Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Rogier

Rogier is gediagnostiseerd met een bipolaire stoornis en heeft een aantal manische psychosen meegemaakt (spirituele crisis). Geen makkelijke ervaringen om te integreren in het dagelijks leven.

Rogier leert graag, wil zichzelf en de ander leren beter begrijpen en wil in harmonie en vrede leven.

Uit je hoofd komen – leren voelen is een kunst

Uit je hoofd komen. Rogier: "Ik durf nu met iedereen te praten over wat ik echt voel. Fascinerend om te ervaren. Veiligheid in onzekerheid".

Rogier: “In mijn blog ‘de ontmaskering van mezelf, een ontdekkingsreis’ van 1,5 jaar geleden schreef ik dat ik het gevoel had dat ik mijn hele leven onder spanning heb gestaan. Ik kon nooit echt terugvallen op mezelf. In vertrouwen en liefde. Met andere woorden: ik had een gebrek aan zelfvertrouwen. Dit klopt precies”. Een mooie blog over uit je hoofd komen en leren voelen.

Ik ben altijd onzeker geweest over mezelf

Zonder het van mezelf door te hebben. Ik liet dit aan de buitenkant nooit blijken in elk geval. Je kunt dus zeggen dat ik niet helemaal eerlijk naar mezelf, en naar de ander was. Ik was mezelf maar niet mijn echte, authentieke zelf. Eigenlijk was ik een marionette pop. Ik reageerde vaak emotioneel op wat het leven aanbood.

Altijd kwam eerst de emotionele reactie en daarna het verstand. Ik leefde ook behoorlijk impulsief, intuïtief. Er zat een dikke laag om mij heen van beperkende gedachten en overtuigingen. Een vertragende, zware laag. Dit leidde altijd tot spanningen en precies dit zorgden voor de stemmingswisselingen. Het is zo simpel als je dit leest.

Ik ben altijd aan het puzzelen en leren geweest hoe ik met mezelf en het leven om moest gaan. De spanning die ik altijd wel voelde in mijn lijf negeerde ik. Ik drukte mijn gevoel weg en vergat contact te maken met dit stuk van mezelf. Langzamerhand is het mij duidelijk geworden dat ik in een overlevingsstand stond: ik wilde gezien en erkend worden en vroeg veel van mezelf maar ik zag mijzelf niet. Ik vergat mijzelf.

Uit je hoofd komen en leren voelen

In mijn herstel van de afgelopen jaren heb ik geleerd om mezelf uit mijn eigen verhaal te halen (dit is er ook weer een). Uit je hoofd en uit je verhalen komen en in je lijf aanwezig zijn (en vooral: blijven) is een hele kunst. Het is niet makkelijk maar niet onmogelijk. Leren voelen, de spanningen toelaten en omvormen door ze liefde en aandacht te geven (ruimte te geven) is een tijdrovend proces maar vooral een heel kwetsbaar en pijnlijk proces.

Het is een proces waar ik zelf alleen doorheen ben gegaan maar waar ik achteraf misschien wel meer begeleiding bij gehad zou willen hebben. Ik vraag me echt af of het zo moeilijk moest zijn. Het was echt zwaar. Ik vraag me af waarom er in de GGZ geen aandacht is voor dit stuk.

Op dit moment kan ik echt oprecht genieten van mijn ‘complete’ mens- zijn. Ik heb mezelf teruggevonden en de klik in zelfvertrouwen kunnen maken. Ik ben blij met mijzelf. Mijn lijf. Mijn geest/ ziel. Ik kan leven vanuit balans. Ik begrijp wat energie is en dat er een balans moet zijn tussen geven en ontvangen. Balans tussen zekerheid en onzekerheid ook vooral. Ik durf eindelijk, steeds meer mezelf te zijn. Ik dacht dat ik alles wel wist maar ik blijf lerende! Ook zo’n fijn besef.

Ik durf nu met iedereen te praten over wat ik echt voel

Ik durf mij te uiten hoe ik mij voel. Fascinerend om te ervaren. Dit lijkt zo vanzelfsprekend maar dit is het lang niet geweest. Volledig durven leven (of misschien is het bewuster leven) is een geheel nieuw level voor mij. Ik hoef mij niet meer sterker of leuker voor te doen: ik kan en mag gewoon mezelf zijn. Wat een vrijheid. Ik hoef niet meer bang te zijn voor afwijzing of kwetsing. Ik ervaar veiligheid in onzekerheid.

Onzekerheid, moeilijke gevoelens en spanningen mogen er zijn. Ook als die zich nu opdringen of wanneer er zich een spanning opbouwt. Ik signaleer de spanning en heb een keuze wat ik met die spanning ga doen. Ik ben door uit m’n hoofd te komen op een gezonde manier zelfverzekerd over lichaam en geest.

Als bipolair vraag ik mij af of een herdiagnostiek zinvol is

Zeker na deze lange reis door het leven en door GGZ. Ik heb zoveel nieuwe ervaringen en inzichten opgedaan over de stoornis. Het zal fijn zijn om het plakkertje er weer af te kunnen trekken. Ook al betekent dat niets. Het verleden heeft mij vanzelfsprekend gemaakt tot wie ik nu ben, maar het definieert mij niet en een stoornis kun je volgens mij ook oplossen.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd of jullie als lezers hier meer over weten.

Fotocredit

Meer lezen over bipolariteit en herstel?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ken je de mini-College’s van PsychoseNet al?

Bekijk PsychoseNet college’s van Jim van Os over zorg en herstel, van depressie tot psychose.

Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie? door Jim van Os
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat betekenen de DSM-diagnoses die bij psychose gesteld worden?
Mini-college: Wat is het probleem met de diagnose schizofrenie?
Mini-college: Wat is psychisch lijden – en wat doe je er aan?
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie?
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat is psychisch lijden en wat doe je er aan?
previous arrow
next arrow

Reacties

12 reacties op “Uit je hoofd komen – leren voelen is een kunst”

 1. Janna

  Hoi Rogier,

  Het is net alsof je in de eerste alinea’s een omschrijving geeft van mij. Veel herkenning dus.
  Ik ben dan ook erg benieuwd hóe jij van je hoofd naar je lijf bent gegaan. Ik heb bijvoorbeeld geen idee waar te beginnen en hoe dat dan moet. Wil jij jouw succes acties delen?

  Groet, Janna

  1. rogier

   Hoi Janna,

   Zo werkt het helaas niet. Ik kan je wel een overzicht geven van mijn blogs: https://www.psychosenet.nl/auteur/rogier/

   Ik hoop dat je je onzekerheid ook leert te omarmen. Veel liefs,

   Rogier

 2. Bram

  Beste Rogier,

  Uit je hoofd en je lijf voelen is ook wat ik toepas. Het uitdagen van gedachten vind ik nog steeds lastig. Liever neem ik een beetje afstand van mijn gedachten door ze gewoon waar te nemen zonder oordeel. Ongemakkelijke gevoelens vind ik soms moeilijk, maar ik ga ze minder uit de weg. Ik laat ze net als jij steeds meer toe.

  Stress is een belangrijke trigger voor mij en daarom los ik problemen sneller op. Grenzen aangeven heeft wat mij betreft juist met gevoel te maken. Je voelt wanneer je een grens overgaat. Mijn hoofd is niet altijd de beste adviseur.

  Wat betreft je vraag over stoornissen en labels: je bent niet je label. Kwetsbaar zul je misschien altijd blijven. Inmiddels ben ik al lange tijd stabiel. Ik weet nu beter hoe ik met mijn kwetsbaarheid om kan gaan. Ik hoef niet zozeer labelloos te zijn. Tegelijkertijd hoef ik mij niet te identificeren met het label. Ik gebruik het label alleen voor mezelf om mijn grenzen te bewaken en goed voor mezelf te zorgen.

  Fijn dat je nu een manier hebt gevonden om ermee om te gaan.

  1. rogier

   Bedankt voor je reactie. Stress mag er best even wezen, maar als het aanhoudt heeft het je iets vertellen.

   Ik ga ook aan de slag met PMT om dit stuk verder aan te pakken en daarin mezelf beter te leren kennen/inschatten.

   Mooi stuk idd. Nee ik ben dat niet. Mooi hoe jij er nu in staat en zo lang stabiel kunt zijn. Je een voorbeeld voor mij.

 3. Tewodros

  Beste Rogier,

  Ik ben sinds een half jaar met hetzelfde bezig. Of beter gezegd: ik ben bewuster van “het verhaal” (zoals dit inderdaad) en het hier en nu. Inderdaad wonderlijk hoe het lichter wordt. Sporten, kennismaken met spiritualiteit en heeft me daarin geholpen. Ook het Jungiaanse youtube-kanaal Eternalised heeft me geholpen mezelf terug te vinden.

  In mijn geval is mijn diagnose schizofrenie 3 jaar geleden na een second opinion veranderd in psychose-nao. Het gaf me de ruimte om niet meer in gevecht te zijn met het label en (zelf)stigma. Het was achteraf een belangrijk moment in mijn herstel.

  En over vlinder gesproken: anderhalf jaar geleden droomde ik dat ik een vlinder was. Ik vloog naar een enorme boom. In de boom stond een oude vriendelijke man met duizenden vlinders die om hem heen vlogen. Ik landde op zijn uitgestoken hand. “Fijn dat je er bent” zei hij. Een warmte en acceptatie die ik niet kende.
  Dat was vlak voor het begin van de moeilijkste periode in mijn volwassen leven en achteraf ook het begin van een nieuw leven.

  1. rogier

   Bedankt voor je reactie Tewodros.
   Ik zal het YT kanaal eens bekijken. Ben benieuwd.

   Wat een bijzondere droom zeg!! Ik zeg het ook tegen mezelf. Ik mag hier zijn. Het klopt echt dat ik hier nu ben. Maar misschien mag ik vaker nog tegen mezelf zeggen: wat fijn dat ik er ben ;-). Dat klinkt nog zachter en warmer.

   prachtig. bedankt voor het delen. Heel leuk.

 4. Roos

  Wat mooi Rogier, je bent inderdaad een vlinder! Ik denk dat je anderen nog veel kunt leren en helpen.

  Ik krijg het idee dat een groot deel van de GGZ intussen een rups met een neiging tot gevoelloosheid, obesitas en diabetes is. Vaak te ongezond en eigenwijs om alsnog te leren vliegen.

  1. rogier

   Beste Roos,

   Dank voor je reactie. Ik wil er graag zijn voor mezelf en voor mijn omgeving. Ik voel ook dat ik veel in mijn mars heb met dit verhaal, maar hoe dat er allemaal uit gaat komen moet ik maar afwachten. Ik heb de drang en druk om andere mensen te helpen hiermee naast mij neegelegd want daarin kwam ik mezelf als snel weer tegen 😉

   Dank voor je reactie!

 5. Mar

  Ik ben inmiddels ook bezig met dit proces. Wonderlijk hoe het heel langzaam wat lichter wordt. Mooi om te lezen dat je zo ver bent gekomen! Jammer idd dat er te weinig aandacht hiervoor is binnen de ggz.
  Gelukkig heb ik wel een therapeute gevonden die met mij recent dit proces is aangegaan. Het kan dus wel maar oh wat zit men daar soms vast in het protocol.
  Deze blog geeft mij ook weer moed om door te gaan. Dank voor het delen!

  1. Rogier

   Hoi Mar,

   Dank voor je bericht. Wat fijn dat je ook aansluiting vindt om dit proces te doorlopen!! Heel veel succes en wijsheid toegewenst. Op naar een leven vanuit stabiliteit en zelfverzekerdheid.

   Gr.

   Rogier

 6. Rogier, jij bent een vlinder die vliegles verwacht van een rups (GGZ).

  1. rogier

   Bedankt Francois. Het duurde even voordat ik deze begreep of kon accepteren. Maar ik denk wel dat je gelijk hebt…

   Ik mag echt op mezelf gaan leren vertrouwen en mijn eigen koers gaan varen.

   Dank voor je opmerking.

   Groet,

   Rogier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *