Main content

HAMLETT studie

Doorgaan met antipsychotica of afbouwen?

Dat is een belangrijke vraag die de HAMLETT studie wil beantwoorden.

Mensen die voor het eerst een psychotische episode hebben gehad, krijgen meestal antipsychotica voorgeschreven. Het is nu gebruikelijk om ten minste één jaar antipsychotica te gebruiken nadat de eerste psychose behandeld is. Dat onderdrukt de psychotische klachten en helpt om een volgende psychotische episode te voorkomen. Antipsychotica hebben helaas ook vervelende bijwerkingen.

Bovendien zijn er aanwijzingen dat het eerder afbouwen van de medicatie positieve effecten zou kunnen hebben op de lange termijn, zoals bijvoorbeeld op persoonlijk en sociaal functioneren. Denk daarbij aan werk of school, en relaties. Dit kan komen doordat antipsychotica mogelijk het functioneren remmen, zoals het denkvermogen (moeilijkheden met op woorden te komen of met het concentreren) of de motivatie om dingen te ondernemen met andere mensen. Ook kan medicatie het moeilijker maken om te genieten van fijne momenten .

We hebben ook een afbouwgids ontwikkeld, die deelnemers kan helpen bij het veilig afbouwen van antipsychotica

Ga echter niet zelf afbouwen, maar doe dit altijd in overleg met je behandelaar en eventuele naasten.

Afbouwgids HAMLETT

De HAMLETT studie onderzoekt hoe de voor- en nadelen van doorgaan met antipsychotica en afbouwen van medicatie tegen elkaar opwegen.

Onderzoek uitgevoerd door: UMC Utrecht en UMCG

Lees hier meer over HAMLETT


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over afbouwen vind je via deze links:

  • Deel deze pagina: