Veel gezochte termen

Alles over behandeling

Psychose zorg

VIP-teams (Vroege Interventie Psychose) en ACT, FACT en RACT teams zijn een waardevolle aanvulling op de zorg voor psychose.

Het is de staat waarin iemand de wereld waarneemt door de bril van zijn eigen angstige emoties, en daar zó intens in opgaat dat andere mensen het niet meer kunnen volgen. Vaak heb je zorg en behandeling nodig waarbij er ook naar je geluisterd wordt.

Het kan leiden tot hallucinaties, wanen en motivatieproblemen, waardoor het dagelijks functioneren van een individu ernstig wordt beïnvloed.

Daar kun je hier meer over lezen:

Goede zorg voor psychose

In de zorg voor psychose zijn verschillende benaderingen te onderscheiden. Er worden niet alleen de symptomen van de psychose behandeld, maar ook wordt er aandacht besteed aan wie je bent, wat voor jou belangrijk is.

Familieleden en naasten zijn belangrijk. Zowel bij de behandeling als bij het bieden van ondersteuning en support bij het dagelijks functioneren.

VIP teams

Een waardevolle aanvulling op de zorg voor psychose wordt geleverd door zogenaamde VIP-teams (Vroege Interventie Psychose teams). Deze multidisciplinaire teams bestaan uit psychiaters, psychologen, verpleegkundigen en maatschappelijk werkers die gespecialiseerd zijn in het bieden van vroege interventie en ondersteuning aan mensen die voor het eerst een psychose doormaken of een hoog risico lopen op psychose.

Door vroegtijdige detectie, snelle interventie en intensieve ondersteuning spelen VIP-teams een cruciale rol bij het verminderen van de impact van psychose en het bevorderen van herstel.

ACT, FACT en RACT

ACT (Acceptance and Commitment Therapy) focust op het accepteren van onaangename gevoelens en gedachten, terwijl men zich richt op waardevolle acties.

FACT (Flexible Assertive Community Treatment) biedt intensieve, op maat gemaakte ondersteuning aan mensen met psychische aandoeningen, zoals psychose, in hun eigen leefomgeving. Deze benaderingen streven naar herstel en verbetering van de levenskwaliteit van patiënten.

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ken je de mini-College’s van PsychoseNet al?

Bekijk PsychoseNet college’s van Jim van Os over zorg en herstel, van depressie tot psychose.

Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie? door Jim van Os
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat betekenen de DSM-diagnoses die bij psychose gesteld worden?
Mini-college: Wat is het probleem met de diagnose schizofrenie?
Mini-college: Wat is psychisch lijden – en wat doe je er aan?
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie?
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat is psychisch lijden en wat doe je er aan?
previous arrow
next arrow