Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Hoe mijn wereld niet veranderde terwijl ik ziek was

blog-hoe mijn wereld hetzelfde bleef

Einstein zei het al: “Tijd is relatief.” Thomas is een tijd opgenomen geweest en kreeg de labels schizofreen en autistisch mee. Best heel heftig dus. Wat gebeurt er in een dergelijke levensfase? Staat de tijd stil? In de blog Hoe mijn wereld niet veranderde terwijl ik ziek was geeft hij een korte beschouwing die uitnodigt tot overpeinzen. “Moeilijk te vatten soms.”

Langzaam en snel bewoog ik voort gedurende mijn opname, psychotisch en depressief. Mij wanend door de realiteit, nu eens in samenwerking, dan weer in strijd met de hulpverlening.

Toch bleef er een stabiele factor van binnen

Wat was dat? Interessant voor mij als schizofreen, ook autistisch gelabeld, medemens. Benieuwd was ik niet meer, ik liet het gebeuren en er gebeurde best veel. Toch veranderde de wereld niet en werd ik “weer” de oude. Alsof de tijd had stil gestaan.

Moeilijk soms te vatten wat een mens bezig houdt gedurende zo’n destabilisatie fase. Intensief om te beleven en veel onderdelen van de werkelijkheid worden tijdelijk anders. Toch blijft veel hetzelfde.

Veel waarden in het leven hoef ik niet te herontdekken

Het gaat “maar” om een periode van een aantal jaar, wat me het meest verbaast eigenlijk. De psychotische episode heeft toch zeker een jaar geduurd en er is veel behandeling geweest, zowel medicamenteus als op andere manieren.


Thomas is psychosegevoelig en beschouwt zijn periode van ziekte en opname.

Meer lezen over opname?

foto creative commons (Piqsels)

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *