flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Vlinder, auteur op PsychoseNet

Veel gezochte termen

Psychosenet auteur

Auteur

Vlinder

Vlinder (pseudoniem) is 50 jaar, getrouwd en moeder. Na een jarenlange strijd zowel in als mét de psychiatrie heeft ze een bestaan opgebouwd en heeft ze leren omgaan met het leven.

Meer blogs lezen van Vlinder?

Tip! Lees ook de de blogs van Vlinder over het afbouwen:


Reacties

3 reacties op “Paroxetine afbouwen in kleine stapjes; nauwkeurigheid telt”

 1. Marion

  Ik ben teruggegaan van 20 naar 10. En in eerste instantie wilde ik tot 0. Maar nu laat ik het minstens een jaar zo, misschien wel altijd.
  Voordelen: minder overgewicht, geen enge dromen, alerter en helderder.
  Nadelen: vaker prikkelbaar.

 2. Piet Meertens

  Beste Vlinder,

  Ik vind het al (een) hele stap(pen) om tot 5 mg te komen!
  Na herhaald pogingen ben ik zelf steeds weer naar 20 mg teruggegaan.
  Jouw relaas geeft me hoop, maar ben ook huiverig voor de weg naar beneden (als ik dat er al voor over zou hebben).
  Misschien is die 5 mg wel een ‘veilige’ onderhoudsdosis voor jou (en anderen). Mijn ’theorie’ is dat onze hersenen te lui zijn geworden door de medicatie waardoor terug naar nul in feite onmogelijk wordt. Maar misschien gloort er hoop….

  1. Nienje

   Beste Piet,
   Zelf heb ik paroxetine gebruikt vanaf 1996. Gestart met 20 mg en daarna een onderhoudsdosering van 10 mg dagelijks. Aantal keren geprobeerd om te stoppen, maar kreeg steeds een terugval. Angst, overprikkeld en slecht slapen was de reden om weer te starten. De huisarts gaf aan dat er met gebruik niets mis is, Je mist van nature een bepaald stofje in je hersenen en dit vul je aan, zoals insuline bij diabetes. Toch kon ik me er niet bij neerleggen omdat ik vind dat het middel me afvlakt en ik niet altijd mijn grenzen voel. ‘Ik dans zolang ik kan’.
   Vanaf januari vorige jaar ben ik gaan afbouwen. Eerst naar 5 mg en toen voorzichtig naar 2,5mg. Even weer een terugval gehad (overlijden van dierbare naaste). Vooral angst en depersonalisatie. Me los voelen van mezelf en vervreemd zijn. Gevoelloos in ledematen, band om mijn hoofd.
   Ik ben in november overgegaan op de taperingsstrips van de Regenboog Apotheek. Eén maand van 5 mg naar 2,5 mg, eén maand gestabiliseerd op 2,5 mg en de laatste maand van 2,5 mg naar 0. Vanaf eind januari ben ik clean.
   Ik vind dat het goed gaat., maar het is ook een acceptatie. Ik ga niet 100%. Last van prikkelbaarheid. Kan kwaad zijn op de hele wereld en overreageren, moeite met concentratie en de chaos in dagelijks werkzaamheden neemt toe. Prikkels, zoals geluid, komen extra hard binnen. Maar er zijn ook goede momenten op een dag. De emotie wordt meer gevoeld, soms verdriet, soms heel hard lachen. Het is weer voelen dat ik leef. Het loslaten en me goed vinden zoals ik ben, helpt ook. Denk altijd maar weer; zelfs een kapotte klok geeft twee keer per etmaal de juiste tijd aan’. Elke dag heeft zijn goede momenten.
   Maar wat jij schrijft over luie hersenen herken ik. Ik heb het idee dat mijn hersenen nog niet gereset zijn en dat ik daardoor last heb van bovenstaande verschijnselen. Maar ik heb vertrouwen dat het beetje bij beetje weer beter gaat en dat het ‘uitsluipen’ na 27 jaar gebruik zijn tijd nodig heeft. Ik ben er nog niet, maar wel herstellende…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *