Achtergronden
Main content
Article list
Fré Domisse – Ervaringsdeskundigheid 100 jaar geleden
Bij PsychoseNet hopen we altijd dat mensen zich gehoord voelen. Je gehoord willen voelen is van alle tijden. Fré Domisse (1900-1971) brak in het begin van de vorige eeuw een lans voor psychiatrische patienten door boeken te schrijven.
Lees verder
Klinisch, maatschappelijk en persoonlijk herstel in psychose over tijd
In dit onderzoek analyseren de onderzoekers klinisch, maatschappelijk en persoonlijk herstel van mensen met een aandoening op het schizofrenie spectrum
Lees verder
De religieuze onderstroom – Geloof als steun in moeilijke tijden
Michael Elias is de schrijver van het boek Hanesteen over zijn periode van psychose en hoe bijbelse verhalen hem hielpen het leven weer op te pakken.
Lees verder
Wendy de harde werker is psychosegevoelig
Wendy kreeg twee jaar geleden een psychose. "Ik ervoer veel stress en dreef me mezelf tot waanzin om het zo maar te noemen".
Lees verder
Het wonder van lichaam en geest
"Ons lichaam is een voertuig", zegt Lotuslicht, "een machine die geen moment hetzelfde is". In dit verhaal vertelt ze over het wonder van lichaam en geest.
Lees verder
Herstelverhaal Luka Standing
Wanneer Luka in een psychose belandt staat zijn wereld op zijn kop. Opeens vragen alle dames om zijn aandacht en zijn mannen stikjaloers op hem...
Lees verder
Herstelondersteunend werken – dat hebben we samen te leren
Dit achtergrondverhaal van Tanja is een persoonlijke ontdekkingsreis met de wens voor een GGZ die herstelondersteunend is: "Laten we samen leren."
Lees verder
Jeroen en Luc in een tweegesprek over hun herstel
Een tweegesprek tussen Jeroen Kloet en Luc Vercauteren. Jeroen en Luc wisselen uit over hun herstel en de vriendschap die ze samen hebben opgebouwd.
Lees verder
Persoonlijk verslag: thuiskomen op ‘de dag van de muziektherapie’
Op 15 november 2018 was er 'De dag van de muziektherapie'. Saskia ging er heen en schreef een persoonlijk verslag: "Vaktherapie is van meerwaarde."
Lees verder
Wat te doen als de ander meer kan waarnemen dan jij
In dit achtergrondartikel houdt Josta van der Wiele een pleidooi om het waarnemen van de ander dat je zelf niet ervaart, open tegemoet te treden.
Lees verder
Transactionele Analyse en de GGZ
Transactionele Analyse gebruiken we vooral om gedrag van een cliënt te duiden. Jeroen Zwaal laat ons transactioneel naar de GGZ kijken: "Het is niet oké!"
Lees verder
Coaching on the job: horen van stemmen begrijpelijk maken
In dit artikel over de behandeling bij het horen van stemmen, vertelt Peter Oud hoe hij ervaringsdeskundigheid inzet in de samenwerking met een psycholoog.
Lees verder
Leven in de war – Voordracht van Jan Kuitenbrouwer op het slotcongres Schakelteam
In de war - Voordracht van Jan Kuitenbrouwer tijdens het slotcongres van het Schakelteam 'Mensen Met Verward Gedrag', Amersfoort 27 september 2018
Lees verder
Opgelopen trauma is wél degelijk te behandelen bij psychosegevoeligheid
De GGZ ziet inmiddels dat trauma bij psychose goed te behandelen is. Een verademing voor Nanette en voor haar broer. Eindelijk erkenning én de juiste zorg.
Lees verder
Menzis maakt depressief
Dit artikel is een weergave van een blog van Myrthe van der Meer over het vergoeden van behandelingen tegen depressie.
Lees verder
Tweegesprek over Tamara’s boek: ‘Als jullie dit lezen ben ik dood.’
Tamara en Jeroen gingen in gesprek over Tamara’s boek: ‘Als jullie dit lezen ben ik dood.’ Het gaat over Tamara's broer die zelfmoord pleegde.
Lees verder
Terug naar vooruitgang in de GGZ, dat doen we samen
"Om vooruit te gaan in de GGZ, zullen we terug moeten..." GZ-psycholoog Michiel Linssen geeft in dit artikel aan hoe we de GGZ samen moeten veranderen.
Lees verder
Beweegtuin voor mensen met een ernstig psychiatrische aandoening
Samen werken aan gezondheid, stap voor stap. In een beweegtuin voor mensen met een ernstig psychiatrische aandoening. Daarover gaat dit achtergrondartikel.
Lees verder
Na-ijleffect door medicatie – Stressoren zien en overprikkeling tegengaan
Max Oranje (pseudoniem) beschrijft zijn lange zoektocht naar een leefstijl zonder medicatie, nadat hij een paranoïde psychose kreeg. Een zoektocht met zijn gezin.
Lees verder
Mijn ronddwalende geest binnenin een paranormale dimensie
In dit achtergrondverhaal beschrijft Jesse zijn belevenissen voor, tijdens en na een psychotische ontregeling in 2014/2015 en zijn herstelproces daarna.
Lees verder
Een genuanceerd achtergrondverhaal van Iris over stigma
In dit gedetailleerde herstel- en levensverhaal van Iris, komen allerlei onderwerpen voorbij die te maken hebben met psychose en (zelf)stigma.
Lees verder
Maak de weg vrij voor Complementaire Integrale Psychiatrie
In dit achtergrondartikel gaat Angèle dieper in op de behandeling die ze ooit kreeg. Ze koos zelf voor een andere herstelroute. "Ik ben geen zweefteef."
Lees verder
Relatie trauma en psychose – Interview met David van den Berg
Interview:relatie tussen trauma en psychose.'We moeten mensen met een psychose gaan vragen: wat is er met je gebeurd?' zegt psycholoog David van den Berg.
Lees verder
Herstelverhaal Allard
Na een verkeerde diagnose (schizofrenie) slikte Allard jaren medicatie die zijn leven lam legde. In dit herstelverhaal lees je hoe het gaat.
Lees verder
Herstelverhaal van Chris Zuidenberg
Chris Zuidenberg (pseudoniem) is ervaringsdeskundige. Hij heeft in het verleden enkele zware pscyhoses en enkele minder zware psychoses doorgemaakt.
Lees verder
Herstelverhaal Anne Marsman
Anne worstelde ruim 10 jaar met een eetstoornis en depressiviteit. Vroeger vond ze zichzelf ziek, nu vindt ze zichzelf gewoon zichzelf.
Lees verder
Herstelverhaal van Katrien Michiels
Katrien maakte een slechte start in het leven. Ze heeft altijd moeten knokken voor ouderlijke liefde.
Lees verder
Herstelverhaal Luc Vercauteren
Luc werd op zijn 20ste gediagnosticeerd met een bipolaire aandoening, na een periode van drie jaar met lichte ups and downs.
Lees verder
Herstelverhaal Margré Knip
Margré is hersteldocent, geeft WRAP trainingen en de training Werken met Eigen Ervaring.
Lees verder
Herstelverhaal van Kees Luijkx
Kees is bipolair, had psychoses en depressies. Hij was zichzelf volledig kwijt maar wist langzaamaan weer te herstellen. Met veel hulp van anderen.
Lees verder
Herstelverhaal Irene
Een groot deel van haar leven heeft Irene in de psychiatrie doorgebracht. Ze is eruit gekomen en is Stichting HerstelTalent gestart!
Lees verder
Herstelverhaal Bas Labruyère
Bas Labruyère heeft 5 jaar te kampen gehad met een psychose. Door terug te gaan naar het moment waar zijn ervaringen begonnen, is hij hier weer uitgekomen.
Lees verder
Cannabis en psychose
Psychiater Bart Rutten doet onderzoek naar de effecten van cannabis en psychose. De wetenschappelijke wereld is er nog niet uit hoe dat precies zit.
Lees verder
IPS: na een psychose meteen aan het werk of een opleiding herstelt sneller
De snelste manier om na een psychose te herstellen, zegt Debby Kamstra, is: aan het werk, of je opleiding afmaken. IPS begeleidt mensen naar betaald werk.
Lees verder
Waarom niet-westerse bevolkingsgroepen anders reageren op westerse medicijnen
Soms reageert een lichaam anders op medicatie. Sommige stoffen worden sneller opgenomen. Psychiater Mario Braakman geeft voorlichting.
Lees verder
Draaglast en draagkracht visualiseren met de Yucelmethode
Met de Yucelmethode kunnen mensen kunnen laten zien wat hun problemen zijn. Het laat je visualiseren, ordenen en voelen.
Lees verder
Over psychose in andere culturen: transculturele psychiatrie
Mario Braakman is antropoloog én psychiater. Transculturele psychiatrie gaat over de verwarring die kan ontstaan door culturele verschillen en interpretaties.
Lees verder
Wat gebeurt er bij een dwangopname?
Psychiater Laura van Goor over dwangopname: 'Je neemt een stukje over, om de psychiatrische toestand te behandelen. Maar je neemt iemands leven niet over.'
Lees verder
Wat gebeurt er op een gesloten afdeling?
Laura van Goor is psychiater op een gesloten afdeling en legt uit wat daar gebeurt. De patiënt, familie en behandelaars bepalen samen het doel van de opname.
Lees verder
Hoe kunnen hulpverleners helpen bij herstel?
"Ervaringsdeskundigen kunnen belangrijke bijdrage leveren aan herstel na psychose" zegt Rokus Loopik, sociaal-psychiatrisch verpleegkundige.
Lees verder
Intrusies, herbelevingen en therapie
"Bij een psychose krijg je soms heftige beelden of geluiden in je hoofd: intrusies". Psycholoog David van den Berg over intrusies en herbelevingen.
Lees verder
Wat is manie, wat is depressie en wat is de relatie met psychose?
"Een diepe depressie is óók een psychose", zegt psychiater Ralph Kupka. "En dat je niet meer te corrigeren bent, dát noemen we eigenlijk een psychose".
Lees verder
Stemmen horen: wat kun je er aan doen?
Stemmen horen komt vaak voor. Psychiater Dirk Corstens leert mensen met stemmen om te gaan. Hij legt uit wat stemmen zijn.
Lees verder
Wat is de prognose na een psychose?
Bij psychose wordt direct aan schizofrenie gedacht. 'Dan praat je mensen een ongunstige prognose aan en verlies je het perspectief van herstel uit het oog.'
Lees verder
Hoe praat je over zelfmoordgedachten?
"Iedereen die depressief is, heeft zelfmoordgedachten" zegt psychiater Ralph Kupka. "En het is belangrijk om er over te kunnen praten". Maar hoe doe je dat?
Lees verder