flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Help dokter ik heb gaten in mijn script en mijn script in de gaten

Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Jeroen Zwaal

Jeroen Zwaal is ervaringsdeskundig docent bij Howie the Harp. Hij maakte vijf psychoses mee in zijn leven, die hem steeds een stukje dichterbij hemzelf brachten. Jeroen is getrouwd en heeft een dochter.

Help dokter, ik heb gaten in mijn script en mijn script in de gaten

script

Dokter, heeft u wel eens geprogrammeerd op uw computer? U weet wel, van die regels met allemaal rare tekens. En als alles dan klopt aan de achterkant van een softwareprogramma, dan ziet het er aan de voorkant helemaal top uit! Dan werken alle knoppen op het beeldscherm, dan staat de tekst overal netjes op zijn plek.

Dan kan men eenvoudig navigeren van de ene naar de andere pagina en ook de afbeeldingen staan precies goed. Nou kijk, zo is dat in het echte leven ook. Dat heet ‘script’.

We hebben allemaal ingebouwde en aangeleerde gedragsregels in ons systeem, in ons hoofd, zo u wilt. Bent u daar bekend mee? In dure termen noemen psychologen dat ‘Transactionele Analyse’. Hoe het script van de ene persoon inwerkt op het script van de ander. Meestal gaat dit goed, maar o zo snel kan dit ook botsen. Dan past de programmeercode van de ene mens niet met de andere. En wat is nou het meest verwonderlijk? Dit is precies de bedoeling! Want van die botsingen tussen mensen en hun script, daar leren we van… als we dat willen. En daarmee ontstaat er een kleine maar heel belangrijke verandering in ieders script. Persoonlijke groei noemt men dat. Dus in ons script zitten verschillende principes ingebakken.

Want van die botsingen tussen mensen en hun script, daar leren we van

Het eerste principe is dat menselijke scripts elkaar opzoeken om elkaar te versterken. Het tweede principe is nog simpeler: elk script heeft een script in zich met als doel het hele script te verbeteren. Eerst intern en mogelijk daarna extern. Dat extern actief worden noemt men ook spirituele verlichting, waarbij het ego ontdekt dat het zich vooral dienstbaar wil inzetten voor de medemens. De geprogrammeerde regels zijn dan ingesteld om vooral voor en met de ander nieuwe scripts te creëren. Het woord zingeving past daar goed bij en dankbaarheid ook. En weet u. Mensen met zulke scripts hebben stralende heldere ogen en deze ogen kijken echt! Alleen al het echt zien, kan al iets doen in het script van de omgeving. Is dat niet wat ze in de kwantum fysica hebben ontdekt? De waarneming zelf heeft al invloed op twee elektronen die met elkaar zijn verstrengeld.

Volgt u mij nog dokter?

Nu dan, dat is wat ik u wil zeggen. Ik heb sterk de indruk dat die psychose van mij, mijn script door elkaar heeft gehusseld en gedeeltes heeft gewist. En dat was lastig! Want niets functioneerde meer vanzelfsprekend. Contact maken was verstoord, de realiteit was anders, ik interpreteerde anders en ik leek wel aangesloten op een of andere supercomputer! Er ging zoveel extra informatie door mij heen, dat kon ik allemaal niet in één keer bevatten. Het was teveel voor mijn hoofd. Wat ik ook probeerde om al deze input een plek te geven, het was niet afdoende. En dat is ook niet zo raar, want mijn verstrengeling zat weer verstrengeld in een verstrengelde omgeving waar ik inzat. Wat een klus was dat om dat te kunnen overzien!

Het was teveel voor mijn hoofd

En dokter, weet u wat?

De hulp die ik toen kreeg was goed bedoeld en dat weet ik maar al te goed. Medicatie, gesprekken, opnames, isoleercel.. allemaal onder het mom van prikkels dempen en vermijden. Maar klopt deze benadering wel? Als er geen prikkels zijn, dan maak ik ze zelf wel. En het dempen loste de onderliggende problemen niet op. Het gaat om mijn script dokter. En uw script. En het script van onze medemensen om ons heen. Want dat is wat we doen en zijn met elkaar.

We wisselen voortdurend scripts met elkaar uit

Het is een prachtige uitwisseling van informatie, energie, ellende, gedoe, haat, onbegrip. Maar het is ook uitwisseling van licht en liefde! En het mooiste wat ik u wil vertellen dokter? Dat mijn script meerdere keren door elkaar is gehusseld, dat vind ik geen ziekte. Het was precies de bedoeling! Dat zat ook in mijn script. Het moest gebeuren. Ik heb gewoon mijn interne codes gevolgd. Bestudeert u maar eens goed mijn levensverhaal, dan haalt u net als ik die sleutelmomenten en codes er zo uit. En wat ben ik blij dat ik elke keer zo trouw ben gebleven aan mijn eigen script!

Wat zegt u? Dit alles is niet wetenschappelijk bewezen? Weet u dokter…

Wat mij echt hielp waren de mensen die een gezond en helder script hadden. Zij stelden zich open voor mijn warrige programmaregels, zonder angstig te zijn. Ze lieten zich niet meesleuren. Ze vertrouwden op hun eigen script. Daardoor kopieerde mijn script op een natuurlijke manier de gezonde stukjes en vulde ik de gaten in mijn programmeerregels. De foute codes werden overschreven en zelfs de rekensnelheid van mijn hele systeem daalde weer naar normale proporties. Ik kreeg weer rust in mijn hele systeem. Ik voelde weer houvast in mezelf. En langzaam kwam de werkelijkheid weer binnen. Alles werd weer normaal, omdat er een begripvolle liefdevolle medemens nabij was en we ons voor elkaar openstelden.

Alles werd weer normaal

En weet u wat er toen gebeurde dok…?

Jeroen, ik stel voor dat we op een ander moment verder praten, wanneer je wat minder associatief bent. Ik kan er geen touw aan vastknopen. Hier is een herhaalrecept, dan heb je genoeg voor de komende drie maanden en dan spreken we elkaar daarna weer. Je kunt een afspraak plannen bij de receptie. Het beste ermee!

Reacties

16 reacties op “Help dokter, ik heb gaten in mijn script en mijn script in de gaten”

 1. Rob

  Ik herken mij hierin toen ik twintiger was. Nu als vijftig plusser probeer ik telkens een waan zo snel mogelijk buiten te kieperen. Wat gebleven is, is te werken aan een mooi speciaal universeel script voor iedereen met goodwill .

 2. Ruud van Rijsingen

  Wauw Jeroen, prachtig omschreven, geweldige metafoor! Volgens mij zeg je dat er in een buitengewone bewustzijnservaring als een psychose een potentiele groeiervaring verscholen zit voor degene die hem ondergaat en zijn omgeving (inclusief artsen en andere hulpverleners). De psychose brengt in feite een fout in het aangeleerde script (‘ik accepteer je zolang je doet wat ik zeg/bent wie ik wil dat je moet zijn’) aan het licht. Ik stel voor dat je 3 nov langs komt op de Crazywise conferentie in Amsterdam!

  1. Jeroen Zwaal

   Dank voor de uitnodiging Ruud. Inderdaad is dit een van de conclusies, in ieder geval vanuit mijn persoonlijke achtergrond.

   Psychose kan ook zo ontwrichtend zijn dat de stappen richting herstel voor veel mensen maar moeilijk te realiseren zijn. Wat dat betreft heb ik het geluk dat ik er steeds goed uit kwam (en over script gesproken) de juiste mensen om mij heen hebt gehad.

 3. Jan Goderis

  Dit is zo mooi verwoord.Mijn pijnappelklier doet er pijn van 🙂

  1. Jeroen Zwaal

   Sterkte ?

 4. MARIANNE PILLEN

  Hallo Jeroen, dit is het mooiste dat ik over psychose gelezen heb. Heel waarheidsgetrouw en toch zo mooi verwoord. Houdt je aandacht vast tot het laatste moment.

  1. Jeroen Zwaal

   Wat een compliment, dank je wel Marianne.

 5. Peter Pierik

  Prachtig Jeroen, wat een mooie metafoor, maakt goed duidelijk hoe je een psychose kunt beleven.

  1. Jeroen Zwaal

   Dank je Peter, het ging inderdaad ongeveer zo.. er is zoveel aan de hand, dat het nooit onder woorden is te brengen in zo’n contactmoment. Dat lukt pas tientallen jaren later.

 6. Annette Dorissen

  Jeroen, wat een prachtig stuk! Precies waar het aan kan ontbreken in deze en wat juist zo belangrijk is….. Empathie.

 7. Alie Ongena

  Geweldig!. Zeker hilarisch Jeroen. Echt helemaal zoals het gaat. Zelf herkende ik mijn script als iets dat ik naar anderen wilde overdragen met de wens dat er een kabeltje van mijn hoofd naar die ander ging zodat alle data ineens overgedragen werd, zonder de vermoeiende en verwarrende tussenkomst van spraak. Want niemand kon er een touw aan vastknopen. Maar, zo dacht ik: als ze nu het geheel weten, de achterliggende betekenis, dan snappen ze het ineens. Klaaro!

  1. Jeroen Zwaal

   Ja mooi!

 8. Esther Matthaei

  Ik had er ook dikke pret bij het lezen van deze hilarische blog. Steengoed geschreven! Ja, humor is nog altijd een van de betere overlevingsstrategieën.
  PS: Dat Metascript in de opleiding tot therapeut zouden ze maar aan een grondige analyse moeten onderwerpen.

  1. Jeroen Zwaal

   Dank je Esther 🙂

 9. Charlotte

  Hahaha! Ik heb smakelijk gelachen, wat leuk en grappig geschreven. En met de kern van de boodschap stem ik in!

  1. Jeroen Zwaal

   Dat is dan een vrolijke start van het weekend! Dank je voor je reactie Charlotte, blij mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *