Main content

Door je gevoelens, gedrag en omgeving in kaart te brengen, dwing je jezelf om je bewust te worden van je eigen emotionele toestand, wat je raakt en wat je goed af gaat. En dat is gezond! Uit onderzoek blijkt namelijk dat daar een therapeutisch effect vanuit gaat.

Niet alleen helpt het monitoren om grip te krijgen op bepaalde lichamelijke en psychische klachten, maar je gaat je er ook beter door voelen.

Grip op psychische klachten

De app Hoofdzaken is afgeleid van de Psymate™ app. Beide zijn ontwikkeld door de vakgroepen Psychiatrie van UMC Utrecht en Maastricht UMC. Deze apps leren je grip krijgen op psychische klachten in het dagelijks leven.

De Psymate™ kan aangepast worden om specifieke problemen zoals depressie en psychose in kaart te brengen en is uitvoerig en wetenschappelijk getest. PsychoseNet ontwikkelden een speciaal protocol om psychotische klachten te monitoren, je leest er hier meer over.

Psychische weerbaarheid vergroten met Hoofdzaken

Hoofdzaken is niet gericht op specifieke klachten maar kan gezien worden als een algemene methode om psychische weerbaarheid te vergroten. Hoogleraren Jim van Os en Philippe Delespaul – beide ook betrokken bij PsychoseNet – ontwikkelden Hoofdzaken vanuit de gedachte dat eigenlijk iedereen baat heeft bij een betere psychische weerbaarheid.

Hoofdzaken screens

Hoe Hoofdzaken werkt

Door je emoties een aantal keer per dag te monitoren leert de app je kennen en maakt hij je psychisch welzijn inzichtelijk. Zo kun je ontdekken hoe jouw context (waar je bent, met wie, wat je doet) invloed heeft op jouw stemming, en leren wat je kunt doen om dit positief te veranderen.

In het ‘vraagbaak’ onderdeel kun je tenslotte anoniem vragen stellen aan de community, of zelf vragen beantwoorden. Deze functie is beschikbaar nadat je negen keer je emoties hebt gemonitord.

Hoofdzaken app

Je kunt de Hoofdzaken app gratis downloaden op je iPhone of iPad. Op dit moment is de app alleen voor iOs beschikbaar, aan de Android versie wordt gewerkt.

Ga jij de app gebruiken? We zijn benieuwd naar je ervaring!


Meer informatie:

 • Deel deze pagina:

Reacties:

 1. Leuke app! Ik vroeg mij alleen af: Zijn de gegevens die je hierin zet alleen inzichtelijk voor jezelf of kunnen de gegevens ook door anderen worden gebruikt of ingezien? Hoe anoniem is het?

  1. Hoi Tineke, Ik heb de app net zelf ook geïnstalleerd. Ik heb geen idee. Het antwoord op deze vraag zou niet misstaan in de algemene info. Wellicht vragen in de vraagbaak van de app? Of als je daar nog niet bij kan, aan Jim van Os stellen hier in het e-spreekuur?

   Succes ermee, Jeroen

 2. App sluit zichzelf steeds af. Krijg wel de meldingen binnen, maar openen on dan in te vullen gaat helaas niet.

  1. Debby als je apparaat heftig schud krijg je een scherm om je bug te rapporteren aan de softwarepersoon, groet Jim

 3. Als je hem 50x hebt isgevuld, stopt hij dan, of gaatie gewoon verder, zodat je inzicht blijft houden in je registraties, net als bij de PsyMate?

  1. Na 50 keer kun je doelen stellen en gaat hij nog eens 50 beeps doen met je zodat je kunt kijken of je je doelen haalt. Ook kun je chatten in de vraagbaak met de eCommunity en je Bovenkamer analyseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *