Main content

HAMLETT studie

Mensen die voor het eerst een psychose hebben gehad, krijgen meestal antipsychotica voorgeschreven. De huidige richtlijnen raden aan om deze medicijnen tenminste 1 jaar na het verdwijnen van de psychotische klachten door te gebruiken. Sinds kort is er echter een aanwijzing dat vroeg afbouwen van antipsychotica op de lange termijn een gunstig effect kan hebben op het functioneren. De HAMLETT studie onderzoekt of de huidige richtlijnen het beste resultaat geven, of dat het beter is om de antipsychotica al eerder te gaan afbouwen.

Onderzoek uitgevoerd door: UMC Utrecht en UMCG

Lees hier meer over HAMLETT


Man-vrouw verschillen bij psychotische stoornissen

Het is al langer bekend dat er duidelijke verschillen bestaan tussen mannen en vrouwen in de ervaring van psychotische klachten.  Zo komt de diagnose schizofrenie bijna anderhalf keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en heeft het bij vrouwen vaak een minder heftig en chronisch verloop. Dit verschil heeft mogelijk te maken met het hormoon oestrogeen, er wordt gedacht dat oestrogeen een beschermend effect kan hebben op de hersenen bij een psychose. Dit zou het verschil in klachten tussen mannen en vrouwen kunnen verklaren.

In het UMC Utrecht wordt onderzoek gedaan naar de effecten van het middel Raloxifeen. Dit medicijn werkt ongeveer hetzelfde als oestrogeen.

Onderzoek uitgevoerd door: UMC Utrecht

Lees meer over de studie


 

 

 

 

  • Deel deze pagina: