Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Ilse van Dam

Ilse van Dam is reeds een aantal jaar gelukkig getrouwd, en runt sinds 2016 samen met haar man een ICT bedrijf. Ze heeft meer psychosen meegemaakt. De laatste echte psychose vond plaats in ’16. Ilse is zich vaak bewust van haar psychose.

Totaal onverwacht weer een heftige psychose

Ilse van Dam: "Na een aantal jaren stabiliteit, werd ik afgelopen januari totaal onverwacht verrast door een heftige psychose".

Ilse van Dam: “Na een aantal jaren stabiliteit, werd ik afgelopen januari totaal onverwacht verrast door een heftige psychose. Eigenlijk had ik het idee, dat ik misschien wel voorgoed genezen was van mijn psychotische aandoening omdat ik een aantal jaren geen last (meer) had gehad”.

Waarom werd ik psychotisch?

Ik had geeneens door dat ik (weer) psychotisch was geworden; er waren afgelopen jaar meer mensen overleden, waaronder mijn schoonvader, alwaar ik intensief betrokken ben geweest bij zijn ziekbed en zijn laatste verblijf in een hospice.

Ik snap totaal niet hoe dit kan!

Hoe het kan dat ik weer psychotisch (lees: erg veel bijzondere ervaringen in dusdanige mate dat ik er geen controle meer over heb) ben geworden. Het was, echt, een totale verrassing.

Ik ben zo’n zeven weken psychotisch geweest

Even leek het alsof ik er uit eigen kracht aan het uit komen was, maar na zes weken kreeg ik helaas weer een volledige terugval en het enige wat nog restte als optie, was de GGZ benaderen en meer medicijnen nemen.

Ik kan mij alles herinneren van mijn psychose (de inhoud), maar van september tot december ‘23 kan ik mij helemaal niks meer herinneren. De zomer voelt ook ‘vaag’ ik geloof dat ik toen wat fysieke klachten had gekregen n.a.v. het ziekbed en overlijden van mijn schoonvader.

Dit overlijden triggerde ook veel andere dingen bij mij. Waaronder (veel) verdriet dat eruit kwam vanwege het overlijden van mijn beide opa’s in 2022. Ik heb weken gehuild, nadat mijn schoonvader was heen gegaan. Om iedereen, die ik in mijn leven verloren heb. Eind januari hoorde ik dat een vriend van mij (ook) was heengegaan om onbekende redenen en ik denk dat ik toen ‘doorgedraaid’ ben.

De inhoud van de psychose ging veel over leven en dood

Dat soort diepe zaken. Over God en satan en veel meer. Nu dit alles, gelukkig, weer voorbij is (ben inmiddels weer een stuk meer ‘geaard’) moet ik dit alles ook nog verwerken, een plek geven. Niet alleen al die overlijdens, maar ook wat ik allemaal ‘meegemaakt’ en ervaren heb tijdens deze psychose.

Ik heb een aantal erg nare dingen ervaren tijdens mijn psychose, wat ik mij nu dus nog allemaal herinner. Door dit alles, heeft mijn zelfvertrouwen een deuk opgelopen en (vooral) ook het vertrouwen in de wereld om mij heen. Gelukkig heb ik nagenoeg geen rare dingen tijdens mijn psychose gedaan, en ik heb ook met niemand ruzie gekregen. Dit komt ook, omdat mijn man op een gegeven moment (met mijn toestemming) mijn laptops en telefoons in beslag nam.

Inmiddels heb ik deze weer terug gekregen.

Ik heb het gevoel alsof ik zo’n zeven weken achter elkaar heb lopen trippen.

Ik hoorde onder andere allemaal stemmen -en interacteerde daar ook mee- en ik zag allemaal ‘entiteiten’ = aanwezigheden in mijn huis zonder fysiek lichaam. Ik heb mij weken lang ‘goed’ gehouden, maar op een gegeven moment ervoer ik zoveel last van die entiteiten en stemmen, dat ik de GGZ heb gecontacteerd en meer medicatie ben gaan gebruiken. Deze medicatie heeft zowel de stemmen als (het waarnemen van) de entiteiten bij mij ‘weggehaald’ en ook enkele wanen zijn nu over -ik dacht onder andere dat ik op Mars was.

Ik denk dat dit een van de meest heftige psychosen is geweest, die ik ooit gehad heb. Ik voel mij echt een ander mens nu. Het voelt alsof ik weken lang door de Hel heb gelopen en nu weer ‘terug op Aarde’ ben. Door de medicatie ben ik weer in staat om mijn ‘dagelijkse activiteiten’ op te pakken, waaronder naar mijn sportschool gaan, afspreken met familie en vrienden en het huishouden. Dit alles is mij weken lang compleet ontnomen, ik kon helemaal niks meer. Ik heb zelfs een tijdje nauwelijks kunnen eten en drinken, kon eigenlijk niet meer voor mijzelf zorgen.

Nu kan ik dit wel weer.

Mijn man is mij van erg grote steun geweest

Ik heb hem altijd vertrouwd. Ik ben hem heel erg dankbaar voor zijn medeleven, begrip en (praktische) steun. Toen de psychose echt heel heftig was, lag ik de hele tijd op de bank ‘te trippen’. Ik was mentaal gebroken na deze psychose, maar ik kan nu alles stap voor stap weer overnieuw opbouwen, en ik ga ook CGT behandeling krijgen bij een psycholoog en daar ben ik erg blij mee. De samenwerking met de GGZ vond ik overigens erg prettig.

Ik ben tot niks gedwongen.

Ik voel mij nog steeds, deels, gebroken maar ik voel goede hoop voor de toekomst, (op)dat ik mijzelf weer terug zal vinden. Mijn eigenwaarde, die aangetast is door de psychose (inhoud).

Gelukkig heb ik nu genoeg dingen te doen overdag

Gelukkig slaap ik weer normaal. Gelukkig kan ik mij weer (wat) beter concentreren, ook al is dit nog niet op het oude niveau -van voor de psychose. En gelukkig heb ik reeds ervaring met dit gebeuren omdat ik eerder ook (al) psychosen heb gehad. Wat mij ook enorm geholpen heeft, is muziek. Ik vond daar zowel veel (h)erkenning, als troost in!

Ik ben een gelovig mens (Rooms Katholiek) en ik probeer deze ‘terugval’ te plaatsen, dat het Gods bedoeling was dat ik dit wederom zou meemaken. Dat alles wat gebeurt, en iemand overkomt, een Reden heeft. God heeft mij geholpen en beschermd tijdens mijn psychose. Misschien was het een Test van Hem? Je krijgt immers nooit iets op je pad, wat je op dat moment niet aankan.

Ik probeer het positieve in alles te zien

Ook al voelt dat voor mij momenteel niet zo. Ik probeer van alles te leren, (weer) wijzer te worden als mens. That what does not kill you, makes you stronger. Soms gebeuren er heftige dingen waar je helemaal niet om gevraagd hebt. Maar zo werkt het leven nu eenmaal. Ik zit nu fijn in mijn woonkamer dit artikel te schrijven met leuke muziek erbij, en ik voel mij dankbaar voor alles wat ik heb en de lieve mensen om mij heen, en alle hulp die beschikbaar is.

Ik weet dat ik er niet alleen voor sta. Niemand staat er alleen voor.

Meer lezen over psychose en herstel?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Reacties

5 reacties op “Totaal onverwacht weer een heftige psychose”

 1. Marijke

  In de vierde regel van mijn reactie moet staan dat ik “halverwege de veertig was” toen ik steeds bijna ontregelde; 45 dus!

 2. Marijke

  Hi Ilse,
  Misschien een tip voor het geval je tussen de 40 en circa 50 jaar oud bent. In die periode bereidt het lichaam zich al voor op de overgang en begint het te veranderen, terwijl je dat (nog) niet door hebt. Ik ging halverwege mijn veertigste vier keer bijna onderuit en was genoodzaakt elke keer mijn medicatie op te hogen. Voor mijn gevoel kwam zo’n “bijna-ontregeling” uit het niets. Ik slik nu sinds een jaar overgangshormonen (ben 49) en ik slaap weer prima. Sowieso is de overgang tricky als je psychosegevoelig bent. De bescherming van de vrouwelijke hormonen valt immers weg. Maar een huisarts kan je voorlichten. Succes met alles, ook als je niet in de gevarenzone zit!

  1. Ilse van Dam

   Hoi Marijke

   Dankjewel voor de tip (ik word over een paar maanden 43 jaar oud).

   Ik zal het erover hebben met mijn huisarts/ggz.

   Hartelijke groet,
   Ilse

 3. Een psychose is geen ziekte waar we van genezen moeten naar mijn mening.
  Voor mij is het een heftige reactie op onderliggende issues die aandacht willen.
  Succes met weer in balans komen. ❣️

  1. Ilse van Dam

   Hoi Daniël

   Ik ben het met je eens.

   De werkelijke ‘ziekte’ is deze maatschappij/het systeem m.i.
   Dat totaal on-bezield is en van-God-los.
   De ggz is onderdeel van dit systeem 🙁
   (nog wel)

   Dankjewel.
   Het gaat inmiddels een stuk beter met mij 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *