Main content

Via Linked In ontdekte Jeroen Zwaal op internet een nieuwe tool om behandeling van psychose makkelijker bespreekbaar te maken tussen cliënt en behandelaar.

Wat ik zelf van deze zorgtool voor psychose vind, doet er wat mij betreft nu even niet zo toe.  ‘Deze tool is in ontwikkeling en feedback is gewenst’ staat onderaan de site. En daar maak ik met deze blog graag ruimte voor.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze tool nog beter gaat werken in de toekomst?

Hoe meer mensen feedback geven, hoe meer al deze gedeelde ervaringen bij elkaar iets kunnen opleveren.

Wie kan nu het beste beoordelen of deze zorgtool voor psychose goed werkt? Er serieus en constructief aandacht aan geven, juist ook door de mensen voor wie deze tool is bedoeld, lijkt mij van grote meerwaarde. Mijn vraag is dan ook:

Wie wil deze tool testen door de tien vragen in te vullen; de aanbevelingen te bekijken; en dan jezelf voor te stellen of deze werkwijze in je behandeling van meerwaarde kan zijn?

Klik dan op deze link:

(In de Google Chrome browser kreeg ik geen mogelijkheid om antwoorden aan te klikken, in Safari wel.)

Laat je feedback achter onder deze blog, dan kunnen we dit gebundeld aanbieden aan de ontwikkelaars van deze tool.

 • Wat vind je positief aan deze zorgtool voor psychose?
 • Wat vind je niet oké?
 • Wat kan er concreet worden verbeterd?

We kunnen in dialoog veel van elkaar leren om deze zorgtool voor psychose te verbeteren

Samen kunnen we vorm geven aan het verbeteren van alle soorten zorg en ondersteuning die voor ons is bedoeld! Gewoon, door je eigen stem te laten gelden.

Tot slot nog een gedeelte uit de omschrijving van deze zorgtool voor psychose, die mede door het Trimbos-instituut is ontwikkeld:

De zorgstandaard psychose beschrijft de noodzakelijke onderdelen van multidisciplinaire zorg voor mensen met een psychosegevoeligheid. Het is een raamwerk op hoofdlijnen en beschrijft de norm, gebaseerd op actuele en zo mogelijk wetenschappelijk onderbouwde inzichten, waaraan goede zorg moet voldoen. Dit maakt het voor alle partijen in de markt inzichtelijk wat zij kunnen en mogen verwachten in het behandelingstraject.

Alvast bedankt voor je bijdrage!

Jeroen Zwaal is ervaringsdeskundig docent bij Howie the Harp. Hij maakte vijf psychoses mee in zijn leven, die hem steeds een stukje dichterbij hemzelf brachten. Jeroen is getrouwd en heeft een dochter.

Meer lezen van Jeroen?

 • Via deze link vind je een overzicht van Jeroen zijn antwoorden in de kennisbank van PsychoseNet.
 • Via deze link vind je alle blogs die Jeroen Zwaal schreef voor PsychoseNet.

Heb je zelf een vraag aan een PsychoseNet expert?

Er zijn diverse experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

 • Deel deze pagina:

Reacties:

 1. Wat vind je positief aan deze zorgtool voor psychose?
  Positief is dat er aandacht word besteed aan psychose. Zorgtool zou gebruikt kunnen worden door omstanders (maar daar is tool niet op ingericht. Door netwerk / hulpverlening die samen met degene die psycotisch is tool invult).

  Wat vind je niet oké?
  Zorgtool is ingericht voor mensen die vermoeden hebben, of weten dat zij psycotisch zijn. Wanneer je in psychose zit vind ik deze tool kansloos. Teveel vragen die een hoog realistische zelfreflectie vraag. Te lange antwoorden waarbij er maar 1 gekozen kan worden, niet twee.
  Wanneer je herstellend bent, besef heb dat je een psychose heb gehad kan deze zorgtool helpend zijn om te ontdekken welke ondersteuning nodig is.

  Wat kan er concreet worden verbeterd?
  Zelf heb ik de zorgtool ingevuld, inlevend alsof ik herstellend was van psycose waarbij ik de vragen dus teveel vond. De antwoorden te lang / ingewikkeld. Geen mogelijkheid meerdere antwoorde aan te klikken.
  Bij advies (daar draait de tool om) teveel mogelijkheden wat nodig is / nodig kan zijn / niet nodig is. Dat gaf bij mij een schrikreactie. Goed is dat de sterren duidelijk maken wat het meest noodzakelijk is. Voor mij was dit medicatie / woonbegeleiding waarna allerlei therapieen / begeleiding, veel opties die vier of vijf sterren tonen wat goed voor mij zou zijn. Als ik dat advies zou hebben gelezen wanneer ik herstellend zou zijn, zou ik heel onzeker zijn geworden. Medicatie als advies stond bovenaan, dat zou afdoende zijn geweest om te concluderen hoe ik kon herstellen. Nog 1 advies zou behapbaar zijn. Meer niet.
  Overige feedback zou zijn dan deze zorgtool met een belangrijk netwerkfiguur in te vullen.

 2. Ja altijd apart om zoiets in te vullen en er een lijstje uit te krijgen. Ik vond het overzicht van mogelijkheden wel heel interessant, vooral omdat ik nog nooit zoiets heb aangeboden gekregen. Wat ik ook interessant vond is dat behandeling met anti-psychotica wordt afgeraden (alhoewel clozapine wel weer werd afgeraden) Maar ik vraag mu soms sterk af wat als ik nooit aan de anti-psychotica was gekomen en ik echt ‘hulp’ met bv Illness Recovery Management of iets dergelijks had gehad. Want ik heb nu verschrikkelijk veel moeite weer van de medicatie af te komen.. terwijl het me ook niet echt goed doet… Het is denk ik een mooie start. Al blijft een persoonlijke op maat gesneden aanpak met echt oprecht betrokken hulpverleners veel belangrijker dan zo’n tool. Maar wat mij betreft hoop ik dat ze echt minder snel gaan inzetten op medicatie als het ook met wat extra hulp zonder kan. want je komt er ook erg moeilijk vanaf. Ik hoop dat je hier iets aan hebt!!

 3. Vraag 6 kon ik eigenlijk niet invullen, maar dan kom je niet tot een advies. Dus noodgedwongen vulde ik maar het meest de werkelijkheid benaderende probleemstelling aan (problemen met wonen, ik ruim inderdaad niet al te vaak op en ik houd er nu eenmaal wat andere normen op na dan de gemiddelde mens) met als gevolg dat ik een in mijn ogen volstrekt onzinnig advies krijg: Woonbegeleiding, etc. Overigens draai ik prima met een klein beetje antipsychoticum.

  1. Juist ja, deze vraag vond ik ook het meest onlogisch. Een of/of/of keuze, waarbij ik denk dat in een flinke psychose op alle terreinen ontsporing plaatsvindt. Ik heb nog nooit iemand ontmoet die in een psychose in zijn thuissituatie hulp nodig heeft maar op zijn werk gewoon door kan gaan met zijn/haar activiteiten.

 4. Beste Jeroen,

  Ik heb de zorgtool voor psychose ingevuld. De tool is handig om advies/inzicht te krijgen welke therapieën/mogelijkheden er zijn. Toch is het erg algemeen advies. Ieder persoon is anders en het plaatje is in de praktijk veel groter. Er vielen mij ook wat tegenstrijdigheden op; voor mij werd een behandeling aangeraden om Clozapine te gebruiken en woonbegeleiding te krijgen. Maar bij ‘niet aanbevolen’ staat als advies juist geen antipsychotica te gebruiken (?)Woonbegeleiding snap ik ook niet, want ik gaf aan dat ik veel steun krijg uit mijn omgeving (ben ook getrouwd). Dat begreep ik dus niet helemaal. Ik denk dat het dus wel wat genuanceerder kan.
  Ik ben benieuwd naar jouw mening 🙂

  1. Dat zijn inderdaad tegenstrijdigheden. Ben het met je eens dat deze tool inzicht en overzicht kan geven. Maar het is dus ook verwarrend! Eens.

   Mijn persoonlijke mening: na het invullen kreeg ik ook de clozapine als enige medicijn geadviseerd, terwijl er zoveel zijn, de eerste tip was stigma interventie, nou dat vind ik nog het minst belangrijk. lotgenotencontact en wrap scoorden laag, terwijl ik weet hoe zinvol dat altijd is, etcetera. Mijn conclusie: zo kom ik geen stap verder (inbeeldend dat ik met de symptomen van toen, nu tegenover een behandelaar zou zitten met deze tool). Wél postief: een overzicht van wat er allemaal is. En de gedachte: hoe kan het eigenlijk dat ik geen enkele gerichte therapie heb gehad, behalve ooit een periode dagbehandeling (algemeen praten in groepsverband)? Best vreemd al met al.

   Daarna kwam wel deze blog op gang, want het is een begin en ik wil liever bijdragen om iets goed te krijgen dan een tool die wellicht wél kan werken, meteen af te kraken.

   Ook een voordeel bedenk ik me nu. Voorafgaand aan een behandeltraject kan iemand natuurlijk zelf al zo’n tool bekijken en ontdekken wat er allemaal op de markt is aan ondersteuning. Dan zou het fijn zijn als snel duidelijk wordt of de organisatie waar iemand op de wachtlijst staat al deze expertise in huis heeft. Dat scheelt teleurstellingen. “Ja hoi, ik heb dit en dit, heb de tool ingevuld en wil graag familieinterventie de wrap en lotgenotencontact naast traumabehandeling”. “Sorry dat hebben we niet in huis, we kunnen wel kijken of cognitieve gedragstherapie of schematherapie iets voor je is? 🙁

 5. Ridicuul en onverantwoord om psychotisch gedrag te categoriseren en aan de hand impliciete aannames in de keuzevragen als een gesloten systeem te laten beslissen welke therapie de beste is. Er zijn zoveel mensen als psychosen, elk met persoonlijke omstandigheden.

  1. Dat formuleer je scherp! Dat gevoel bespeurde ik ook bij mezelf. Het is dus wederom: de kennis, attitude, empatisch vermogen en het onderlinge vertrouwen tussen behandelaar en cliënt maakt of deze tool als ondersteuning meerwaarde heeft of niet. En deze beslispaden getuigen inderdaad niet van maatwerk. Dank voor je reactie!

 6. Reactie op de zorgtool psychose:

  Goed dat er vermeld wordt dat een antipsychoticum 12 maanden, en dus tijdelijk nodig is. Maar er mag meer nadruk liggen op de intentie om na verloop van tijd zonder medicatie te leven

  Mijns inziens ontbreekt de optie: gesprekken met een maatschappelijk werker, aangezien problemen in de financiëen, studie of omtrent woonsituatie of zorgkosten veel stress kunnen geven.

  Meer nadruk op versterken van sociale relaties met mensen uit de omgeving. En ook op het betrekken van de directe familie en deze relaties te verbeteren.

  Probeer voor de patiënt een vaste behandelaar aan te wijzen zodat hij niet steeds opnieuw moet wennen en zijn verhaal doen.

  Tot slot: het ontbreken van plezier en sombere gevoelens niet meteen problematiseren en onderdeel of gevolg van de psychose zien. Dit komt ook veel voor onder de ‘gezonde mensen’ en zijn normale menselijke worstelingen. Verplaats je in de ander als mens: hoe zou jij je voelen als je vast zit op belangrijke levensgebieden als relaties, werk en/of wonen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *