Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Lonneke Tomas

Lonneke Tomas schrijft over haar leven. Haar bipolaire stoornis, persoonlijkheidsproblemen en chronische suïcidaliteit maken dat haar leven stormachtiger verloopt dan bij de meeste mensen. Je kunt op Lonneke haar website meer over haar lezen. Ook is Lonneke de auteur van het boek Dansen!

Rimpels – blog over afvallen

Blog Rimpels

Wat als je lijf veranderd is nadat je 34 kilo kwijt bent geraakt? Lonneke zegt: “Mijn handen zien er niet meer uit als mijn eigen, vertrouwde handen. Toch zijn het nog steeds mijn handen. Het zijn handen waarvan ik zo blij ben dat ze geworden zijn zoals ze nu zijn”.

Ik voel het warme water neerkomen op mijn hoofd

Via mijn haren glijdt ze naar mijn rug en verder naar beneden. Het water glijdt over mijn armen naar mijn handen. Ik kijk naar de druppels, de stroompjes en rimpels. Ik kijk naar mijn vingers, naar mijn nagels. Naar de rode striemen waar velletjes rondom mijn nagels loslaten.

Ik kijk naar de palm van mijn hand

Op mijn muis klopt altijd een adertje. Met mijn vingers voel ik mijn hartslag. Ik zie de rimpels die veroorzaakt worden door het warme water. Ik draai mijn hand om. Ik zie de pezen en de knokkels onder mijn huid. De huid vertoont kleine rimpels. Mijn moedervlek is net zoals altijd net wat verheven. Door te wrijven kan ik twee stukken huid voor hele korte tijd aan elkaar plakken. Er zit geen vet tussen. Niet meer.

Worden deze rimpels veroorzaakt doordat ik oud aan het worden ben?

Of worden ze veroorzaakt omdat mijn huid ooit meer massa moest omvatten? Mijn handen zijn in ieder geval anders geworden. Ze voelen anders. Ze zijn anders. Ze zien er niet uit als mijn eigen, vertrouwde handen. Toch zijn het nog steeds mijn handen. Het zijn handen waarvan ik zo blij ben dat ze geworden zijn wat ze nu zijn.

34 kilo geleden, in een leven met andere medicijnen, keek ik ook weleens naar mijn handen. Ik kon de losse knokkels niet voelen. De pezen waren niet zichtbaar. De botten van mijn pols waren verborgen onder een dikke laag vet. Mijn huid was strak getrokken. Er was geen enkele rimpel te ontdekken. Zelfs de meest ervaren prikzusters prikten vaker mis dan raak. Alleen de moedervlek was even licht verheven als hij nu is.

Nu, na 35 jaar leven koester ik mijn handen

Ze doen me denken aan moeders gerimpelde handen. Had zij die rimpels gekregen door haar leeftijd? Of was dat omdat ze, net als ik, veel kilo’s was afgevallen? Ik ben blij dat ik de 34 kilo ergens achter me heb gelaten. Ik ben ook blij en verrast omdat ik ondanks alles ouder aan het worden ben. Dit had ik nooit meer verwacht.

Ik ben blij met mijn handen

Ik ben blij dat ik ze kan bestuderen tijdens het douchen als het warme water stroomt. Als ik de pezen zie lopen en het adertje dat altijd klopt voel. Mijn lichaam en leven is anders dan ik verwachtte, maar het is er wel. Het is alleen wel even wennen.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *