Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

May-May Meijer

May-May Meijer is ervaringsdeskundige bij het UMC Utrecht en oprichter van een vredesorganisatie.  Ze schreef onder andere de boeken ‘Hier ben ik‘ en ‘Missie Wereldvrede.

May-May heeft ook een website

Bent u dr Meijer? Over eigenwaarde en liefdevolle zorg

blog -eigenwaarde

Ik weet niet meer precies bij welke opname het was, maar wat ik me nog wel herinner is dat ik psychotisch was. Ik voelde me niet meer bij de maatschappij horen. Uitgesloten. Uitschot. Totdat de arts naar me toekwam. “Bent u dr. Meijer?” vroeg ze.

Ik dacht, “Dr. Meijer? Bedoelt ze mij? O ja, ik ben dr.”
Het bracht me terug naar mijn verleden waarin ik nog wel meedeed met de maatschappij. Ik voelde geen heimwee, maar haar opmerking zorgde er eventjes voor dat ik mijn gevoel voor eigenwaarde weer voelde. Ze vertelde me dat ze een promovenda was van Jim van Os. Ik glimlachte van binnen want Jim had mij enorm geholpen met zijn bezoek aan mij tijdens mijn tweede gedwongen opname.

Eigenwaarde en liefdevolle zorg

Graag kaart ik met deze blog het belang van het gevoel van eigenwaarde aan. Vooral in 2009 tijdens mijn eerste dwangopname voelde ik me zo buiten de maatschappij staan. Het helpt enorm als hulpverleners je helpen je gevoel voor eigenwaarde te hervinden en je liefdevolle zorg geven. Zoals een keer een boterham voor je smeren als je bezoek krijgt en je geen tijd en puf hebt om het zelf te doen. Of een psychiater die tegen me zei: “Je bent een tough cookie.” Zo lief!

Wat ook heel fijn is, is complimentjes krijgen of een cadeautje. Zo kreeg ik cadeautjes van medepatiënten. Een keer kreeg ik een bloemblaadje in een rond chipje. Een klein gebaar, wat me toen erg goed deed. Of een mede-patiënte die een ordner voor me kocht omdat ik niet naar buiten mocht. Ook geeft de verpleging vaak complimenten. Zo werkte ik als ervaringsdeskundige op de Afdeling Psychiatrie van het UMC Utrecht en toen was ik erbij toen twee verpleegkundigen tegen een patiënte zeiden dat ze een mooie trui aan had. Dat vond ze zichtbaar erg fijn.

Dus, dit is ook een blog waarmee ik mijn dankbaarheid uit naar mijn medepatiënten en de verpleging en artsen/psychiaters een hart onder de riem wil steken. Jullie doen erg goed werk! Blijf dat vooral doen, en dat het andere verpleegkundigen mag inspireren om ook mensen in psychische crisis te helpen hun gevoel voor eigenwaarde terug te krijgen en liefdevolle zorg te geven.

Liefs en alle goeds,
May-May

PS Overigens denk ik dat voor God titels, salaris etc er niet toe doen…Het gaat om je hart… Om het liefhebben van je naasten. Zorgen voor hen die kwetsbaar zijn.

Meer lezen?

Of neem eens een kijkje in onze webshop

Reacties

6 reacties op “Bent u dr Meijer? Over eigenwaarde en liefdevolle zorg”

 1. Gitte

  Hi May-May,

  Wat fijn dat jij dat soort hulp hebt mogen ervaren ! 2.5 jaar geleden had ik mijn eerste en hopelijk laatste dwangopname en oh, wat voelde ik me ook buiten de maatschappij geplaatst ! Ik had een blanco psychiatrisch verleden maar kwam door een aantal slechte levenservaringen (
  trauma) in crisis.

  De hulpverlening was verschrikkelijk, wat er allemaal niet in mijn dossier over mij geschreven werd, ik herkende mijzelf daar totaal niet in, nu, na 2.5 jaar nog steeds niet, het bezorgd me nog altijd angstige gevoelens.

  Ik heb het daar erg moeilijk mee gehad, ook het vooroordeel van vrienden en familie , die vonden het blijkbaar ok, ook uit onwetendheid hoor dat ik werd onderworpen aan dwangmedicatie, opgesloten werd, van mijn vrijheid berooft.
  Ik heb voor mijn gevoel op geen enkele manier steun mogen ontvangen, ook daarna niet. Het valt me op momenten nog altijd zwaar.

  Ik ben op eigen houtje, met behulp van psychosenet aan mijn herstel begonnen, me medicatie vrij gemaakt en de dingen gaan doen die goed voor me zijn. Inmiddels nieuwe mensen ontmoet waarbij ik meer mezelf kan zijn, bewegen richting liefde , het geloof in mezelf beetje bij beetje terug kunnen vinden dat ik er toe doe en goed ben zoals ik ben, maar jee, wat was en is dat soms nog lastig.

  Als ik die in en in slechte ervaring binnen het GGZ niet had gehad, was herstel eerder mogelijk geweest. Fijn te horen May-May dat het blijkbaar toch ook anders kan maar mijn vertrouwen in hen is onherstelbaar beschadigd.

  Veel liefs en alle goeds !
  Gitte

  1. Hoi Gitte,

   Ja, ik hoop ook voor je dat het bij die ene dwangopname blijft! Ik kan me voorstellen dat je je oa erg ontdaan voelde over wat in je dossier geschreven werd, althans, dat herken ik bij mezelf. Zelf heb ik ook erg geleden onder de GGZ, daarom ben ik begonnen met kennis en ervaring te delen. Maar op een gegeven moment kwam ik erachter dat psychiaters en verpleegkundigen het beste met je voor hebben, toen besloot ik mijn ervaringen te delen om zo de GGZ te helpen verbeteren. Ik miste het gevoel om als ”mens”, nou ja als ”ziek mens” dan gezien te worden. Ik miste de liefdevolle zorg. Toch zijn er ook dat soort liefdevolle momenten geweest en die deel ik, in de hoop daar ook andere GGZ hulpverleners mee te inspireren. En vooral natuurlijk ook om mensen met een psychische kwetsbaarheid te inspireren en te bedanken, want ik heb ook veel steun gehad aan mede-patienten.
   Ik ben erg blij om te lezen dat je veel aan PsychoseNet hebt! En dat je nieuwe mensen ontmoet en dat je beweegt richting liefde. Super! Je mag van jezelf houden hoe je bent, een mooi mens met een kwetsbaarheid.

   Lieve groeten,
   May-May

   1. Gitte

    Dankjewel lieve May-May voor je lieve berichtje, dankbaar dat je je kennis wilt delen !

    Liefs van mij,
    Gitte

    1. May-May

     Jij ook bedankt voor je lieve berichtje! En ook liefs van mij Gitte! 🕊️❤️🙏

 2. Hoi May-May,
  Mooie tekst en zeer inspirerend!
  Ga jij ook vooral door met wat je doet, François

  1. Hoi François,
   Dat is leuk om te horen!
   Ik hoop dat het goed met je gaat en lees ook graag jouw blogs,
   May-May

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *