Main content

Vaktherapie, voorheen ook wel creatieve therapie genoemd, is de verzamelnaam voor dramatherapie, beeldende therapie, muziektherapie, danstherapie, en psychomotorische therapie. Tijdens vaktherapie staan vooral doen en ervaren centraal.

Psychomotorische en creatieve therapie

Soms zitten er dingen in je die een weg naar buiten willen vinden, maar waar je nog niet met woorden bij kunt. Of soms ben je nog zo uit het veld geslagen en herstellende dat je eerst veilig met iets creatiefs wilt beginnen om actief te zijn. En soms kun je via het lichaam en expressie je geest weer rustig krijgen. In al deze gevallen is psychomotore therapie te proberen. Psychomotore therapie kan van alles inhouden: van bewegen tot dans tot yoga tot creatieve therapie waarbij je dingen maakt, schildert of op een andere manier creatief bezig bent. Het kan gaan via samen bewegen, sporten, dansen of zelfs drama. Je doet dingen in een groep of alleen. Aspecten van deze therapie worden vaak gebruikt door coaches, zingevingstherapeuten of activiteittherapeuten. Er is maar weinig onderzoek, maar het kan gewoon fijn zijn om te doen als je herstellende bent of als je op zoek bent naar nieuwe doelen.

Muziektherapie

Een muziektherapeut richt zich vooral op het verminderen van problemen of klachten. Het wordt niet altijd vergoed door de zorgverzekeraar, maar wel vergoed als het in een instelling gebeurt als onderdeel van een opname. Lijkt op ACT en kan er onderdeel van zijn.

  • Deel deze pagina: