weet je voor mij de weg naar het einde van die tunnel, graag.

 3. Hey Myrrhe,

  Wat verdrietig dat je zo lijdt!

  Het is erg herkenbaar voor me. Ik heb ook jarenlang geworsteld met depressie na mijn psychose. Voelde me buiten de maatschappij staan etc. Daarom vind ik het erg knap van je dat je zo’n hoopvol stukje weet te schrijven. Inderdaad focussen op goed gaat of dankbaar zijn voor kleine dingen. Goed dat je zwemt etc, ik ga veel joggen/wandelen in de natuur.
  En wat heerlijk, een vakantie in het vooruitzicht. En je bent aan het schrijven, super goed!

  Alle goeds en liefs,
  May-May
  PS ik drink ‘s ochtends een kop koffie tegen het sombere gevoel, ik weet niet of het wetenschappelijk bewezen is, maar voor mijn gevoel helpt het. Al is cafeïne niet zo best voor je eigenlijk. Haha, ik geloof dat ik nu een vraag voor het online spreekuur heb bedacht..Helpt koffie tegen somberheid?

  1. PS 2 o ja, wat me ook hielp was toen ik een interview las met Halleh Ghorashi. Zij had ook aan depressie geleden en zei: “Houdt hoop er is Licht aan het eind van de tunnel.” Ook hielp het boek van Elyn Saks en het boek van Arnhild Lauveng me. 🕊️❤️🙏🏽

 4. Suzanne

  Dank je Myrrhe,
  Je geeft me hoop♥️

 5. Patrick

  Mooi hoe je het zoeken en leren te aanvaarden beschrijft, fijn om te lezen. Het niet kunnen wegstrijden is een aardige opgave in mijn ervaring en bewust keer op keer je focus proberen te verleggen helpt daar wel bij merk ik. Blijven zoeken.
  Dank je wel.

 6. Myrrhe,
  Als ik je verhaal lees lijkt het sprekend op wat ik ervaar nog, en geeft het hoop dat je ondanks moeilijke periodes er toch nog licht kan zijn in deze donkere gedachten en fases in ons leven !
  Bedankt voor je verhaal,x

 7. Renée van der Veen

  Lieve Myrrhe, Wat zwaar zal het zijn! En hoe dapper sta je in het lijden. Er is zoveel te zeggen. Mijn overtuiging is dat de belangrijkste eigenschap om met psychisch lijden om te gaan is ; geduld hebben. Serieus. En dan langzaam aan, soms met kleine stapjes, soms met een reuzensprong wordt het beter. Op den duur wordt het zelfs goed. En tot je dat merkt zul je dus dat geduld moeten uitoefenen. Veel liefs en heel veel goeds, Renée

 8. trudie

  Beste Myrhhe,

  Misschien heb je iets aan het boek van Amerikaanse orthopedisch chirurg en haar NDE.Naar de hemel en terug. Zij is gaan zien na de inzichten van haar NDE ervaring, dat in elke zeer moeilijke periode ,prachtige ontwikkel kansen gepaard gaan. Altijd! Zij is met haar verhaal ook te zien op YouTube

  Groet,

  Trudie

 9. Pien

  Herkenbaar Myrrhe,
  Je bent goed bezig..sterkte en succes!

 10. MG

  Absoluut tot op de punt en de komma, helemaal herkenbaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *